Monday, July 20, 2009

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih

Dlm entry nie, aku bgtau yg frozen EBM ku tinggal 2 botol kan?

Ni hasil mengepam sepanjang 3 hari.


Alhamdulillah. Dpt 16 botol. Perasan tak gambar botol paling kanan di front row? Ha, tu hanya 1.5oz so botol tu tak dikira sebagai stok la. Skrg, setiap botol mengandungi 3oz susu, sesuai dgn apa yg Batrisyia consume skrg.

HENDAK SERIBU DAYA, TAK HENDAK SERIBU DALIH!

Anyway, Batrisyia telah merangkak secara rasminya pada 19 July 2009. Sebelum ni mmg dia merangkak tp tak sampai 10 langkah, dah jatuh. So aku tetapkan, kalau dia berjaya lepas 10 langkah, baru l boleh diambil kira yg dia dah merangkak. Akhirnya dia berjaya merangkak malam tadi. Tu pun lepas aku 'paksa' dia merangkak ke arah aku.

3 scribble(s):

sya_firwan said...

wah..tahniah Batrisya..qistina pun tim2 cm tuh gak..baru pandai merangkak..skrg da 1 thn 4 bulan..baru dapat berjalan 3 4 langkah je..mulut lebih cepat dr kaki..:) kakak dia dlu 1 thn 2 bln da pandai jln da..lain budak lain milestone dia..:)

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

bagus...usaha mesti ada hasil.

i dulu berjaya fully BF miya til 5mths +, then complimentary BF miya til 8mths. then sejak dari tu, tiap2 hari kena top up 1 botol FM coz susu i cam tak cukup utk selera buaya dia dah. susu frozen, licin beb..dr 20 botol of 9oz.

then bila i dah kat australia, time i kat kelas mmg miya minum FM. kalau i pam pun, mmg tak cukup la miya minum. even time dgn i BF, but sometimes kena gak top up FM di hari2 yg dia kurang makan. dia nak short cut, malas makan..susu cepat kenyang..

memacam la peel anak ni kan?

Liz said...

sya> thanks! dia x laju merangkak lg tp dah 'jauh' dia merangkak. takleh tinggal lagi dah sbb dia belajar merangkak+memanjat sekaligus.

mama miya> tak kesah. yang penting, kita dah buat yg terbaik utk anak. kdg2, x boleh nak terlalu ikutkan teori yg kita dpt. buat je apa yg kita rasanya terbaik utk anak.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.