Wednesday, April 08, 2009

Choose cloth diaper.. go green!

“Did you know that over 300 pounds of wood, 50 pounds of petroleum feedstocks and 20 pounds of chlorine are used to produce disposable diapers for ONE baby each year? Disposable diapers take 200-500 years to degrade in landfills. There are new bio-degradeable diapers but they also take 100 years to degrade in a landfill. How are our children going to live in the more polluted planet? While disposable diapers produce 7 times more solid waste when discarded and 3 times more waste in the manufacturing process, cloth diapers can be washed and reused 80-200 times, and then used as rags. This saves about 10,000 disposable diapers per baby”

-Taken from MiaBambina

Keputusan untuk menggunakan cloth diaper telah diambil setelah membuat penyelidikan, memahami bagaimana ia berfungsi dan mengetahui kebaikan yang bakal diperolehi apabila anak-anak menggunakannya.

Seperti biasa, bila nak mulakan projek baru, aku akan cuba ‘racun’ hubby. Hehehe.. sbb ape? Sbb kalau dia dah kena racun, maka dia sendiri akan meluluskan bajet kewangan tahun 2009 =)

At first, aku bgtau yg aku dah ordered CD. Pastu, aku print out beberapa artikel ttg CD and tunjukkan gambar-gambar CD tu. Kebetulan, masa tu Batrisyia byk pee and kena selalu tukar pampers. Terus dia approved utk beli sambil hulurkan duit. Ni kiranya setiap bulan, aku dan dia akan belikan paling kurang sekeping CD utk Batrisyia. Maknanya, sebulan Batrisyia akan dpt 2 keping CD baru. Sikit-sikit lama lama jadi la berkeping-keping kan?


Believe it or not, hubby pulak yg over skrg. Asal jumpa kwn2 dia yg ada anak kecil, dia akan promote guna CD. Wah wah wah.. ada sesapa nak bayar hubby aku jd spokeperson tak?

Dari dulu, mmg terasa nak guna sgt but on that time, duduk dgn org. Pada mulanya, Sue ckp CD ni elok utk org yg ada washing machine sbb kdg2 kena rendam CD utk menghilang kotoran degil yang melekat. Jadi, ku pendamkan hasrat murni tu. Lama-lama, rasa tak puas hati. Ku tanya Sue lagi samada x boleh guna ke kalau takde washing machine? Ye la, duduk dgn org.. takkan nak guna washing machine sorang-sorang kan? Orang lain pun nak guna jugak.

Sue ckp, boleh guna CD kalau aku boleh rendam CD tu kat tempat lain. Ah, beres! Rendam je la kat dlm baldi. Selesai masalah kan? Bila dah selesai masalah,terus order 4 keping CD from Lunatots.




Setelah memakaikan Batrisyia CD hanya di malam hari (10pm to 6am), aku rasa tak leceh pun. So far, no leaking. Kalau taknak leaking, kena pastikan insert tu dimasukkan betul-betul dan fitting tu ngam-ngam. Nak basuh pun tak leceh. Ada org rasa ianya melecehkan sbb kena basuh (berbanding DD yg hanya perlu buang bila dah guna). Aku akan review tentang cara-cara membasuh CD di lain entry.

Jimat tau guna CD nie. Rugi la kalau tak cuba pakai. Sekali pakai, mesti rasa nak beli lagi and go for 100% cloth diapering. Sebenarnya, perihal cloth diaper nie dah lama diamalkan oleh mak-mak kita dulu. Cuma dulu, mak kita akan lipat napkin, pakaikan kat kita dgn menggunakan pin napkin tu dan di luarnya mak kita pakaikan getah plastik tu. Sama je sebenarnya.

Now, cloth diaper dah mengalami satu revolusi. Chewah. Tiada lagi pin yg tajam. Tidak perlu lagi nak lipat. Senang dibasuh. Tak perlu disental sgt. Kalau simpan 2-3 hari sebelum hari membasuh pun, tak bertahi lalat. Yang penting, mudah dipakai.. sgt cute.. berwarna warni.. ada yg jenis wording yg cute-cute.. aih, suka la!

9 scribble(s):

precious innocent said...

argh!!!!!!!!!!! sorg lg nak go for cd.. akak bila lg nie!!!!!!

argh!!!!!!!!!!!!!

-mama emma-

~ As ~ said...

wahhh CD Azam pun baru ada 2, merah & hijau...bulan ni nak tambah lg..Insyallah

Liz said...

kak emma> go kak emma.. go kak emma.. ni ape jd cheerleader pagi-pagi buta nie. hehhee...

as> slow-slow as. beli sikit-sikit. lama-lama byk la. kitorang order sekali 4 pun sbb nak kena tunggu 2 bln, br dpt. kat berazam nak beli 2 keping sebulan. bila 2 bulan, kena la beli 4 keping.

sham said...

sgt kalerful dan canggih lah CD skrg, zaman kite kecik2 putih suci bersih saje hehe

Liz said...

sham> sbb tu aku ckp CD mengalamai revolusi. kalau tgk yg printed and bercorak,lg la cantik2

cure32 said...

uiiyo model CD suda jadi omeyya kamu ini.elok benor le,bapak nye jd spokesperson,mak nye tester,anak model.bijak.buat bisnes mungkin bole maju.

Liz said...

syiefa> mcm menarik je bab buat bisnes tu! hahaha.. kami tester,spokeperson dan mode lantik sendiri ye. Lunatots tak bayar pun. kehkehkeh.

ska said...

yup, kain lampin zaman kita yg dulu putih tuh jek skang dh ada corak2. comellss jek.. geram aku tgk. dh jadi mcm wrapping paper. :D

aku pon pelik kenapa org skang dh tak pakai lampin dh. maybe sbb leceh kot nk lipat jd tiga segi, nk pin lg, nak basuh sume..

tp dh ade CD yg mcm batrisyia pakai mmg lagi lah senang. mcm pakai pampers jugak.

bleh tetibe aku rasa mcm tak sabar nak ada anak sendirik? hahahhahha...

Liz said...

kd> ye la, kain lampin mcm dulu tu mmg susah nak basuh sikit. nak kena sental. mcm CD skrg nie, rendam je. hilanglah ia. plus, x perlu nak basuh tiap2 hari. boleh just bilas manja and letak dlm pail 2-3 hari baru basuh. tak bertahi lalat. bau pun takde.

design mcm pampers membuatkan ia nampak trendy. yg corak2 tu lg la cantik.

hahah, boleh je rasa tak sabar nak ada anak sndr. tunggu la nanti. mesti ko pun excited.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.