Friday, May 29, 2009

Cerita tentang her baby food

BREAKFAST-LUNCH-DINNER
Sekarang, Batrisyia makan 2 kali sehari. Lunch and dinner. Ingat nak mula beri dia mkn 3 kali sehari. Masalahnya sekarang, aku tak pasti samada cikgu dia boleh tlg suapkan ke tak. Dulu, cikgu dia ckp, baby akan mkn bubur time tgh hari. Kalau boleh, taknak la nyusahkan Dilla.. dah la dia tlg bg EBM. So far, syukur sgt sbb dia tau nak jaga baby.

Maybe ptg nie boleh tanya dia. Maybe boleh bg alasan yg kononnya doktor suruh bg mkn waktu pagi sbb nak bg berat Batrisyia naik. Hehe.. yer la, kalau guna nama doktor, selalunya org akan mendengar kata. Harap-harap dia boleh la tolong.

Tapi dia juga pernah ckp yg selalunya Batrisyia akan tido lepas aku hantar dia sampai la ke waktu mandi. Lepas mandi, bg Batrisyia susu. Selalunya, bila Batrisyia lapar blk, dah sampai waktu lunch dia.

Nak minta pendapat mommies yg tahu ttg hal ni. Dlm pukul brp boleh bg breakfast kat anak?

EXPIRY DATE OF FROZEN BABY FOOD
Di samping tu, aku nak buat sedikit pembetulan. Maisya ada bertanya ttg expiry date frozen baby food. Masa tu aku jwb ia tahan selama 2 minggu. Sebenarnya, frozen baby food boleh bertahan selama 3 bulan. Tapi sendiri mau ingat la. Lagi cepat kita guna, lagi baik kan?

NEXT BATCH OF OUR HOMEMADE BABY FOOD
Aku sedang compile menu utk next batch of baby food. Utk menu kali nie, maybe nak include egg yolk, cheese, pasta, yogurt and beef. Byk websites aku masuk.

Kalau selama ni aku bg oat hanya ketika travel, this time nak bg Batrisyia oat time breakfast and snack time. Oat sgt mudah utk dibuat. Kalau nak lg sedap, boleh tambah buah-buahan. Begitu juga dgn plain yogurt. Senang kan?

My aim kali nie adalah utk pelbagaikan makanan yg Batrisyia mkn. Pagi boleh bg oat atau yogurt. Tgh hari boleh bg bubur nasi. Malam, cuba bg dia pasta/bubur.

HOW MUCH SHOULD I ADD?
Buat masa nie, aku akan simpan 5 sudu besar utk setiap tub. Kalau bg Batrisyia mkn, mmg licin. Boleh tak kalau aku tambahkan lg amaun tu? Maybe nak cuba tambah dlm 2 sudu besar lg. Tgk dia habis ke tak. Sbb kan.. selalunya lepas habis 5 sudu tu, dia nak lagi tau! Siap buat drama lagi. Tapi bila dah cucikan mulut dia, dia tau aa yg waktu mkn dah habis. Hehe..

THE BEST WAY TO HEAT UP FROZEN BABY FOOD
Ni bkn la cara terbaik kot tp sekurang-kurangnya terbaik buat aku.

Ada beberapa cara utk panaskan frozen baby food. Okay, mula-mula, turunkan food tu ke bahagian refrigerator. Thaw the food. Then, boleh:

-Panaskan mcm panaskan EBM
-Guna food warmer
-Guna microwave
-Panaskan blk dlm periuk kecil (taktau la tp ada je org buat camni)

For me, aku guna microwave aje. Dulu, panaskan mcm panaskan EBM. Tapi aku tgk makanan tu mcm x berapa best. Quite lumpy. Tak mcm bubur. Batrisyia pun x suka. Siap juihkan blk. Malam td, panaskan guna microwave. Cantik je tekstur. Jadi bubur semula. Tapi kena beware dgn hot spot la. Sbb bila panaskan guna microwave, ada tempat yg sejuk sikit. Ada yg panas. So kena kacau betul-betul and tunggu suam-suam sikit.

5 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

miya dulu atok dia akan suap breakfast dlm kul 8, sebelum mandi pagi.

then lunch sebelum zohor & dinner at 5++ or 6.

kalau anak dah establish solid, boleh juga start adding on snack time. so dlm kul 11pagi & 3ptg, bg dia biskut or roti or yogurt(yg tak beperisa di tambah dgn kismis yg dicincang halus).

Liz said...

mama miya> oh, pkul 8 yer. tq for the info. nnt sy ty cikgu dia.

sham said...

klu bley elakkan guna microwave, sbb dh byk sgt pendapat (not sure klu ade constructive studies)yg mengatakan microwave bley cause cancer. maksu aku yg tgh suffer cancer pun doc die x bg guna microwave lg dah. ayah aku yg diabetic je pun (bkn la nk kate diabetic x seriyes, but it's not cancer), nutritonist die kate no microwave usage at all.
wallahua'lam..

adLedash a.k.a adLedaNne said...

microwave tak elok digunakan...buleh mengundang penyakit...

Liz said...

sham and adledash> Thanks for ur concern. I heard about that before.

Then, aku baca beberapa artikel ttg hal nie. Quite confusing, actually. Sudahnya, aku refer kat website baby food yg aku selalu pegi.

Read here: http://www.wholesomebabyfood.com/heatandthawhomemadebabyfood.htm

Hmm, tak tau la. Maybe ada kebenaran ttg kanser tu. Ku hanya panaskan dlm microwave selama seminit. Harapnya minta dijauhkan. Amin

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.