Friday, June 05, 2009

Milestone chart for 8 months old baby

Batrisyia genap 8 bulan hari Selasa lepas. Sudah besar sikit anakku rupanya.

Mastered Skills (most kids can do)
Says "mama" and "papa" to both parents (isn't specific) ~ checked
Passes objects from hand to hand ~ checked

Emerging Skills (half of kids can do)
Stands while holding onto something ~ checked
Crawls ~ no
Points at objects ~ checked
Searches for hidden objects ~ checked

Advanced Skills ( a few kids can do)
Pulls self to standing, cruises ~ no
Picks things up with thumb-finger, pincer grasp ~ no
Indicates wants with gestures ~ erm, sometimes mcm ada.

Sekarang ni, dia asyik nak main je. Tak reti nak duduk diam. Orang kata, dia lasak. Tapi ada la jugak masanya dia akan duduk senyap je. Masa nie nampak la mcm budak baik. Hikhik.

Time makan pun dah mula nak main-main. Habis disembur. Pastu dia gelak-gelak. Maybe dia dah boring sbb hari-hari mkn benda yg sama. Pasni kena la buat mcm-mcm perasa utk dia. Biar satu jenis menu tu hanya utk 2-3 hari aje. Baru tak boring kot.

Batrisyia masih belum merangkak. Aku tak risau la. Biarlah dia ambil masa dia sendiri. Lagipun, dia bknnye meniarap je. Dah lama dia angkat bontot tp belum terer angkak bontot and tgn dlm masa yg sama. Tu yg x lepas-lepas merangkak lagi.

Milk intake masih sama. Tak kurang walaupun sebotol. Alhamdulillah, badan juga masih menghasilkan susu yg cukup utk anakanda nie.

Dah pandai main kejar-kejar. Erm, ni kalau aku describe pun, korang kurang paham kot. So abaikan je.. hehe..

Telah berjaya ajar dia masuk tidur pukul 9 malam. Paling lewat pun pukul 9.30 malam. Harapnya lepas ni berjaya ajar dia masuk tidur pukul 8 malam. Setakat nie belum boleh ajar lagi sbb selalunya sampai rumah pun nak dekat pukul 8 malam.

6 scribble(s):

adLedash a.k.a adLedaNne said...

thx akak for sharing. nnti nak wat cmni gak untuk anak sendiri...hee~

Liz said...

adledash> nak buat camne tu? hehe.. nnt dah jd parent, tau la nak buat camne. yg penting, kena timba ilmu byk2.

Anonymous said...

salam, nak tanyala... where did u get the milestone chart tuh? :D

Liz said...

Anonymous> www.baby-center.com

p!nkerton said...

huhuhu kejap je batrisyia dah 8 bulan! isk isk kejap je drg ni dah membesar kan lize'..
err.. dah ada plan for 2nd one ke? ;p hiihhi

Liz said...

fatih> aah, kejap je dah besar! cepat je masa berlalu.

plan for 2nd one? haha, plan tu mmg ada tp akan dilaksanakan selepas Batrisyia umur 2 thn. tp kalau Tuhan dah bg rezeki, terima aje la =)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.