Thursday, January 29, 2009

Milk production

I’ve been pumping at work 4-5 times a day for a week. My pumping schedule is 8.00am, 10.00am, 12pm, 2pm and 4pm (kalau sempat). As a result, my milk production makin bertambah. Alhamdulillah. Badan nie secara automatic menghasilkan susu mengikut demand.

Mengikut Sue, pengambilan makanan dan supplement yg boleh menambahkan susu hanya memberi kesan sebanyak 30% daripada penghasilan susu badan. Selebihnya, ia bergantung pada demand (pumping or feeding). Lebih byk sesi pumping/feeding, lebih bagus kerana ia memberi isyarat kepada badan supaya menghasilkan lebih byk susu. Tapi aku masih jugak amalkan mkn/minum milo with oat dan minum air longan.

Yang membuatkan aku lebih seronok, kalau dlm 3 jam tak pumping/feeding, dah mula rasa bengkak. Tu yg buat rasa seronok nak feeding and pumping. Menyusukan Batrisyia sambil pump sebelah lagi. Rasanya Batrisyia pun mcm dah kenal bunyi pam tu. Dia yg dah pandai pegang-pegang barang dah mula main-main dgn tube setiap kali sesi mengepam.

Harus diingat bahawa breast yg terasa kosong tak bermakna tiada susu. Besar atau kecil, bengkak atau tidak.. itu tidak menunjukkan berapa byk susu yg badan kita hasilkan. Malah, hasil selepas mengepam susu jugak tidak boleh dijadikan ukuran produksi susu kita. Jangan takut untuk terus menyusukan bayi selepas mengepam. Susu tu ada dan akan terus dihasilkan oleh badan selagi ada demand.

Setakat ni, stock hanya ada dlm 20+ botol susu (4oz per bottle). Sikit kan? Tapi takpe la, usaha tangga kejayaan. Sikit-sikit lama-lama jadi berbotol-botol. Ahaks. Aku segan sikit nak buat stock byk2 kat Cheras sbb kekurangan space. Tapi lately agak tak tau malu la. Takpe la. Untuk anak. Now, dah mula simpan stock kat Seremban. Everytime balik sana, mmg akan cuba simpan sikit-sikit. Setiap 2 jam, akan pump sekali. Dpt sikit pun takpe la, tu rezeki jugak. Bila campur-campur, dpt jugak satu botol.

I believe in something. Kalau kita betul-betul determine dan selalu berdoa, insya Allah Tuhan akan memudahkan segala kesulitan yg timbul. Batrisyia sudah menyusu hampir 4 bulan. Masih ada 20 bulan utk dia menyusu. Harap-harap tak tersungkur di tgh jalan.

Stocks di Cheras

7 scribble(s):

Afhm said...

Salam Liz,

Banyak nye botol..
Betul2 byk2 doa agar Allah permudahkan.. Kita buat amalan yg baik.. Batrisya sgt comel..
Take care..

p/s-I'm sort of using ur blog as one of the guide in life.. Stay strong..Keep on writing b'coz its very useful

Liz said...

salam kak aida,

ala.. tu tak byk tu. baru ada dlm 20 botol kat cheras dan beberapa botol kat seremban. sekejap je leh abes tu.

target nak kumpul 100 botol ke atas. walala, bile la tu eh?

aiyoo kak, nak jadikan blog saya nie guide ke? byk merapu je. hahaha..

p!nkerton said...

wah banyak nye stok hehe bagus2.. aku dah beli spectra3 set tu. Tapi blom dpt lagi. nnt if aku tatau gune ke aku tanye ko lagi eh hihi :D

bumble_bee said...

Salam,

I baru 1st time nak comment kat your blog. InsyaAllah kalau rajin pump boleh dapat kumpul stok sampai 100 botol tu. Just keep on pumping. I dulu pun start2 sikit je tapi lama2 dpt gak sampai target. Good luck!

Liz said...

fatih> ape2 hal, sms je aku.

kak bumble bee> tq!

farhah said...

salam.. kak search utk baby terjumpe blog akak.. wah daksyatnyer banyaknyer susu... bestnyer.. bleh la belajar yer.. saya baru jek pregnant techik agik.. bleh la bagi advise.. salam perkenalan..

Liz said...

farhah> salam perkenalan farhah! ala, tu tak byk la. org lain lg byk. kalau nak compare dgn diorg, ku jauh ketinggalan.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.