Monday, April 06, 2009

Carrot Rice Cereal

Selepas diperkenalkan dgn homemade rice cereal (atau ckp bahasa Melayu nye BUBUR NASI), aku tambahkan carrot dlm bubur tu. Sepatutnya kena ikut 4 Day Wait Rule tp rasanya baby mmg tak alergi terhadap nasi kan? Jadi terus skipped dan introduce carrot dlm makanan dia.

What is 4 Day Wait Rule? Secara ringkasnya, anda memberi makanan yg sama selama 4 hari kepada anak anda. Kenapa ia penting terutamanya kepada anda yg mempunyai sejarah alergi dalam keturunan anda? Kerana, jika berlaku reaksi alergi, sekurang-kurangnya anda tahu makanan apa yg anak anda alergi sbb anda hanya memberi satu jenis makanan dlm 4 hari tu.

For carrot rice cereal, apa yg aku buat dulu ialah aku prepare bubur nasi. Carrot dipotong kecil dan direbus sekejap utk bagi sedikit lembut di periuk yg berasingan. Aku tak campur sekali dgn bubur nasi kerana:

1. Beras mengambil masa yg agak lama utk menjadi bubur sedangkan carrot hanya mengambil masa yg sekejap utk lembut. Kalau lama-lama rebus, hilang la nutrient kan?
2. Utk mengelakkan nitrates yg terkandung dlm air rebusan carrot.

Lepas kedua-duanya siap, aku masukkan dlm blender and pureed. Kalau korang rasa puree tu agak pekat, boleh cairkan dgn memasukkan EBM sedikit. Yummy! (Yes, I tasted it!)

Tahukah anda bahawa 15 ke 21 kali makan diperlukan sebelum anda dapat pastikan samada anak anda suka tau tak makanan tu? Bila anda cuba beri satu makanan baru kat anak and dia pulak buat drama muntah-muntah, juih-juih.. tak bermakna anak anda tak suka makanan tu. Teruskan memberi makanan itu kpd anak anda.

Dlm menyediakan makanan utk baby, tak perlu letak garam dan gula. Buah pinggang baby tak mampu lagi utk menyingkirkan garam dan gula dengan efektif. Lagipun, anak anda mmg tak memerlukan semua tu sbb selama ni mereka hanya minum susu. Yang kata sedap atau tak tu sebenarnya mak ayah, bknnye baby tu sendiri. Semalam aku buat mashed potataoes rice cereal utk Batrisyia. Serious aku rasa benda tu mcm tawar tp Batrisyia mkn laju je sampaikan menjerit-jerit bila aku lambat suapkan!

Ni style rambut Batrisyia yg cikgu dia buat hari Jumaat lepas. Terkejut aku sbb mencacak betul la! Ekekeke..



13 scribble(s):

Hayatie said...

wah..bagus2. Ku pun tgh surf pasal solids food ini. Lagi 2 minggu azri nak start solids. Hmmm..ape yang patut untuk first2 nih ek, bubur kosong je kahh..

Liz said...

THA> mesti excited nak bg azri mkn kan? boleh introduce bubur kosong dulu. nak introduce fruit or vege puree pun boleh. tak kesah mana-mana. like me, ku introduce bubur kosong dulu. esoknye tu br tambah carrot.

precious innocent said...

akak dulu, x excited pun nak kasi bubur.. ala2 emo la jugak bila tgk 1st ryan kene suap nasi.. kekeke...

nenda ryan yg xcited siapkan bubur semua.. huhu

-mama emma-

ska said...

aku nk komen tp tatau nk komen ape. hehehe..

aku tgk kakak aku letak bayam gak kt dlm bubur anak dia. moga2 dh besar jd kuat mcm popeye.. hehhe..

Liz said...

kak emma> heheh.. akak lak yg emo lebih eh!

kd> bayam pun boleh letak. elok letak vege. biar dia biasa mkn sayur. aku masa kecik dulu, mak aku mmg masukkan sayur dlm bubur yg di blender. sedap giler! aku ingat sbb masa hasif kecik, aku bantai curi-curi makan bubur dia yg mak aku buat.

eziannr said...

Liz....try butternut squash....bentuk cam betik tapi kaler dier lebih cerah...buat puree...sedap....manis2 dan lemak2 macam keledek jugak....baby sure suke.....aku slaloo beli kat giant...kalau nak beli buku resepi baby try annabel karmel punya...banyak resepi bes2....org tua pon rasa nak makan tgk...

Liz said...

ezian> butternut squash aku tau. hehe.. tp x terfikir nak buat puree lak. ok, nnt aku try. buku annabel karmel ye? nnt aku cari. aku x penah dgr lak nama dia.

Sofeah~ said...

wah..batrisya dah start solid ye..bestnye..fea lagi 3 minggu baru boleh start bg..
umminye yang excited ha..skang dok kumpul recipe kat susuibu je..haha..
ingt nk bg vegee or fruit puree dulu..

Liz said...

faridatul> ya, sila kumpul ye. nnt bila dah mula masak, tepek je kat blog. leh org lain refer.

cure32 said...

uiiyo mohawk tuh..

carrot rice cereal..emm no komen.
tp dulu kecik2 suke ngatah nestle nye rice cereal..vanila kot.hahaha.tp dulu nye takde DHA..klo tak mesti dah bijak melampau skang nih..isk

Liz said...

syiefa> ye la, skrg nie mcm2 'benda' ada dlm susu and cereal. DHA la.. omega la.. semuanya chemicals.

Syamimi Fazril said...

Awak cm mana nk buat puree buternut squash tu yer ?? Steam kn n blend halus jugak ke ? Bole ke bg as a fiRst solid food for my baby ?

Liz said...

syamimi> sorry for a late reply. yups, steam and blend. rebus pun boleh tapi nnt khasiat hilang sedikit. blend halus dan tapis kalau baby baru nak mula solid food.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.