Thursday, August 13, 2009

Resipi homemade baby food

TO J dan Fatih, entry ini khas buat kamu. J, memandangkan saya tak tahu anak awak umur brp bln/thn, saya share resipi-resipi yg saya ada. Pilihlah mana-mana yg sesuai. Saya tak reti nak guna ayat mcm dlm buku masakan. Saya gunakan bahasa yg mudah difahami.. seperti semudah menyediakan homemade baby food.

Perlu diingatkan bahawa jumlah bahan-bahan yg diperlukan adalah bergantung pada kesukaan anda. Bila saya ckp 2 sweet potatoes, anda bebas letak satu sweet potato aje. Takde exact measurement. Tu kena ingat. Jgn susahkan diri nak ikut bulat-bulat resipi saya. Tapi saya letak la juga jumlah bahan-bahan tu. Kot2 ada yg nak jugak ikut.

Basic of puree : Pilih sayur/buah yg ingin diberi. Steam/ rebus sebentar. Kemudian blend. Buah seperti pisang boleh terus dihancurkan. Please follow 4 Days Wait Rule. For more info, boleh jenguk website ni. Bila pasti anak x dpt alergi/kembung perut, boleh la combine beberapa sayur dan buah dlm satu hidangan. DI bawah adalah contoh satu jenis puree dan beberapa sayur yg di puree kan.

PUREE CARROT

4 batang carrot, dibuang kulit luar dan dihiris nipis supaya cepat empuk. Basuh bersih dan direbus hingga empuk. Kemudian puree/blend hingga hancur. Kalau mcm x cukup air, tambah air atau EBM. Jgn guna air yg digunakan utk rebus carrot td utk mengelakkan Nitrates yg terkandung di dalamnya.

The Goodness of Carrots

Carrots are very high in beta carotene. Beta carotene is a Carotenoid. Carotenoid are a set of darkly colored pigments called pro vitamin A carotenoids that can be converted to Vitamin A. Vitamin A is very important in a developing infant's diet. Carrots are often one of baby's first food. They are easy to digest and are packed full of nutrients such as Vitamin A, Vitamin C and Calcium.

PEAS AND CARROT PUREE

Rebus carrot hingga empuk. Utk peas, saya gunakan frozen peas. Masak ikut instruction kat package. Then, blend peas n carrot hingga betul-betul hancur. Boleh letak sesudu butter utk tambahkan fat dlm makanan anak.

The Goodness of Peas

The nutritional value of peas is amazing when you think of the small size of a cup of peas. One cup of peas contains more protein that a tablespoon of peanut butter and also provides calcium, Vitamin A and C and Iron too. These wonderful vegetables are a great first "green" food for baby as they are nutritious, and mostly pleasant to eat.

When making homemade peas for baby, you may find it tough getting the "skins" to puree smoothly. If this is the case and your baby is not used to textures yet, you might wish to run them through a strainer or sieve.



Once anak dah boleh menerima makanan yg berlainan tekstur (selain dr puree), boleh introduce dia dgn makanan yg dilecek dan dihiris halus-halus. Boleh mula bg anak mkn mcm org dewasa tapi tidak letak garam dan gula.

Harus diingatkan bahawa, anak di bawah umur setahun tidak memerlukan gula dan garam tambahan dalam makanan mereka. Ibu yg menyediakan makanan utk anak selalunya akan cuba merasa makanan tu. Anda akan rasa makanan tu tawar/tak sedap/ kurang selera dan mcm-mcm lagi. (Ok, saya rasa baby food sgt sedap walaupun takde garam. Betul tau!). Jgn jadikan tu alasan utk letak garam dlm makanan anak.. nak bring out the flavour.. tu kata sesetengah ibu. TAK PERLU. Anak yg suci murni deria rasanya takkan kenal mane sedap mane tak sedap. Mcm anak saya, dia mkn je.. nmpk selera je walaupun x bergaram dan bergula.

Now, kita pergi next stage. Utk resipi-resipi seterusnya, saya mula bg anak ketika usia dia 7 bln. Masa nie, dia dah cuba mkn mcm2 dan saya follow 4 Days Wait Rule. So bila takde masalah, saya mula letak mcm2 dlm satu hidangan.

Resipi-resipi ni saya ambil dari byk sumber.. Internet, blogger, buku. Tak perlu nak jadi tukang masak yg hebat utk anak. Apa yg penting, kita tau apa yg kita bg tu mempunyai khasiat yang lebih hebat dari babyfood yg berada di rak pasaraya.

JAPANESE SILK TOFU WITH PUREED DATES
Japanese Silk Tofu (block or cylinder)
10 biji kurma
1/2 cup of hot water

-Rendam kurma dlm air panas for 10 minutes
-Puree. Masukkan sekali air rendaman tu.
-Tuang dlm bekas.. agak2 1/3 bekas.
-Potong tofu dan letak dlm bekas tu.
-Tutup dan simpan dlm peti ais.
*Kalau bekukan, tofu tu akan pecah air. Bila panaskan, makanan akan sedikit cair.

