Thursday, June 25, 2009

Berlagak cool

Kes H1N1 di Malaysia dah mencecah angka 80!

Kerajaan mengatakan situasi masih dalam keadaan terkawal.

Beberapa sekolah telah ditutup.

Pemeriksaan di KLIA telah diperketat tetapi masih tak seketat pemeriksaan di lapangan terbang China.

Rakyat sila jgn panik sbb wabak ni belum merebak dgn meluas di dalam negara. Hanya beberapa kes tempatan dicatatkan, selebihnya kes import.

Kes pertama di Johor telah dilaporkan (Dan sudah suruh hubby pakai mask di sana, kalau tak dia akan dikuarantinkan oleh wife dia ni).

....

Kenapa aku rasa kerajaan mcm BERLAGAK COOL dalam menangani wabak nie? Taknak rakyat panik ke?

Kami bukan bodoh. Fakta dah depan mata. Panik tu harus ada agar langkah-langkah pencegahan dpt diambil dgn sewajarnya.

Sekian.

7 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

jgn la worry liz about swine flu.

kat australia ni we have been well informed by the health ministry yg strand swine flu yg sampai ke merata dunia ni, especially australia is not the complete strand yg ada kat mexico sampai membunuh tu.

the swine flu yg ada kat australia ni is almost the same with any winter flu. so kalau kat msia tu cam flu biasa la kot, since doktor kat msia sampai buleh kata lung infection (drpd normal flu) for infant tu kira normal.

kat australia ni dah over 2000++ case of swine flu & yg mati baru sorang. tu pun sebab dia mmg existing berbadan lemah & dah ada memacam penyakit. so far mmg semua org yg kena swine flu baik dr demam tu dlm masa seminggu.

so i believe, insyaallah, yg org msia yg dpt dr melb tu, dia dpt the same strand as these melb people & takde apa2 unless la dia mmg ada bad pre-existing condition. tp wallahualam la kalau the strand yg dtg dr Aussie ni ter mutasi dgn msian flu lak & buat dia deadly.

doa2 la, semuanye ok. anyway, i believe any malaysia dah survive penyakit2 yg ada di msia tu, mesti buleh survive swine flu coz i percaya penyakit kat msia lg teruk due tu the pollution. kalau tak takkan la my hubby kena lung infection dr 5 hari jogging kat gombak dulu. so i believe badan org msia semua kuat2 dah...huhuhuhu

Liz said...

mama miya> thanks ija. jap, ur husband kena lung infection lps joging kat gombak? wah.. tp mmg mesia ni tercemar. asap xyah nak ckp la.

Intan Saleh said...

betul.. no reason to worry or to panic. swine flu is just like any other flu. in fact, it is milder than certain type of flu. true it's highly contagious tapi macam demam campak la - contagious but no reason to panic.

langkah berjaga2 pun langkah yang patut kita buat hari2 pun - bersin tutup mulut, sentiasa cuci tangan. if you are sick, jumpa doktor, jangan keluar rumah and jangkitkan orang.

kat australia dah mati 2 orang - dua2 sebab weak immunity.

actually some of us in health care rasa kerajaan malaysia ni over-reacted sebenarnya - sampai tutup sekolah. banyak lagi orang malaysia mati because of dengue and yet, kerajaan tak bersungguh pun berkempen.

Liz said...

intan> thanks kerana tidak buat kitorang panik.

perasan x, dah 2 org bg komen dan dua-dua dtg dr australia? hehehe..

Intan Saleh said...

ahaha.. i guess being somewhere swine flu case dah cecah 2000, gave us different perspective. sini pun boleh tahan kecoh tapi tak se-horror kat msia kot sebab kira normal la, it's winter now and people are expected to have flu in winter.

everytime i call my mom i have to reassure her it's nothing serious and her menantu kesayangan yang nak datang melbourne tu will be fine. LOL

i guess it's the fear of the unknown - not knowing what swine flu is and not knowing what it can do to you.

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

update, swine flu kat australia dah 5000++..and mati pun 2org. i saw their picture, mmg spesis obese & ada health complication. so kita yg sihat ni, just practice good hygiene & makan healthy food & vitamin, kuatkan badan eek. ;)

kitorang br blk dr NZ, hubby sibuk kata cam nak demam, so i sakat dia ni bukan swine flu, ni kiwi flu ni..huhuhu..hangin member.

Liz said...

mama miya> kiwi flu? kuikuikui. mane member tak hangin.. hehe. owh,pegi NZ. patut la senyap je blog.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.