Monday, March 02, 2009

Milestone chart for 5 months old baby

Pukul 12 tgh malam tadi..

"Happy Birthday to you.. Happy Birthday to you.. Happy Birthday to Batrisyia.. Happy Birthday to you..."

And we kissed her cheeks.

She turns 5 months old today! Anak aku yg kecil molek sudah berusia 5 bulan rupanya.

Masa kat klinik semalam, Dr. Andy sampai minta nak dukung dia sbb suka tgk keletah Batrisyia. Aku dgn hubby sedang dgr penjelasan Dr. Andy. Batrisyia pulak sibuk 'bercakap' dgn stetoskop! Suara dia lagi kuat dr suara doktor. Doktor tu berhenti bercakap dan minta dukung dia.

Dr. : How old is she?
Me: Erm, 5 months old.
Dr. : Really? Ok, let's see.

Doktor hantukkan kepala dia dgn kepala Batrisyia. Sekali.. dua kali. Kali ketiga, bila doktor dekatkan kepala dia, Batrisyia hantukkan kepala dia dan tersenyum.

Dr. : You see? She's very clever!

Harapnya nama dia mmg satu doa yg mustajab.

Dr. : Muka dia mcm muka you (sambil memandang aku)
Me: Hah? Bukan muka mcm dia ke? (sambil memandang my hubby).
Dr. : No. She's like you. Tapi mata dia mcm you (sambil memandang hubby).



Batrisyia pegang book. Aisy' punye tu

Ahaks, tak kesah la kan?

Milestone chart for 5 months old baby

Mastered Skills (most kids can do)
Distinguished between blod colors - erm, camne nak tau?
Plays with her hands and feets - checked

Emerging Skills (half of kids can do)
Recognizes own name - checked rasanya sbb bila nenek dia panggil 'Humaira', dia toleh.
Turns towards new sounds - checked
Rolls over in both directions - checked

Advanced Skills (a few kids can do)
Sits momentarily without support - tak pernah cuba
Mouths objects - checked
Separation anxiety may begin - belum lagi


Batrisyia yg tidur nyenyak dalam pouch.

2 scribble(s):

E`n1x said...

mouths objects = putting everything into her mouth, as a way of exploring =P

Liz said...

E'n1x> thanks!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.