PASTA CHICKEN STEW
2 cawan stok ayam
1/2 cup of pasta
1 chicken breast
1/4 cup frozen peas
1/2 biji bawang besar - cincang halus
Carrot - ikut suka

-Didihkan stok ayam dan masukkan semua bahan. Masak hingga ayam masak dan bahan-bahan lain lembut.
-Puree

SPAGHETTI WITH SPINACH PESTO
-Patah-patahkan spaghetti dan masak spaghetti mcm biasa.
-Utk spinach pesto, buat puree kan bayam, peas dan cheese.
-Gaul dan simpan dlm tub.

CHEEZY ORANGE PASTA
2 cawan stok ayam
Spaghetti / Elbow / Alphabet pasta
Carrot
Cheese
Potato

-Didihkan stok ayam. Masukkan semua bahan (kecuali cheese) dan masak hingga semuanya lembut.
-Puree dgn cheese

BUBUR NASI
Nasi
Stok ayam
Ayam
1/2 biji bawang besar - hiris
Carrot
Celery
Potato
(Tak kesah nak letak apa.. letak je la.. hehe)

- Masak semua kecuali nasi dlm periuk.
- Then, puree dgn nasi (kalau baby x reti kunyah) atau campur dgn nasi (kalau dah reti kunyah).
- Tak perlu puree kalau anak mmg dah bergigi byk.

Ok la, kalau nak letak semua resipi, mmg x cukup masa. So kalau nak apa-apa resipi, boleh tanya. Baru aku buat post baru.

14 scribble(s):

imee said...

lize, aku akan bookmark page ni bila aku balik umah kang. lagi tiga bulan aafiyah dah bleh mkn solids. yay!

maksudnya, dlm masa 3 bulan akan dtg ni, jgn la segan silu nk post lagi resipi2 baby food yek! :D

Liz said...

imee.. sila la. hehe.. yer la. kalau rajin xtau nak post ape, aku post resipi baby food aje la. kena la post resipi puree nmpknye (walaupun anak aku x mkn puree lg.. hehe)

wah, 3 bln lg aafiyah nak mkn. excited!!!

izzahazfar said...

salam...
izin ye saya nak amik resepi..

kak yg makaroni tu..takpe ker bg baby makan?

Liz said...

izzah> sila rujuk link nie utk tahu ttg pasta

http://wholesomebabyfood.com/pastababyfoodrecipes.htm

boleh refer resipi kat sini tp make sure sesuai dgn umur anak tau!

p!nkerton said...

tq2 utk recipe2 & tips ni. ada yg aku penah buat & yg lain2 tu aku akan cuba buat :D
just nak tanya, ko frozen kan dalam bekas ape ek? aku frozen kan dalam bekas dadih tu tapi nnt mcm ada ice2 dlm tu huhu

Liz said...

fatih> aku pun simpan dlm bekas dadih je. psl ice tu, actually it's ice crystal. fact about it:

"Don't be alarmed if you see ice crystals forming on your baby food cubes. As mentioned earlier, this is NOT freezer burn rather it is the excess liquid used to make the puree that rises and freezes at the top of the cubes. These crystals or frost are not dangerous and will not make your baby food cubes inedible or harmful."

boleh rujuk kat link di bawah:
http://www.wholesomebabyfood.com/FreezePage.htm

J said...

thanks liz sebab memenuhi permintaan saya. my baby sama age dengan tisya. tapi belum tumbuh gigi..heheheh

Liz said...

J> Welcome. kalau dia biasa mkn makanan yg berlainan tekstur, buatkan puree utk dia. actually, walaupun xde gigi, kita boleh je mula bg makanan yg kurang hancur ( i mean, x blender sampai betul2 hancur). baby akan belajar kunyah gun gusi dia. kalau risau tercekik, bg sikit2. saya buat camtu kat anak. walaupun xde gigi, dia cuba kunyah guna gusi. x tercekik. tp kita monitor je la. hehe..

MarDiah said...

which is which? yg bawah tu utk older age n dah boleh mengunyah kan?

Liz said...

mardiah> sorry, saya tak faham soalan awak.

secara umumnya, kalau baby x reti kunyah.. buat puree.

kalau dah reti kunyah, boleh pelbagaikan tekstur.

m@Ri@ said...

thanks..leh tiru resepi ni..

m@Ri@ said...

aphabet pasta tu nak beli ktne ek?maria cr kat giant tak jumpa pn..huhuhuhu..

Liz Rohaizat said...

maria> alphabet pasta tu brand heinz. dlm kotak kecil. kalau tak jumpa, boleh je guna pasta lain. tapi kena mash/blender la sebab besar2. kalau yg alphabet pasta ni, dia kecil. tapi harga mahal sikit la.

m@Ri@ said...

itula maria tgk kat pa & ma..aphabet tu kecik dr pasta yg ada kat kedai..kalau aqil mungkin kena ptg kecik2 kalau guna pasta lain..huhu..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.