Monday, March 30, 2009

The Art of Breastfeeding and Avoiding Difficulties

Pada hari Ahad yang lepas, aku telah menghadiri Support Group Meeting yg dikelolakan oleh susuibu.com di Tasik Cempaka, Bangi. Oleh kerana ramai peserta pada hari itu, group meeting telah dipecahkan kepada 3 kumpulan kecil. Setiap kumpulan telah membincangkan tentang beberapa topik yg berkaitan tentang 'The Art of Breasfeeding and Avoiding Difficulties" dan seorang wakil dr setiap kumpulan telah membentangkan rumusan sesi perbincangan di bahagian akhir.

Kumpulanku membincangkan tentang kesukaran yang dihadapi ketika cuba menyusukan bayi di awal kelahiran, persepsi orang sekeliling ttg breasfeeding, cara menangani growth spurt, demand vs supply dan berat bayi. Byk info yg telah aku dpt di support group nie. Dpt jugak jumpa ramai org yg selama nie 'jumpa' kat susuibu.com je.










Gambar terakhir tu diambil dari blog Hayatie.

Ahaks, Lunatots Cloth Diaper akhirnya berada di tanganku. Excited tau. Mcm dpt rantai berlian. Ekekeke.. kat dalam kereta lagi aku dah buka package tu. Alasan konon nak asingkan antara aku dgn adik aku punya. Tapi sebenarnya, ku sgt excited.




Selepas menghadiri support group, aku ke soft launch apartment Cheras Intan. Kami eligible utk sesi Lucky Draw. Tapi kan, berlaku sedikit salah faham yg akhirnya menyebabkan kami hanya layak utk menyertai sesi Lucky Draw di tahun hadapan! Sedey je..

Utk menghilangkan kesedihan, aku bwk parents and adik aku yg kebetulan dtg ke sini. Saja nak bg diorg tgk-tgk rupa rumahku kelak. Mak aku kata, lawa. Aih, kalau dah buat renovation, mesti la lawa.

Sempat lagi bergambar kat sana. Ni posing 'buat macam rumah sendiri'. Dulu, aku ambil gambar gak. Time tu Batrisyia dlm perut, tak sampai sebulan. Now, anakku dah depan mata.. hampir 6 bulan.



Lepas bergambar, ku tunggu Sue Lunatots utk sampai. Sian dia, terpaksa bergegas ke Putrajaya lepas support group sbb nak jumpa customers. Ku tunggu jugak walaupun dia sampai agak lambat sbb nak racun dia beli apartment kat sana gak. Hahaha.. ku tau Sue mmg berminat. Cuma nak support Sue meracun Wan. Ekekeke..

Kami balik pun dah dekat pkul 4 ptg. My parents nak tgk rumah sewa so bwk la diorg pergi sana. Tak sempat weih nak kemas. Barang pun tak abes beli lagi. Hujung minggu nie rasa mcm sekejap je sbb busy pegi beli barang. Sabtu pagi pergi ambil test. Sabtu tgh hari pegi kenduri kahwin. Sabtu petang, pegi beli beberapa barang elektrik. Sabtu malam, Earth Hour bersama family hubby (mkn2 kat rumah kak Ama). Ahad, mcm yg aku blog kat atas tu. Ahad malam, kami pegi beli beberapa brg rumah lagi. Balik tu, kemas brg kat Cheras lak. Hmm, penat sungguh rasanya!

Takpe la.. lepas pindah ni, boleh rehat puas-puas.
Photo of the week:


2 scribble(s):

precious innocent said...

haha... tpacak? tpacak... (ala2 iklan tu...)

rajin ek liz join gath nie.. akak x aktif kat SI.. hari tu masa gath kat shah alam pun x join.. segan..

-mama emma-

Liz said...

kak emma> ni 1st time saya join support group SI. sblm nie, sy pegi gath anjuran Lunatots+SI je.

sy x la aktif kat SI tu cuma wajib masuk tiap2 hari. hehe.. byk ilmu leh dpt. ni la masanya nak jumpa org2 yg sama2 breastfeed jugak. ala-ala berkongsi pengalaman gitu.

terpacak? mmg terpacak! owh, rambut tu bkn saya buat tau. cikgu a.k.a. pengasuh dia yg buatkan. saya ambil dia dr nursery, rambut dia mmg dah terpacak camtu. cam trojan. balik, terus snap gambar

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.