Wednesday, March 18, 2009

Earth Hour, 28 March 2009, 8.30pm to 9.30pm



Malam tadi, keluar iklan di TV ttg Earth Hour, 28 March 2009. Alex Yoong yg tetap handsome dan Datuk Sheikh Muzaphar menyeru rakyat Malaysia agar participate dlm event nie.

What is Earth Hour? Secara umumnya, pada 28 March 2009, pukul 8.30 malam, rakyat Malaysia diseru utk tidak menggunakan elektrik selama sejam. Sila blackout kan rumah anda sendiri. Ia bertujuan utk memberi Bumi kita 'berehat' selama sejam. Jimatkan elektrik. For more info, check this website and this website too.

Aku masih ingat lagi event thn lepas. HAMPEH! KL terang benderang sedangkan bandar-bandar di negara lain participate dlm event ni. Buat malu je. Ni bkn sekadar nak jaga air muka negara. Ni utk bg kesedaran kpd org ramai ttg bahaya global warming.

Mungkin sesetengah pihak merasakan langkah tidak menggunakan elektrik tu satu perkara yg sia-sia kerana tidak mendatangkan impak yg berterusan. Mungkin juga sesetengah pihak seperti pengusaha shopping complex dan restoran tidak sanggup rugi hanya kerana nak mengikut Earth Hour nie. Hmm, aku tak tau la nak ckp ape.

Last year, lebih 50 juta penduduk tidak menggunakan elektrik dlm Earth Hour 2008. Malah, beberapa tempat tumpuan pelancong juga mengambil inisiatif yg sama (Golden Gate Bridge, Rome's Colosseum dan Sydney Opera House).


Di Malaysia, tempat-tempat yg akan mengambil bahagian ialah KL Sentral, KL Tower dan Penang Bridge. Malah, 8TV akan berhenti bersiaran pada masa yg sama.

Taken from the Earth Hour website:

Here are 10 different ways to spend Earth Hour and reduce your carbon footprint:

1. Attend a local Earth Hour event or organise your own by throwing an Earth Hour street party with your neighbours
2. Gather family & friends for a night picnic in your local park and look at the stars
3. Enjoy a family dinner by candlelight
4. Organise a treasure hunt in the dark
5. Take the dog for a night walk
6. Have a candle-lit bath
7. Sit in the dark and share stories
8. Organise a family night playing board games
9. Share a romantic night in with your loved one
10. Upload your ‘on the night’ photos and videos to flickr and YouTube respectively, and then add them to the Earth Hour flickr group and the global YouTube Group.

Jadi, ada sesapa nak buat aktiviti sempena Earth Hour nie? Boleh la bgtau aku sbb aku berminat nak join.

5 scribble(s):

WanYgBest said...

hmmm...29th March plak hari utk daylight saving kat UK. Kena betulkan jam 1 hour forward...rugi 1 jam...hehehe

precious innocent said...

eh, last yr pun ade ke? nie event yrly ke?
awat xtau ek??

-mama emma-

sham said...

aku pun mau participate klu ada prog menarik semasa earth hour tu. Klu x de, dok rmh dlm gelap diam2 je kot :D

Syera said...

La.. ni ke maksud Earth Hour tu.. pnah nampak logo ni..tapi xtau pasal apa.. Thanks :-)

Liz said...

wan> wah, daylight saving kat UK eh? bagus betul la! betul.betul.. kena betulkan jam. nnt rugi.

kak emma> last yr pun ada cuma tak diwarwarkan sebegini hebat (sampai ada iklan kat tv dan jual t-shirt utk promote). maybe sbb mengambil iktibar dr thn lps di mana ramai yg tak tau ttg event ni. tau2 je, buletin utama keesokan harinya menunjukkan penduduk di negara luar sambut Earth Hour. buat malu je. still remember that night. sy duduk dlm gelap sambil tgk dr jauh KL bermandikan cahaya lampu. what a shame!

sham> buat ler candle light dinner dgn syera. ahaks!anyway, cap square ada buat program sempena Earth Hour dr pagi sampai mlm. mlm tu siap ada fireworks, unplugged bands. kalau nak, pegi la sane!

syera> ye, itulah maksudnya. Earth Hour.. bagi time kat Bumi kita berehat dr global warming

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.