Friday, January 02, 2009

Be polite, please

Kdg-kdg, aku jadi pelik dgn sesetengah Malaysian.

Situasi 1 - Kereta nak keluar simpang ke jalan besar. Jalan besar tu pulak tgh ada byk kereta. Tak dpt la kereta kat simpang tu nak keluar sbb kalau keluar, gerenti dia kena langgar dgn kereta lain. Nak dijadikan cerita, ada beberapa buah kereta lain yg nak keluar simpang jugak. Kereta yg paling depan ni tunggu la dgn sabar sampai la jalan clear utk masuk ke jalan besar. Kereta blkg pulak, bunyikan hon yg panjang sebagai isyarat utk suruh kereta paling depan supaya cepat sikit. Come on, tak nampak ke jalan tgh sesak? Kalau kereta aku kena langgar, ko nak bayarkan ke?? Pelik aku dgn sikap diorg nie. Bkn aku tak reti bwk kereta okay. Tapi kalau dah terang-terang jalan besar tu byk kereta, takkan la aku bodoh sgt nak pertaruhnya nyawa aku sendiri. Akal takde ke?

Situasi 2 - Aku selalu mkn kat satu kedai ni. Ada la gak pelanggan-pelanggan lain yg mmg dah biasa mkn kat situ gak. Salah satunya, seorang lelaki dlm lingkungan 40-an. Orangnya biasa je. Suka hisap rokok hembus-hembus asap sampai aku terbatuk-batuk time pregnant dulu. Satu benda yg dia selalu buat ialah, dia akan buka lagu dr handphone dia dgn kuatnya. Mcm nak bagi satu restoran tu dgr. Walaupun org keliling dah berikan pandangan tajam, dia buat tak tau je. Adoi, kalau ko nak dgr lagu, ko beli la earphone bang oiii. Ko dgr la sorang-sorang. Nak dgr to the max pun kitorang tak peduli.

2 scribble(s):

luna said...

lize, sebenarnya kan..
ada baanyak lagi sikap2 yang kurang sopan di mataku
seperti drive tak kasi signal..main berenti di tepi jalan(read:tengah) sebab nak turunkan penumpang...
what the...........isk isk saboo

Liz said...

haa, betul betul betul. drive tak kasi signal tu satu hal. kalau nak list down, mmg byk la.

saya rasa kan sue, agaknye sbb kita ni chumel je orgnye, so diorg berani nak buli kita.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.