Sunday, May 24, 2009

Projek minggu lepas

Setelah 2 bulan 2 minggu Batrisyia tak sakit, akhirnya dia jatuh sakit. Dia kena batuk teruk pada Rabu minggu lepas. Diikuti dgn sedikit selesema dan demam sekejap-sekejap. Kesian bila dgr dia batuk. Berkahak bunyinya. Nafas laju je.

Doktor bekalkan ubat-ubatan. Pada awalnya, Batrisyia tak kesah mkn ubat. Tapi agaknya sbb dah hari-hari kena mkn, dia dah muak. Mula meronta-ronta bila nak bg mkn ubat. Selalunya, lepas mkn ubat, dia akan kepenatan sbb meronta-ronta.



Dia akan ketap bibir dia kuat-kuat. Nangis pun tak buka mulut! Kelakar giler. Muncung sedepa tanda protes. Tapi paling tak tahan ialah bila aku keluarkan kamera utk tangkap gambar dia muncung, dia terus berhenti nangis dan pandang kamera. Ceh, tau pulak nak ambil gambar!
Hari nie, dia dah nampak okay walaupun masih batuk sekali sekala.


Sabtu malam aku habiskan masa dgn buat baby food utk Batrisyia. Sebelum ni, aku masak tiap-tiap hari tapi mcm sudahnya, aku tidur sgt lambat sbb nak settle kan semua kerja. Jadi, kali ni aku masakkan pelbagai bubur utk dia.

Buat pertama kalinya, aku perkenalkan ikan dlm makanan dia. Aku pilih ikan tenggiri. Owh, aku juga dah mula add tauhu dan kurma. Dlm semua bubur nasi dia, aku campurkan 1 tbsp of butter. Bg lemak sikit. Semoga berat dia bertambah dgn baik. Amin.

Kat atas ni ada:

1- Apple Puree
2- Carrot + Green Bean Puree
3- Green Bean + Cauliflower Puree
4- Bubur Nasi + Ikan Tenggiri + Tauhu + Kurma + Bayam
5- Bubur Nasi + Ikan Tenggiri + Tauhu + Carrot + Bayam
6- Bubur Nasi + Ikan Tenggiri + Tauhu + Carrot + Green Bean + Cauliflower

Ni namanya resipi ikut suka hati. Hehe.. Masuk je apa yg bagus. Ingat nak buat potato, sweet potato dan pear puree. Tapi bila tgk ni pun dah dpt byk, tangguhkan dulu hajat tu. Maybe bila dah nak habis, leh buat lain lak.

13 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

bravo bravo..terrer tu masak macam2. below 1yrs old, parents bertanggungjawab utk sediakan makanan yg penuh khasiat & anak decide nak makan byk mana..so i think u r doing a great job coz u sediakan macam2 tu.

maisy said...

Food baby boleh simpan lama ek??Aku biase Dina nak mkn baru masak...tp Dina tak suke mkn mlm2..biase dah mkn kat umah mak die..pon mkn sume yg baru masak..mungkin ade kot yg masuk fridge 1 hari then baru panaskan esoknya...paling lame brape hari dlm fridge??ke tu stok utk 2/3 hari sajork??

p!nkerton said...

skang ni mmg musim demam kot.. get well soon ye batrisyia!
wahh banyak nye food dia.. n nampak tempting lak tu! hehe cenggini auntie pon teringin nak makan ;p

Liz said...

mama miya> ahaks, ni dpt aura dr you. tp ur recipe lg best2 rasanya!

maisya> food baby leh tahan paling lama 2 week kalau dibekukan. kalau kat bwh, 2 hari aje. weih,xkn anak aku mkn sume tu dlm 3 hari. ehehhe..

fatih> nnt masak la utk athirah. best tau.

cure32 said...

mak aih bole bukak gerai bubur daaa~ nk satu~

Liz said...

syiefa> how's ur exam?

gerai bubur? haha, mcm nak puasa lak. bubur ni khas utk org yg takde gigi je beb.

Hayatie said...

wah..besh..byknya baby food. Ku skang masih lagi kurang 'bersilat' didapur. Sebab azri ku kdg2 makan kdg2 tak. Lebihnya macam nak muntah. Ada skali try bagi puri pisang, muntah kuar sume!Even makanan2 lain pun. Sudahnya, die satu hari makan satu hari x.

Liz said...

THA> owh, takpe hayatie. cuba baca komen mama miya. utk baby bwh umur setahun, susu ibu masih merupakan makanan utama utk baby. food hanya diperkenalkan sebagai makanan sampingan, khas utk perkenalkan baby dgn pelbagai rasa makanan.

ku terasa gak nak try bg pisang tp anakku ni lg prefer vegetable dr fruit. tatau la nape.

cure32 said...

exam suck..hhuhuhu. mlm sblom exam minum 2 nescafe..make siang tuh...dah xstabil.nk demam pon ade.soklan plak...makaih aku rs lect aku gelak guling2 bace answer sheet aku...hahahaha

bumble_bee said...

Kesiannya tgk muka Batrisya sakit.
Wah! Rajin Liz masak untuk baby..banyak variation. Akak masak 1 jenis je untuk seminggu sebab malas.

Liz said...

kak bumble_bee> skrg dha sihat kak! siap main sembur-sembur lg time mkn

Jun Juliana said...

dh siap2 sume bubur2 ni masuk dlm freezer ker? pas tu time nk makan? cane? masuk warmer kah? kalo x de warmer? pls advise.. :)

Liz Rohaizat said...

jun juliana> yep. masuk freezer. panaskan guna warmer. kalau takde, boleh panaskan dengan cara rendam bekas dlm air panas. kalau jenis tak kesah guna microwave, boleh panaskan dlm masa seminit guna microwave

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.