Thursday, March 05, 2009

Genetic potential

Seperti biasa la, ku risau tak tentu pasal tentang berat Batrisyia nie. As at yesterday, berat dia hanya 5.2kg! Hmm, ringan sungguh anakku. Minum susu kuat tp berat naik sikit aje? Risau.. risau.. risau. Eventhough doktor ckp yg aku tak perlu risau, aku tetap risau setiap kali tgk berat anak-anak org lain. Hoooo.. nape nak compare dgn anak org lain nie?

Jadi, ku cuba cari info terutamanya artikel dr pakar perubatan seluruh dunia melalui Internet. Kesimpulannya, nie yg aku dpt.

Ada 2 cara utk monitor berat baby.

1) Growth Chart
2) Average Weekly Figures

Kalau kat klinik kerajaan, mereka akan gunakan method no. 1. Kan ada dpt baby card. Dlm tu kan ada carta pertumbuhan bayi. Yang ala-ala rainbow warna putih, kuning dan pink tu. Hikhik. Melalui growth chart, mereka akan rekodkan berat, panjang dan head circumference of the baby. Ni la method yg Batrisyia guna.

Advantages of growth chart
Ia sesuai digunakan utk mengagak expected weight gain melalui rekod berat dan panjang baby sebelum tu.

Disadvantages of growth chart
Bila perkembangan baby tak sama dgn expected weight gain yg sepatutnya, IBU BAPA AKAN RISAU TANPA SEBAB. Jika ini berlaku, GENETIC POTENTIAL (how tall parents and family member are) harus diambil kira.

IBU BAPA AKAN RISAU TANPA SEBAB... hoho.. so true!

IMPORTANT: Whether you use average weekly figures or growth charts, REMEMBER these provide a GUIDE ONLY. Many things need to be taken into consideration, most importantly your child's genetic potential. DON'T rely too heavily on these tools and forget to use the best tools of all... YOUR EYES and BRAIN.

Other sign of healthy growth

Her length and head measurements are increasing - checked
Her clothes are becoming tight - checked
The safety harness on her pram or car capsule is becoming tighter - checked
She feels heavier - sama je
Her face is becoming chubbier - erm, kdg2 nmpk chubby. kdg2 tak.
Her legs and arms are 'filling out' -checked


Other indicators of good health include...

She's bright and alert - checked
She's active - checked
She has lots of wet diapers (6 or more each day) - checked
She sleeps well - checked
She demands regular feeding - checked
She's happy and content - checked


Oh, Liz... just remember.... GENETIC POTENTIAL!!!

2 scribble(s):

p!nkerton said...

haa betul la kot tu.. genetic potential. ko kan cute aje hehe..
athirah mase timbang time check up 1 month dah 4.4 kg! (hoho genetic potential ;p)
don't worry.. janji sihat :)

Liz said...

fatih> athirah lahir berat dia 3kg kan? now, 4.4kg.. kira okay la tu. selalunya, berat baby akan bertambah sekilo sebulan utk 2 bulan pertama. bila dah masuk 3-4 bulan, berat dia lambat naik sbb dah makin lasak. tu menurut paed yg aku jumpa la.

tp ada gak baby yg tetap tambah berat dgn byknye walaupun dia aktif..

hoho.. genetic potential!

betul, janji sihat! tp teringin nak anak berpipi tembam. ekekke..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.