Wednesday, July 01, 2009

Menghampiri

Unlike me, Batrisyia masih belum boleh merangkak di kala umurnya hampir mencecah 9 bulan. Aku dah berjalan ketika usia 9 bln. Abi nya pula, umur setahun lebih baru boleh berjalan.

Adakah ia merisaukan aku sbb dia masih belum capai her milestones? Tidak, ia tidak merisaukan aku walau sedikit pun meskipun org sekeliling terlebih concern ttg anakku yg masih belum merangkak, masih belum boleh duduk tanpa sokongan, masih belum itu, masih belum ini.

Perkembangan setiap bayi itu berbeza. Jgn terlalu ikut milestone chart yg telah diberikan. Jgn panik bila perkembangan anak anda tidak sama dgn bayi-bayi seusianya. Paling penting, JGN COMPARE dgn anak org lain!

Batrisyia mmg belum merangkak. Dia lebih golek-golek mcm Himawari, mengengsot ke belakang dan berpusing-pusing setempat.

Isnin lepas, Batrisyia tunjukkan skill dia di depan kami. 3 kali dia buat. Kali terakhir, kami berjaya tangkap gambar tu.

Dia masih belum merangkak. Hanya tau buat lagak camni. Mcm ada riak bangga dan excited kat muka dia sbb dia boleh buat camtu. Hanya tunggu masa saja utk sedarkan dia yg dia boleh merangkak.

Just take your time, sweet pie. We’ll wait.


4 scribble(s):

-SRI- said...

owh... dah hampir2 dah tu.... hehe..
my nephew pn seblum reti merangkak, dia posing macam tu dulu.. selangkah ke depan, pastuh mengelungsur balik.. x reti kot nak coordinate gerakan tangan n kaki . BTW, now at 8-9 months, dia dah bleh merangkak... cuma belum reti lagi duduk sendiri tanpa support. Unlike kakak dia, duduk senget2 dulu, baru merangkak.. ntahlah.. bebudak nih, ikut perkembangan masing2 lah kot, reti yg mana dulu...

Liz said...

Sri> tu la, x sabar nak tunggu dia merangkak laju. yerp, budak nie ikut perkembangan masing-masing. psl tu la x kesah sgt.

p!nkerton said...

ya betolll! jgn ikut sgt milestone tu. tu suggestion in general je kan.
nnt kite pulak yg tensen.

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

miya dulu tak reti merangkak pun. tau tau at 10months dah berjalan.

sebelum tu time 5bulan, dia tak reti tiarap2 sgt tp reti duduk sendiri.

lain budak lain cara.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.