Wednesday, August 05, 2009

Honey Panna Cotta

I am a huge fan of Food Channel. Apa yg aku maksudkan ialah channel pertama yg aku akan check sejurus lepas switch on the TV ialah FC. Mmg syok layan lebih-lebih lagi kalau ada Jamie Oliver dan Nigella Lawson.

I am a huge fan of food blog too. Hoho, mmg minat blog hopping sejak 4 tahun lepas. Kalau tgk kat sidebar, mmg tak byk food blog links tp sebenarnya byk ada dlm kepala nie. Yg ada kat sidebar tu ialah links yg aku suka tgk dan aku suka cuba resipi dari bloggers terbabit.

One of them is Anne. She’s a Swedish. Dia sgt suka Starbucks tapi Starbucks takde kat Sweden. Dia sgt suka kucing dan kucing dia suka beranak. Dia akan jaga anak kucing hingga kitten tu besar sikit. Kemudian, dia trade.

(Okay, aku tau.. korang mesti rasa entry ni mcm takde arah tuju.. keep on reading)

Anne mmg suka masak. Can be a good baker too sbb recipe dia mmg nampak sedap dan yg aku dah cuba, semuanya sedap-sedap belaka. She loves dessert too. Gambar-gambar kat blog dia pun menarik sbb dia pandai ambil gambar dan dia ada camera yg bagus.

Kalau tgk food entry nie, korang akan perasan yg dia suka guna dishware yg simple. Simple bermaksud plain.. white.. nice! Kontra dgn kita yg suka corak berbunga. Well, I love plain and white color dishware too.

Dari Anne, aku mengenal ramekin. Aku teringat satu episode Rachel Ray di mana tetamu undangannya ialah Gloria Estefan. Rachel guna ramekin. Gloria Estefan mcm pelik sbb dia tak pernah tgk benda tu. So Rachel beritahu itu ramekin. “Owh, it’s ramekin. I love the name.. ramekin”. Buat seketika, terasa seperti aku lebih pandai dr Gloria Estefan.. hahaha.

Mmg tak ramai tau ape itu ramekin. Aku pun tak tau hinggalah aku tgk Anne byk gunakan ramekin. Nampak sgt cantik. Aku cuba cari ramekin di sini tapi tak jumpa. Ok, aku jumpa kat Marks & Spencer tp mahal sgt!

Bila dpt tahu Intan nak balik Malaysia, aku cuba minta Intan tgkkan harga ramekin kat Aussie. Thankfully, harga jauh lebih murah!! Intan dgn baik hatinya ambil gambar dan ukuran ramekins kat kedai di sana utk ditunjukkan pada aku. Setelah berbalas email beberapa kali, akhirnya aku memilih utk beli 9 ramekin yg berdiameter 10cm dan satu ramekin berdiameter 7.5cm. Tapi Intan dgn baik hatinya buat penambahan lagi 2 ramekin yg berdiameter 7.5cm utk cukupkan sedozen! Baik hati kan Intan nie? Hati mmg sgt happy bila dah dpt ramekin.


Malam kelmarin, aku buat honey panna cotta. Resipi diambil dari Ummi. Bila dah siap, baru la sedar ramekin yg besar tu tak sesuai utk digunakan utk panna cotta sbb anda akan nampak seperti tamak haloba sbb mkn dlm bekas yg besar! Hehehe.. tak kesah la kan? Janji hubby suka. Yerp, dia mmg suka. Mula-mula aku bg ramekin yg kecil. Kejap je abes. Bila aku beritahu ada extra panna cotta dlm peti sejuk, dia minta tambah. So, aku keluarkan yg besar. Terkejut dia and dia rasa mcm takleh habiskan. But akhirnya, habis jugak. Ala, kalau dah sedap tu, laju je masuk mulut kan?

What is Panna Cotta?
"Panna cotta is an Italian dessert made by simmering together cream, milk, and sugar, mixing this with gelatin, and letting it cool until set. An Italian phrase which literally means "cooked cream", it generally refers to a creamy, set dessert from the Northern Italian region of Piemonte. It is eaten all over Italy where it is served with wild berries, caramel, chocolate sauce or fruit coulis. It is not known exactly how or when this dessert came to be, but some theories suggest that cream, for which mountainous Northern Italy is famous, was historically eaten plain or sweetened with fruit or hazelnuts. Earlier recipes for the dish used boiled fish bones in place of gelatin; however, sugar, a main ingredient, would not have been widely available as it was an expensive imported commodity. After years this treat evolved into what is now a gelatin dessert, flavored with vanilla and topped with fruit or spices, and served chilled. Similar versions of this dish are also found in Greece and France."

Here is the recipe. Bahan-bahannya mungkin ada yg agak mahal tp sekali sekala nak buat, apa salahnya kan? Aku buat half dr resipi asal di bawah. Boleh dpt 4 ramekins (10cm) dan 2 ramekins (7.5cm). Ni ada lebih bahan lagi.. boleh buat panna cotta lagi. Maybe nak buat Mango Panna Cotta pulak.


HONEY PANNA COTTA

Bahan-bahannya:
40g gelatin
1 liter susu segar
1 liter whipping cream
360ml madu
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Didihkan hingga gelatin larut. Then, transfer dlm bekas dan sejukkan selama 3 jam.

Nota: Hati-hati dlm memilih gelatin. Beli yg halal saja. Kalau ragu-ragu, jgn guna gelatin. Gantikan saja dgn serbuk agar-agar.

10g gelatin = 2 sudu besar gelatin.
1 sudu besar gelatin = 2 sudu kecil serbuk agar-agar.
10g gelatin = 4 sudu kecil serbuk agar-agar.

Oleh sebab itu (ceh, mcm maths pulak), 40g gelatin = 16 sudu teh serbuk agar-agar.

6 scribble(s):

mancet said...

liz ,aku link blog ye..tq

Liz said...

mancet> ye, sila2. aku link ko gak la.

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

ooo..pie dish & souffle dish mmg murah kat sini. size 7.5 diameter tu around $3, yg besar skit $5..and biggest is $12. tp yg takde brand la.

Liz said...

mama miya> tu la. murah sgt nak banding dgn yg jumpa kat sini. yg saya beli tu.. ape eh nama brand dia? adoi, lupa sgt la.

weed said...

susah ke nk carik ramekin lize? byk jer aku jumpe kat sini? ke mende tu bkn ramekin tp drang cilok style ramekin? hehee..

aku skang gile buat instant puff...senang pn senang...sdp pun sdp...aku agak mls nak uli2 tepung nak dptkan puff yg delish...hahaha

Liz said...

mmg senang. aku slalu pakai instant puff brand Kawan.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.