Monday, August 10, 2009

You're my sweetie pie!

Tiba masa utk buat baby food lagi. Seperti biasa, aku cuba cari idea sendiri. Mmg la senang nak masak utk anak tp aku nak masakkan sesuatu yg berkhasiat utk dia dan harapkan boleh tambahkan berat badan dia.
First, aku cuba search through Internet.. tercari-cari apakah bahan makanan yg boleh tambah berat baby and build up her muscle. Apa yg byk jumpa ialah artikel mengenai kebanyakan bayi zaman sekarang yg overweight tanpa disedari oleh ibu bapa. Aku sibuk nak gemukkan anak sedangkan org lain telah meng ‘overweight’ kan anak tanpa sedar. Isk.. dah terbalik.

I found this one article.. ok, copy paste je la kat sini.

Taken from FamilyEducation.com

Another common concern among parents in the first year is that their baby isn't growing fast enough. How thin is too thin? In all likelihood, you have no need to be concerned about a thin baby. Most lean babies are healthy and very active. If your baby is very active, she may burn away almost as many calories as she consumes. In addition, if both you and your partner are lean, your genes may have influenced your baby's body type.

Unless your child's weight gain continues to drop over two or three months, you probably have no cause for concern. (If you are concerned nonetheless, talk to your pediatrician.) If your child's weight gain does slow significantly or come to a halt, consult your pediatrician. Your pediatrician may encourage you to do one of the following:

-Make sure your baby is still nursing or bottlefeeding at least five times a day
-Begin feeding her solids
-Alter the mix of your baby's formula


Whatever you do, don't underfeed your baby in the hopes that it will set her off on the path to lifelong slimness. Your baby needs more food (per pound of body weight) and more fat than an adult or even an older child needs. Undernourishing your child will retard her development regardless of whether it controls her weight gain.

Walaupun aku tahu ttg semua nie, kdg-kdg mmg risau especially bila doktor kat hospital sibuk nak buatkan temu janji utk anakku. Setakat nie, aku berjaya menepis pandangan doktor dgn ilmu yg dah ada di dada. (Ni applicable kat doktor yg hanya refer kat buku je). Tapi pelik jugak la bila doktor muda membuatkan aku risau manakala doktor yg berpengalaman pula memastikan aku tak risaukan apa-apa.

Anyway, setelah memikirkan dan mencari di Internet dan cuba tanya pendapat orang lain, akhirnya, ni la yg aku buat utk Batrisyia di hujung minggu lepas:

CHICKEN WITH SWEET POTATO AND CARROTS
CHICKEN SOUP
PASTA CHICKEN STEW
CHEEZY ORANGE PASTA
CHICKEN AND STARS

Owh, semua ada chicken! Hehe, tp chicken tu x la letak byk. Aku lebihkan sayur-sayuran sbb Batrisyia mmg suka mkn sayur. Kali ni, aku masukkan cheese di setiap menu. Sayur terbaru yg aku introduce ialah celery dan sweet potato. Yang lain, semuanya dia dah biasa mkn.

We love pudding very much. Jadi teringin nak buatkan BANANA RICE PUDDING utk Batrisyia sbb buah tu je yg dia suka. Rajinkah aku? Hmm, sebenarnya aku buat semua ni utk rasa puas hati. Puas hati bila tau apa yg anak aku mkn sbb aku tau ape bahan yg aku letak. Puas hati bila tgk dia mkn dgn berselera. Puas hati bila dia merengek sbb pinggan comel dia dah licin.

Cuma tak puas hati bila berat dia naik sikit-sikit aje T_T

Takpe, anak aku aktif.. so kalori yg keluar sama dgn kalori yg masuk.. hehe..

Anyway, gigi atas Batrisyia dah tumbuh. 2 batang sekaligus. Sudah nampak putih-putih! Yang belah kanan, mmg dah nampak.. tajam je keluar. Dia x demam. Tak juga merengek melampau. Cuma air liur je meleleh.. dan suka main sembur-sembur. Dan suka gigit.. gigit sudu, buku, toys, soft toys, sofa, meja… mcm-mcm! Teether dia x peduli. Dia nak gigit benda lain.

Hujung minggu lepas, dia sibuk berlatih cruising dan memanjat. Hehe, ada la 3-4 kali jatuh.. terbalik la.. tertiarap la.. tergolek la. Semua complete! Berjurai-jurai air mata yg keluar sbb sakit. Tapi lepas tu, tak serik jugak. Dok memanjat lagi! Tak reti balance sgt tp berani lepaskan tgn. Psl tu leh jatuh.

Lasak camni, camne nak tembam?

5 scribble(s):

J said...

salam liz

saya selalu baca information di blog u....panduan yang berguna dan menjimatkan masa saya yang kurang masa nak surf bahan...heheheh..terima kasih.
cuma saya nak request resepi babyfood yang selalu liz buat..
harap dapat membantu..
terima kasih...

Liz said...

J> Hi J. selamat membaca. owh, nak resipi baby food? boleh saya tau anak J umur brp bln/thn? sbb nak sesuaikan dgn menu. chewah. xde la. what I mean is.. x guna saya bg resipi puree kalau anak awak dah suka mengunyah. tp xpe.. saya akan cuba share kat sini.. tunggu la dlm minggu nie ye. thanks for dropping by!

imee said...

liz, aku komen ni bukannye apa, tapi sbb tajuk entry ni sgt mengingatkan aku pada aafiyah. tu line dari lagu strawberry shortcake tu kan? yg lagu cute2 tu kan? aafiyah sgt suka la dgr lagu tu. mula2 ingatkan dia just suka music tu sbb bunyik cam cute kan, tapi bila aku nyanyi kat dia pun dia suka. sengih n gelak sampai hilang2 mata.

Liz said...

imee, aah..lagu tu! aku pun mcm ko. mula2 ingatkan batrisyia suka lagu tu sbb bunyi cue. tp bila aku nyanyikan kat dia, mata dia pun hilang mcm aafiyah. hahaha.. lagu tu mmg budak suka kot.

p!nkerton said...

yezza lize', sila list down kat recipe yg boleh aku buat utk athirah hihihi.. aku ni malas sket nak surf2 ;p stakat ni buat bubur + either ikan bilis/brocolli/kentang/carrot/kurma.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.