Thursday, July 09, 2009

Blocked ducts

Sejak semalam, aku perasan yang production susu berkurangan. Walaupun tak jatuh merudum dgn teruknya, membekalkan 1 botol frozen EBM ke taska pagi ni sudah cukup merunsingkan.

Subuh td, aku hanya dpt 1oz masa mengepam. 1oz… selalunya aku boleh dpt 4oz-5oz. Runsing dibuatnya. Sesi pam pukul 8 tadi, output masih sama seperti hari-hari lain. Tapi masa sesi mengepam pkul 9.30 pagi, aku dah mula rasa lain. No let down. Dan aku sgt stress. Dlm kepala otak asyik pk psl susu je. Lepas tu, aku cuba urut dan aku perasan dah mula ada lump kat left breast. Damn, kena blocked duct LAGI! Kdg2, mmg aku ada kena blocked duct tp la sampai menjejaskan susu. Selalunya susu tetap byk. Selalunya, blocked duct tu terus hilang lepas pam atau direct feed. But this time, susu tu mcm taknak keluar. Bila taknak keluar, lg aku stress. Nak marah sape, aku pun tak tau.

Rasa nak je terus gi taska anak, nak direct feed dia :(

Mcm mane boleh kena blocked duct sedangkan aku selalu kosongkan breast? Tu yg pelik. Hmm…

Bila pelik, aku pun cari la info di KellyMom

WHAT IS A BLOCKED DUCT?

A plugged (or blocked) duct is an area of the breast where milk flow is obstructed. The nipple pore may be blocked (see Milk Blister), or the obstruction may be further back in the ductal system. A plugged duct usually comes on gradually and affects only one breast.

Mom will usually notice a hard lump or wedge-shaped area of engorgement in the vicinity of the plug that may feel tender, hot, swollen or look reddened. Occasionally mom will only notice localized tenderness or pain, without an obvious lump or area of engorgement. The location of the plug may shift.

A plugged duct will typically feel more painful before a feeding and less tender afterward, and the plugged area will usually feel less lumpy or smaller after nursing. Nursing on the affected side may be painful, particularly at letdown.

COMMOM (AND NOT-SO-COMMON) SIDE EFFECTS OF BLOCKED DUCTS

- Milk supply and pumping output from the affected breast may decrease temporarily. This is normal and extra nursing/pumping generally get things back to normal within a short time
- Occasionally, a mom may express “strings” or grains of thickened milk or fatty-looking milk.
- After a blocked duct has resolved, it is common for the area to remain reddened or have bruised feeling for a week or so afterwards.

WHAT ARE THE USUAL CAUSES OF BLOCKED DUCTS?

- Milk stasis / restricted milk flow due to 1) engorgement or inadequate milk removal 2) infrequent / skipped feedings 3) pressure on the ducts 4) inflammation (please check the website for more details)
- Stress, fatigue, anemia, weakened immunity

WHAT IS THE USUAL TREATMENT FOR BLOCKED DUCTS?

It’s always best to treat a block immediately and aggressively to avoid escalating into mastisis.

- Rest
- Adequate fluids
- Nutritious foods will help to strengthen mom’s immune system.

WHAT IS THE USUAL TREATMENT FOR BLOCKED DUCTS?

“Heat, Massage, Rest, Empty Breast”

General

- Nurse frequently and empty the breasts thoroughly. Aim for nursing at least every 2 hours. Keep the affected breast as empty as possible, but don’t neglect the other breast.
- When unable to breastfeed, mom should express milk frequently and thoroughly (with a breast pump or by hand)

Before nursing

- Use heat and gentle massage before nursing by using warm compress, basin soak or hot shower method.
- Loosen bra and any constrictive clothing to aid milk flow.

While nursing

- Nurse on the affected breast first; if it hurts too much to do this, switch to the affected breast directly after let-down.
- Ensure good positioning & latch. Use whatever positioning is most comfortable and/or allows the plugged area to be massaged.
- Use breast compressions
- Massage gently but firmly from the plugged area toward the nipple.
- Try nursing while leaning over baby (sometimes called "dangle feeding") so that gravity aids in dislodging the plug.

After nursing

- Pump or hand express after nursing to aid milk drainage and speed healing
- Use cold compresses between feedings for pain & inflammation

UPDATE AT 2PM
Alhamdulillah, problem solved. Hehe.. dipendekkan cerita, lump tu makin 'menarik wajahnya' menjelang tgh hari. Panik aku. Mcm kena breast engorgement time pantang lak. Cuma this time, ia hanya bengkak di satu tempat aje. Tgk cermin, aku freaked out. Dah la tadi aku byk urusan. Elok je 10 minit lagi nak lunch hour, aku dah sampai office balik. Terus prepare air panas dan terus berkurung dlm ladies sbb nak buat warm compress. Nasib baik aku ada bwk tuala kecil. So tuala la jadi mangsa rendaman air panas. Ada la 1o minit aku buat benda tu. Sambil tu urut-urut sikit.

Lepas 10 minit, ingat nak pam tp line tak clear so aku lunch dulu. Lepas mkn, terus pam susu. Dah mmg sampai masa nak mengepam pun. Sambil pam, sambil urut. Sambil rehatkan otak utk elakkan stress. Alhamdulillah, ada let down and susu pun laju ke keluar. Bila urut kat lump tu, lg byk yg keluar. (Pagi td urut kat lump, xde la camni.. hampa je). Selesai pam, dpt la 6oz. Lebih 2oz dr normal output yg aku selalu dpt. Alhamdulillah sgt!

5 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

block duct is still ok dr yg i kena. i dulu slalu kena breast bengkak but susah nak express. dekat sejam pam, no letdown, so susu tak nak kluar eventho pakai avent isis. so lastly i just use pureen just tu suck it out, then mesti crack nipple..

u kena block duct sebab stress la kot? try amalkan pakai heat compression 10mins sebelum express. beli la breast compressor tu..its rm50, but good investment...

Liz said...

mama miya> Problem solved at 1.40pm.

Apa yg I buat, i buat warm compress lebih kurang 10 minutes. huhu, sampai panas breast ku. sambil2 tu urut. pastu pam. sambil pam, sambil urut. alhamdulillah, susu keluar dgn byknya. (pagi td, urut pun taknak kuar. tension je). dpt la 6oz. Baru la terasa kosong left breast nie.

breast compressor eh? tak penah dgr lak gadget tu. selalu compress pakai tgn time pumping je. mane nak cari? nnt I check.

thank you!

p!nkerton said...

heheh baru aku tau term blocked ducts ;p rasenye aku pon ada problem ni sbb seminggu ni 'produk' kurang sket, padahal breast mcm bengkak /ada isi lagi. kene buat warm compress jugak la nampaknye..
thanks for sharing the info :)

Hayatie said...

liz...masa ku pegi sgm tu hari..mama ada kata..EPO buleh kurangkan blocked duct..dah try tak?..

Buat hot compress pakai botol mineral water yang kecik..letak air panas (jgn panas sgt) pastu golek2kan kat sekitar areola dan kawasan sekitarnya..

Liz said...

fatih> welcome. huhu, aku dah lama x buat warm compress tu. penah buat time pantang je.

tha> EPO eh? dulu suka mkn sbb leh bg kulit muka awet muda. hohoh.. now, x la mkn. dah tinggal lama. maybe pasni leh try blk.

ku x pk psl botol tu. hehe.. td main terus pk je. thanks for the tips. pasni leh cuba

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.