Friday, February 06, 2009

My precious 15 minutes

Pagi ni aku dikejutkan 15 MINIT AWAL oleh Batrisyia. Bkn menangis nak susu tp tergelak sorang-sorang. Biasa la. Baby kan leh nampak makhluk halus. So I guess, makhluk tu tgh main acah-acah dgn dia kot. Tak kesah la kalau nak main acah-acah. Jgn buat muka menakutkan depan anak aku sudah. Alhamdulillah, setakat nie takde lak dia menangis atas sbb tu.

Mula-mula agak concern dan takut bila Batrisyia memberi reaksi sebegitu. Yer la, kdg2 mata melilau pandang ke sekeliling ruang.. seolah-olah mata mengikut pergerakan sesuatu. Kdg2, dia merenung tajam. Kdg2, dia ketawa mcm sdg bermain. Tapi bila dah lama-lama, aku biarkan je la. Bak kata org tua, “ Abang dgn kakak tgh mengacah”.

Dah 2 kali Batrisyia bgn pkul 5.30am dan terus tak tidur sampai la aku hantar dia ke taska. Aiyoo.. makcik ngantuk walaupun hanya dikejutkan 15 minit awal. Pagi nie, hubby pun terheret sama dlm hal nie. Selalunya Batrisyia senyap dan main sorang-sorang bila aku baringkan dia kat tempat tidur aku. But sejak dah leh meniarap dgn jayanya nie, dia pun gila meniarap. Asal baring je, nak meniarap. Bila dah penat, dia merengek sbb taktau camne nak pusing balik. So sementara aku bersiap bagai, hubby la kena layan anak dara dia nie.

Sekejap je budak nie dah besar. Bila aku bgtau mak aku yg Batrisyia dah leh meniarap, mak aku leh reply sms dgn ayat nie, “Tak nampak pun dia mengiring”. See, org lain tak nampak. Hahaha.. Dia dan cuba mengiring sejak berumur 2 bulan lagi. Tapi sikit-sikit je. Then, baru-baru nie je dia beriye-iye nak mengiring dan seterusnya meniarap. Skrg dah pandai nak alihkan tgn dr pd tersepit tp masih tak reti nak pusing balik. Hoho, tu kena belajar sendiri la ek.

Lepas nie takyah mengengsot tau. Terus je merangkak, “ katanya hubby ku kat anak dara dia. My MIL target anak aku akan merangkak umur 6 bulan nnt. We’ll see!

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.