Monday, June 29, 2009

Phoebe’s Fabulous Oatmeal-Raisin Cookies

Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.

Anne blogged about these cookies 2 days ago.Bila aku tau dia ambil recipe nie from a cookbook called Cooking with Friends, aku terus rasa bersemangat nak cuba. Aku pernah dgr psl buku tu. Ia bkn sekadar cookbook tp semua resipi dlm cookbook nie diambil dr siri Friends tu. Korang boleh jumpa resipi makanan yg Monica, Phoebe, Rachel, Joey, Chandler and Ross makan. Sayangnya, aku x pernah jumpa lagi buku tu kat cni. (Ke aku yg x mencari betul2?) So sesiapa yg suka sgt tgk Friends, aku galakkan korang cari buku nie. Mesti korang akan tersenyum bila baca quotes yg ditulis dlm buku tu. Semua quotes tu diambil dr siri Friends.






Ok..let's talk about these cookies.

Phoebe: Okay. We haven’t known each other for that long a time. And there are three things you should know about me. One, my friends are the most important thing in my live. Two, I never lie. And three, I make the best oatmeal-raisin cookies in the world.

Rachel: Okay. Thanks, Pheebs. Why haven’t I tasted these before?

Phoebe: Well, I don’t make them a lot. Because I don’t think it’s fair to the other cookies.

Aku agak hilang ingatan sikit ttg scene di atas. Tapi aku ingat satu scene yg melibatkan Phoebe dgn Monica. Nenek Phoebe ada satu resipi cookies yg sgt sedap. (Aku terfikir, is it Oatmeal-Raisins cookies?) Monica dah merayu-rayu agar Phoebe bg resipi tu kat dia. Phoebe laks xtau resipi nenek dia. Yang Phoebe ada, hanyalah sebiji biskut tu. Itu biskut terakhir yg nenek Phoebe bakar. Phoebe simpan sampai ke hari tu. Setelah dipujuk, Phoebe bg Monica rasa biskut tu. Monica nie pandai memasak so dia boleh guess apa bahan2 dlm masakan tu dgn hanya merasa masakan tu. To make a long story short, akhirnya biskut tu dimakan oleh Joey.

Ok..ok..I know... kita sambung blk ckp psl these cookies. IT'S DELICIOUS!!!I mean it. Bkn nak ckp aku buat sedap tp cookies nie mmg sedap. The combination of oat and raisin mmg perfect! Baked raisins memberikan rasa yg berbeza drpd raisins yg kita selalu mkn. Cookies ni rangup. Not sure samada oat tu yg membuatkan ia rangup atau x. Maybe oat sbb kalau tgk ingredients, oat mmg lg byk dr tepung.

Aku akan beri resipi sebenar. Terpulang la pd korang utk ubah sikit2. Aku nasihatkan agar korang guna a cup of raisins je. Ntah la, aku guna 1 1/2 cups of raisins tp di akhir2 adunan, raisins tu jadi membazir sbb tak dpt dibentuk jd cookies. Tak menjadi sbb adunan tepung tu dah tinggal sikit. Aku gantikan rolled oats dgn quick oats. Lps korang dah adunkan kesemua bahan, adunan akan nmpk mcm crumble. Nmpk mcm x cukup lembap (ke lembab? God, my B.M. is getting worse). Don't worry.. dah betul la apa yg korang buat tu. Nanti korang cuma perlu bulat2 kan utk diletak di atas baking sheet. Lps tu, leperkan sikit je. Siap utk dibakar. Anne cadangkan agar kita bakar dlm 12-15 minit. Oven rumah aku dah rosak termometer dia so aku x sure brp darjah kepanasan masa aku membakar. For one batch, aku kena bakar around 30 minit baru la cookies nie siap. Rangup..sedapnya!!

Selamat mencuba.

Phoebe’s Fabulous Oatmeal-Raisin Cookies
From Cooking with Friends by Amy Lyles Wilson

150 g unsalted butter
¾ cup brown sugar
2/3 cup sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
2 cups rolled oats
1 ¼ cups flour
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp baking soda
¼ tsp salt (omit if using salted butter)
1 ½ cups raisins

Preheat the oven to 190°C (375°F). Cream the butter and sugars with an electric mixer until pale and fluffy. Add the egg and vanilla. Stir together oats, flour, salt, baking powder and baking soda, and add this to the batter, which will be very thick. Add the raisins. Drop the dough in heaped tablespoons on lined baking sheets, and leave plenty of room in between as they can spread a little. Bake for 12-15 minutes or until golden brown.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.