Monday, June 29, 2009

Puding roti

Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.




Puding Roti

Ingredients:
2 beaten eggs, 1/4 cup sugar, 1/2 teaspoon salt, 1 teaspoon vanilla, 1/4 teaspoon nutmeg, 4 cups milk (heated), 100 gram butter (melted), 2 cups bread (diced), Brown sugar and cinnamon for sprinkle on top.

Mixed everything but bread. Then, add bread and pour it in a square baking pan or casserole. Sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake at 160 C for 45 to 50 mins.

* Aku tak guna nutmeg. Sebaliknya aku guna allspice.

* 4 cups milk = satu kotak panjang susu. Aku tuang susu dlm satu mug biasa. Selebihnya, aku guna. Aku beli kotak panjang susu Daisy. Low fat. Rasa masih sedap.

* 2 cawan roti ada la lebih kurang 1 roti gardenia yg kecil tu. Aku kurangkan 4 keping roti. Aku tak potong roti tu terlalu kecil. Hanya sekadar potong 4 utk setiap keping. Aku potongdulu kulit roti kat sekeliling roti tu, then baru potong dadu kulit roti tu. Jgn buang kulit roti tu sbb tu la yg sedap kot.

* Tak payah susah-susah nak beli ground cinnamon. Beli je kulit kayu manis and tumbuk sampai jd serbuk.

*Make sure bekas yg korang guna utk membakar puding ni tak terlalu rendah. Masa bakar, susu dlm tu akan mendidih dan menolak naik roti tu ke atas. Kalau bekas tu rendah sgt, takut roti tu melimpah keluar. Aku pun nasib baik la tak melimpah. Terperanjat je bila nak tutup api and buka pintu oven. Tapi lepas keluarkan, roti tu akan turun balik and puding akan nampak cantik and sedap je =]

After-thought * Puding ni sederhana manis. Maybe sbb aku guna low-fat milk. So lepas nie, aku akan sprinkle byk sikit brown sugar on top utk bagi nampak permukaan tu lebih perang. Cinnamon pun tak terasa sgt lak smalam. Kalau suka, boleh letak byk lagi. Nak letak kismis hitam kat atas tu ok gak. Sedap!

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.