Thursday, May 07, 2009

Milestone chart for 7 months old baby

Milestone chart for 7 months old baby

Mastered Skills (most kids can do)
Sits without support – no
Drag objects toward herself – yes

Emerging Skills (half of kids can do)
Lunges forward or start crawling – no
Jabbers or combine syllables – yes no
Starts to experience stranger anxiety – yes

Advanced Skills ( a few kids can do)
Waves goodbye – no
Stands while holding onto something – no
Bang objects together – yes
Begins to understand object permanence – yes


Tak byk perkembangan yang dilaluinya selama sebulan nie. Cuma:

-Batrisyia tak demam sejak 2 bulan lepas.. alhamdulillah.
-Dia menerima solid food dgn baik. Aku tgk, dia lebih sukakan sayur-sayuran berbanding buah-buahan. Dan suka ayam sbb bila letak dlm dlm food dia, gerenti licin and ask for more!
-Masih belum ada gigi yang muncul.
-Masih belum merangkak. Erm, takpe la. Slow-slow ye.
-Tido dgn sgt buas! Sekejap kat sini, sekejap kat sana.
-Dah mula menangis kalau org bolayan dia ketika dia nak main. Dia akan menangis teresak-esak. Pernah sekali aku buat tatau je bila dia panggil. Sekali meraung x hengat punya. Siap mengalir air mata. Sian sgt. Bila dukung dia, terus dia peluk kuat-kuat taknak lepas. Pastu sedu sedan. Lentok terus kat bahu aku yg x berapa empuk ni.
-Semua org dah x larat nak pegang dia sbb dia suka melompat-lompat.
-Tgn asyik nak mencapai semua brg yg berdekatan.
-Beratnya? Nanti check la. Curious gak nie.
-Dia sgt suka tgk visualization kat iTunes.
-Dia sukakan ABBA. Aku rasa la sbb bila pasang video clip lagu ABBA, dia akan duduk diam-diam.
-Pendek kata, dia sukakan laptop abinya. Kalau dpt pegang, mmg dia akan melonjak-lonjak sambil tekan keyboard.
-Dia tau beza antara bubur dan air. Kalau suapkan bubur, dia akan nganga mulut. Kalau nak bg minum air time mkn, dia akan hirup air dari sudu.

-Dah pandai meniru. Aku tepuk blkg dia, dia tepuk blkg aku. Aku ambil air pakai tgn and percikkan kat dia, dia buat benda yang sama.

4 scribble(s):

-NaNa- said...

aha.. yang ini... ntah2 ada 'kawan' ajak dia main, dia takut kot.. hehe

-Dah mula menangis kalau org bolayan dia ketika dia nak main. Dia akan menangis teresak-esak. Pernah sekali aku buat tatau je bila dia panggil. Sekali meraung x hengat punya. Siap mengalir air mata. Sian sgt. Bila dukung dia, terus dia peluk kuat-kuat taknak lepas. Pastu sedu sedan. Lentok terus kat bahu aku yg x berapa empuk ni.

maisy said...

Dina pon lambat merangkak...tp 6 bulan gigi dah ado..2 btg rasenye..org kate cepat gigi lambat jln..so baby ko,lmbat gigi,cepat jln aa kot :) ..bab2 tido mmg baby akan jadik buas,die akan buat putaran bile nak tido..playpen boleh simpan aa kot nanti.. :)

Liz said...

nana> hehe..xtau la. tp masa kecik, ada je 'kwn' (kot) yg ajak dia main. siap gelak2 lagi. maybe this time, kwn tu x brp dia suka kot.

maisya> dia dah buat putaran masa tido. bila sampai hujung and ter stucked, dia nangis. hahaha.. aku tatau dah nak letak dia dlm apa. playpen je selamat.

sya_firwan said...

hihihi.pandainye batrisyia :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.