Tuesday, March 17, 2009

Adakah ukuran pouch anda sesuai dengan anda?

Skrg, dah rasa makin yakin pakai pouch. Kan aku penah ckp yg ada org tegur pouch ku mungkin salah saiz. Aku ada minta pendapat Jess from Peekaroo Baby. This is her reply.

Hi Liz,

I love that picture of your little one smiling in the pouch ;)

It's hard to tell from the pictures you have sent over. Have you got other pictures? Perhaps, some where you face directly in front and not supporting your little one with your hands?

Anyways, the most important, regardless of the comments, is that you feel comfortable with the size of the pouch. Some prefer tighter and some prefer to have some 'space'. The ideal is to have it snug - just right - which also differs from one person to another. Ideally, this means that with baby in the pouch, the lowest part of the pouch (or the baby's bottom) should rest around your belly button.

Looking at your photos, it does not seem too bad (if it is too big). You could just be a size down. Do you feel like your little one is insecure? that she is going to fall, if you do not support her with you hands? Also, what was the longest time frame you've been wearing her? How heavy is she? Did your back hurt when you were wearing her?
Let me know and we shall be able to look into it more specific :)

Have a great day!


Jadi, aku pun ambil la gambar di bawah masa pegi Kiddyplace Baby Fair. Kebetulan ada cermin besar. Snap aje la. Aku hantar gambar nie kat Jess.

She replied..

Hi Liz,


It's looking fine and you have the look of confidence in you :D

Hope you are enjoying wearing your little one.

Have fun!

Jess

Nasib baik tak ikutkan hati pegi beli pouch yg baru.

Ni gambar Batrisyia main dgn kaki dia. Dah lama dah dia boleh pegang kaki tu. Cuma baru-baru nie je terasa nak ambil gambar.



Orang tua-tua kata, kalau baby tu dah boleh masukkan kaki dia dlm mulut, maknanya baby tu nak adik! Wah wah wah.. sabar-sabar la ek!

6 scribble(s):

Yatie said...

liz mu dh kene tag dgn ku : -

Tag my other half.. ku tak tahu nk letak reminder kat mana ku letak je la kat sini ek..

regards,
amyatie cun bangat

Faizah said...

heii, mcm budak2 je muke ko ..jeles haku

Liz said...

yatie> ku tau ku kena tag sbb tap2 hari masuk blog mu. kat blog nie, hari Jumaat telah aku declare sebagai hari buat tag. jadi tunggu jumaat nie. tag THU pun ku buat Jumaat ni gak.

aih, x tahan tgk nama mu.. ekekke

Liz said...

faiz> eh, muka ko nmpk lg tua dr aku ke? mcm sama je. hikhik.

ape nak jeles. takde ape yg special. cuma rasa kembang hidung bila org ingat aku budak sek lagi. adakah aku nmpk kebudak-budakan atau aku awet muda? auwww!

Maisy said...

Baby selesa tak dlm pouch tuh??die tak tensen ke takleh gerak2? berat tak blakang ko?sampai weight berapa boleh pakai??If Dina,5 months dah berats and gemuk takle muat kot dlm tuh..if aku sure tak kondifen nye,pesal badan aku yg kecik upenye tak menarik...yg ko pakai tuh cam kecik agik....bolehlaa lagi...

Liz said...

maisya> erm, baby selese. kalau ak selese,mesti dia menangis. logik kan? baby tu sgt selese sampai leh tertidur tau! aku kalau anak aku mcm ngantuk, letak dlm tu. dlm 5 minit, dia dah tidur!

x rasa berat pun. boleh pakai hingga baby 13kg. ada byk position utk babywear. x semestinya baringkan dia. leh letak depan, tepi atau blkg.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.