Thursday, April 02, 2009

The coolest award: Exclusive breastfeeding

Batrisyia turns 6 months old today!!!

Apakah maknanya?

Maknanya Batrisyia telah minum susu ibu secara exclusive selama 6 bulan!! Yeay!

Taken from La Leche League International website:

Exclusive breastfeeding: The infant has received only breast milk from the mother or a wet nurse, or expressed breast milk, and no other liquids or solids with the exception of drops or syrups consisting of vitamins, mineral supplements, or medicines.

Ada debate tentang maksud sebenar exclusive breastfeeding. Boleh rujuk di sini.
http://www.llli.org/ba/Feb00.html

Batrisyia hanya pernah minum breast milk, expressed breast milk dan ubat sahaja. Jadi boleh la dpt title exclusive breastfeeding. Terharu weih. Semoga dia dpt minum susu ibu hingga berusia 2 tahun. Insya Allah.

*UPDATE

Teringat masa zaman dulu-dulu. Masa pregnant, kerana terlalu sibuk beli brg utk baby, terlupa nak cari breastpump utk diri sendiri. Masa awal-awal mengandung dulu, mmg tak terfikir langsung nak breastfeed anak sampai umur 2 tahun. Ye aa, masa tu Internet access telah di blocked di office ni. Mungkin Tuhan nak tolong kan, tiba-tiba je boss ku bg balik access tu. Bila dah ada Internet, aku 'terjumpa' susuibu.com. Dari situ la aku kutip pengalaman orang. Bayangkan ye, masa tu lagi 3 bulan nak bersalin. Taip-tiap hari selongkar susuibu.com, takut tak sempat tuntut ilmu.

Bila dah bersalin, aku kena breast engorgement hampir seminggu. Giler ah bila pk balik! Kebetulan, Sue Lunatots yg merupakan kwn kat Universiti dulu called and bagi kata-kata semangat dan penerangan ttg breastfeeding thru phone. Berkobar-kobar kawanku bercerita. Terus buat aku bersemangat nak tempuh segala halangan. Melalui Sue jugak aku beli Spectra 3. Mmg nak beli tp tak sempat. Hikhik.

Spectra 3 menyelamatkan aku dlm masalah breast engorgement. Anakku diberi EBM ketika susu tidak keluar dgn lancarnya pada minggu pertama. Minggu kedua, hubby terpaksa kembali ke KL sbb cuti dah habis. Jadi, susah la nak panaskan EBM kalau anakku nak menyusu malam. Jadi, malam tu aku ckp kat baby, "Abi takde malam nie so kita jgn minum botol lagi, ok? Kita try hisap susu". Alhamdulillah, sejak malam tu, anakku tak minum ikut botol lagi sepanjang aku berpantang.

Cabaran yang telah aku lalui tak la seberapa kalau nak dibandingkan dgn org lain yg terpaksa melalui proses relactation (menghasilkan kembali susu ibu yg telah tiada kerana anak tidak menyusu badan dlm jangka masa tertentu). Susu aku jugak tak pernah merudum dgn teruknya hingga stok EBM dlm freezer licin. Aku cuma mendapat cabaran kecil dr org sekeliling. Ala, biasa la.. mulut orang tak boleh ditutup. Kita hanya boleh jeling tajam atau buat muka bodoh je. Paling teruk pun, balas balik dgn ayat-ayat laser. Hikhik.

Ada orang pernah ambil setin FM mahal (tanpa disuruh) dr paed utk diberikan pada anakku. Ada orang terang-terang pernah ckp yg susu aku ni takde khasiat sbb anak tak besar-besar. Ada orang ckp aku tak cukup makan, sbb tu anak pun kecik je. Ada orang ckp, anak aku demam sbb minum breastmilk.. aik, budak minum FM tak demam ke?

You know what? Sila cermin diri anda dulu sebelum bagi nasihat kat org lain. Aku pun takde la nak kecoh-kecoh bila nampak mereka tu bg anak mereka makan benda yg bukan-bukan. Hmm...

Tak peduli la kan.. Sekurang-kurangnya rambut, kulit, daging, darah, tangan, kaki.. tubuh anakku tu membesar hasil dari susu aku sendiri. Alhamdulillah.

Milestone chart for 6 months old baby

Mastered Skills (most kids can do)
Turns towards sounds and voices -
checked
Imitates sounds -
checked
Rolls over in both direction -
checked

Emerging Skills (half of kids can do)
Is ready for solid food -
checked
Sits without support -
no
Mouths objects -
checked
Passes objects from hand to hand – kadang-kadang ok, kadang-kadang terlepas

Advanced Skills (a few kids can do)
Lunges forward or starts crawling – lunges forward only
Jabbers or combine syllables -
jabbers
Drags object towards herself – ada la kadang-kadang

9 scribble(s):

sham said...

congrats Puan Liz! buat aku bersemangat gak utk bf bile sampai masenye :D

bile? jgn tanye hahah

Liz said...

sham> owh, thank you.. thank you (buat suara mcm menang award eh!)

sya_firwan said...

wah..tahniah liz..:) moga batrisya membesar dgn sehat dan ceria dgn khasiat susu ibu..:D

p!nkerton said...

happy 6th month birthday batrisyia!
congrats sbb dah exclusively bf baby for 6 months ;)
kire ko lucky gak sbb ada 3 mths before deliver sempat 'kumpul ilmu' bf ni..
aku ni dalam pantang, bile dah kene breast engorgement barulah terkial2 nak survey beli pump ;p
muahaha jahilll sungguh tau time tu!
tapi alhamdulillah aku so far xde la dugaan sgt, just nak pump time working hours tak brape sempat. slalunye sempat pump sekali time lunch hour aje huhu..
tapi puas kan lize', sbb anak kite membesar dari susu kita sendiri! rasa mcm hilang penat nak pump ebm sume tu..seronok sgt ;)
alhamdullillah.. mintak2 la supply banyak sampai drg 2yrs old,insyaAllah..

Liz said...

sya> semoga dia dpt membesar dgn sihat. biar bg buka mata org yg mengutuk tu.

fatih> betul. penat tp bila tgk susu habis licin everytime ambil dia dr nursery, rasa sgt puas hati.
mcm sorang SI member nama Azian ckp time support group baru-baru nie, "saya tak dpt jaga anak saya macam org lain, terpaksa hantar kat orang. bila hantar sekali EBM saya, saya rasa saya hantar dia bersama-sama kasih sayang saya".

aku suka ayat tu!

Yatie said...

tahniah batrisyia, bkn saja dah complete short term bf malah batrisyia juga dh ada education plan, belajar rajin2 tau nnti leh jadi LC - Lactation Consultant..hehehe

precious innocent said...

chaiyok2!!! sila la kumpul ebm tu bbyk ye... jgn jadi mcm aka.. huhu

-mama emma-

p!nkerton said...

cop! nak tanye-
ko dah beli ke snowbear (err btol ke ni?)bottle & food warmer tu?
nak tanye ok ke tak..
kalo ok aku nak beli tghari ni ;p

Liz said...

amyatie> sempat promote tu! hehehe. tu la,kalau dia x rajin belajar, tatau la.

kak emma> yeah, dia dah mula mkn. boleh la kumpul ebm.

fatih> ku dah smsed.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.