Friday, February 06, 2009

A Gift of Life

Kempen menderma organ sedang rancak berjalan di media cetak dan media elektronik. Dgn membawa mesej “A Gift of Life”, ia sudah cukup menerangkan tujuan utama kempen ni diadakan.

Statistik menujukkan, sehingga December 2008, seramai 122,301 telah mendaftar sebagai penderma organ di mana seramai 84,747 daripadanya berikrar utk mendermakan kesemua organ. Tapi tahukah anda hanya 232 org sahaja merupakan penderma sebenar? Penderma sebenar ni merupakan mereka yg telah mendermakan organ mereka. Selebihnya, penderma itu masih hidup. Ada juga yg telah meninggal dunia tetapi proses pendermaan tu tidak dpt dijalankan kerana dihalang oleh keluarga.

A Gift of Life.. alangkah bagusnya jika kita dpt menyelamatkan nyawa org lain dgn hanya menderma organ. Orang kata, tak elok menyeksa jenazah. Mmg betul tp proses mengeluarkan organ yg ingin didermakan itu akan dilakukan dgn berhati-hati dan menghormati jenazah itu. (Tiba-tiba aku terbayang scene dlm Pathology dgn The Island.. yucks!).

Semuanya terpulang pada individu itu sendiri. Ia bukan paksaan. Jika menjadi penderma darah, anda akan dpt beberapa benefits seperti rawatan percuma di hospital kerajaan. Tapi sebagai penderma organ, anda tidak akan mendapat apa-apa manfaat melainkan dpt menyelamatkan nyawa org lain.. itulah A Gift of Life!

For more info, click here.

2 scribble(s):

Afhm said...

Liz.. stay strong..
Jaga baby baik2.. x sempat nak komen sebelum nie..
Tinggal dgn SIL/MIL memang payah.. byk2 doa.. but pls don't let them give junk food.. she's still vr young.. Sometimes we have to be firm but pleasent.. Difficult but have too! Thank Allah that u r bf her.. Take care and pray alot!

Liz said...

tq.

kat rumah tu mmg suka mkn junk food. dr yg kecik sampai la yg besar. kdg2, kalau si mak tgh mkn junk food and tiba2 baby minta mkn, maknye akan bg je junk food tu. kalau setakat bg rasa ice cream, mmg dah biasa dah.

harap2 nnt tak la jd perkara camtu. ye la, kalau jd depan mata, takut kita punye reaksi tu boleh buat diorg terasa. ye la, kalau tiba2 kita ambil anak kita dr dia, mesti dia terasa nye.

baru-baru nie, one of the babies kena alergi lps mkn seafood. I told them about fakta yg menyatakan bahawa seafood and whole dairy product tak boleh diberi sebelum baby berumur setahun utk mengelakkan reaksi alergi. kalau nak bg pun, kena minta nasihat doktor. tak pasal2 sy kena 'bambu'. mcm saya bwk ajaran sesat lak. diorg kata, diorg dulu ok je. me dlm hati berkata-kata, "ok ke? yg skrg ni ko alergi seafood tu ape ke benda nye?".

ah, biar la. diri masing2. ilmu tu skrg di hujung jari. terpulang la nak surf ilmu berfaedah atau surf ttg gosip artis.. opps!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.