Friday, June 12, 2009

Establishing solid food

Well, well… dah jumaat? Cepatnya!

Tonight kami akan pulang ke Seremban. My parents akan balik dari Mekah petang esok. Saja je kitorang balik awal sikit sbb xnak terkejar-kejar. Esok nak kena buat kek, puding laici dan spaghetti utk celebrate Mother’s and Father’s Day. Jadi, pagi-pagi esok sudah kena masuk dapur dan siapkan semuanya menjelang tgh hari walaupun mkn-mknnya tu dijadualkan pd 8 malam. Excited babe! Taktau apesal.

Aku ada terfikir nak gi tgk Night At Museum (yer, yer..aku mmg lambat giler terfikir nak gi tgk). Haruskah aku bwk Batrisyia sbb xde org nak jaga dia? Haruskah? Ku takut minah tu melalak dlm wayang. Tak psl-psl aku kena halau nanti. Ada sesapa ada pengalaman bwk baby gi tgk wayang?

Minggu nie jugak aku kena sediakan baby food byk2 utk Batrisyia. The first batch hanya tinggal dlm 4 tubs je lagi. Sepanjang sebulan nie, aku dah mula beri dia mkn yogurt. Dia hanya suka yogurt kosong. Kalau campur dgn buah, sekejap je dia mkn. Pastu dia lari. Ok.. ok.. ke anak aku yg mmg x suka buah? Betul nie! Setakat nie aku dah bg dia apple, mangga, betik dan pisang. Semuanya dia tak habis. Tapi, bila bg dia sayur, licin beb!

This time, aku nak perkenalkan beef, pasta, cheese dan peas. Yes, peas. Sbb aku tak pernah bg peas kat dia. Jadi, aku nak cuba.

Ini menu yg aku bakal masak utk Batrisyia:

- Baby Beef Stew
- Spaghetti with Spinach Pesto *
- Peas + Potato + Butter
- Burger Patties *
- Spaghetti with Pumpkin Sauce *
- Kurma + Tofu

- Bubur Nasi (tp xtau lg nak combine dgn ape)

* Credit to Mama Miya.


According to Mama Miya, dah boleh cuba bg Batrisyia mkn makanan pejal secara perlahan-lahan. Bkn la bg seketul ayam gitu.. tp kalau sblm ni aku bg puree yg halus, lepas nie leh la try yg jenis lecek-lecek. Tekstur yg lebih kasar. Yerp, akan ku cuba.

4 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

;) good job. bravo to u.

buleh dapat award mom of the year! bukan setakat u intro texture aje, u also intro nutri yg berbagai yg membantu anak membesar dgn bijak.

Liz said...

mama miya> hi ija! migrain dah hilang ke?

ayoyo,x dpt lg nak jd mom of the year. jauh lg tuh.

nak tanya, cheese tu kan.. i ada baca, awal2 nie elok bg cheddar sbb tekstur sesuai utk baby. plus, ada sesetengah cheese yg lain, ada sedikit bakteria. ni nak ty benda lain. kalau cheese mcm chesdale tu leh ke? ni sbb ada ty i.

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

cheese...actually try cari cheese yg kurang masin & make sure its pasteurized (with this takde backteria). cheddar chesdale tu ok la, mmg selamat utk budak2. also u can try mozzarella or pamesan, yg ni lemak skit & kurang masin, but sebelum beli baca kat label dia. make sure its from pasteurized milk.

biasa dlm internet yg moms kata gitu coz mat salleh ni ada beli cheese yg homemade. yg tu mmg tak tau la selamat ke tak utk budak. kalau cheese buat di kilang tu maybe terjamin skit kot?

Liz said...

mama miya> thanks for the info!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.