Wednesday, December 31, 2008

It's for a lifetime

Lepas dah kahwin, langkah ku masih panjang. Nak keluar dgn kwn-kwn pun masih boleh lagi. Nak tgk wayang, hang out sampai tgh malam.. semua masih boleh. Bila dah ada Batrisyia, semuanya jadi terhad. Dah x dpt tgk wayang buat sementara waktu. Nak keluar sampai jauh malam pun dah tak boleh sbb tak elok bwk keluar budak kecik sampai tgh malam. Nak keluar dgn kwn pun dah mcm kurang sesuai sbb diorg mesti nak jln2, tgk wayang etc.. boleh ke aku bwk Batrisyia sekali? Kalau setakat keluar mkn, shopping tu boleh la. Tapi tgk wayang, mmg dah tak boleh.

Agaknya sbb tu la org yg dah ada anak lebih suka keluar dgn org yg dah ada anak jugak. Sbb mereka saling memahami. Kalau ada masalah yg timbul, kwn kita akan faham situasi tu. Yer la, kalau tiba-tiba si ibu kena tukarkan pampers si anak atau kena bf anak, tak ke mengganggu keseronokan kwn2 yg single tu? Entah la..

Bila cuti, aku mesti ajak hubby keluar. Selalunya dia akan tanya, “Nak keluar pegi mana? Asyik nak jalan je. Aritu kan baru keluar”. Sesungguhnya, aku ajak keluar utk menghilangkan kebosanan. Sometimes, I need a break from my routine as a mother. Tiap-tiap hari buat benda yg sama sampai takde masa utk diri sendiri. Utk kwn-kwn, lagi la susah nak cari masa. So bila dpt keluar jalan-jalan, hati rasa sedikit relaks. Tapi kalau duduk rumah sendiri, definitely aku akan terperap kat rumah je. Lagi best!

Esok cuti tahun baru. Sekali lagi, aku ajak hubby keluar dan sekali lagi dia bertanya, “Nak pegi mana?”. Hmm, ingat nak pergi The Gardens. My plan is to celebrate our 2nd wedding anniversary there. Aritu tak dpt celebrate ape pun sbb Batrisyia demam. Now, mcm malas lak sbb mesti ramai org. Nak masuk jalan ke sana pun mesti jammed mcm minggu lepas.

Rasa mcm dah agak terlambat utk celebrate pun. Hikhik.

Nak jalan ke mana esok ye? Oh, maybe boleh pegi AEON Setiawangsa. Tmpt tu kan baru buka. Boleh la tgk ape yg ada kat sana. Leh shopping sikit-sikit.

Haiyo, saya perlu cari kwn-kwn baru dikalangan ibu-ibu. Sape mau join saya? To mothers yg sangap mcm saya, jom la keluar sama-sama.. hehee..

Things will never be the same again.

Friday, December 26, 2008

Got milk?

Everyday, aku akan bekalkan 6 botol susu yg berisi 3.5oz susu setiap botol. Selalunya, by the time aku jemput dia dr taska, ada berlebih satu botol. Kdg2, takde lebih pun. Maknanya, Batrisyia minum 17.5oz dlm masa 7 pagi hingga 6 ptg. Malam pulak, tgk mood dia. Kdg2 dia minum byk kali. Kdg2, lepas 2 kali minum, dia terus tidur sampai subuh.

Aku berhasrat nak kumpul stock EBM byk-byk. Paling kurang nak simpan 50 botol. Tapi situasi aku skrg nie tak membolehkan aku utk berbuat demikian. Takde tempat nak letak. Peti ais kat rumah penuh dgn segala makanan, junk food, ice cream, lauk semalam dan sayur-sayuran. Pernah sekali tu, aku terpaksa ‘merelakan dlm paksa’ stok EBM yg aku simpan dlm bekas dadih dibuang. Yer la, bkn peti ais aku pun. Bila tuan punya nak buang dgn alasan tak cukup tempat nak letak ikan, aku nak kata apa lagi =(

Aku ingat nak je beli deep freezer and letak kat Seremban. Simpan kat sana. Kalau ada emergency, balik je Seremban utk ambil stok. Bukannya jauh sgt pun.

Wah, saya sgt desperate utk jadi umi yg baik. Hehehe..


Atas permintaan Sue, saya tepekkan gambar Batrisyia. Gambar diambil pada Ahad lepas.


What's special for Christmas?


Gambar ni diambil pada hari raya pertama yg lalu. One of the High Commission of South Africa's officers dtg ke rumah utk beraya. Kami panggil dia Mr. Andre. Dia dtg bersama wife and salah seorang anak perempuan dia. Seorang lagi anak perempuan dia terpaksa tinggal di rumah sbb ada kerja yg perlu diselesaikan. Mr. Andre nie baru ditugaskan di Malaysia. Dia officer bahagian politik. Merupakan org kedua tertinggi dlm kedutaan di Malaysia. Orgnya humble. Wife dia sgt sweet dan peramah. Hubby selalu tlg diorg masa mula-mula diorg sampai ke sini. DUlu, bila dia tau yg aku suka mkn JCo Donuts, wife dia belikan sedozen donuts, hanya utk aku!


Bila tiba hari raya, hubby ajak mereka ke rumah utk rasa suasana hari raya kat sini. diorg excited sgt tau. Bergambar tak ingat. Siap nak ambil gambar makanan. Diorg suka mkn lemang dan rendang. Biras aku sampai bwk keluar buluh lemang utk tunjuk kat diorg. Ceritakan camne nak masak lemang, ketupat dan rendang. Masa tu, kitorang buat demonstrasi menganyam ketupat. Hehehe.. dah mcm homestay lak rasanya. Mcm-mcm diorg tanya.

Bila nak balik, kitorang bekalkan ketupat, lemang, rendang, masak lodeh dan sedikit kuih-kuih raya. Kat anak dia, kitorang bagi duit raya. Memula diorg blured sbb anak dia dpt envelope warna hijau. Dia tanya, apa benda nie. Aku pun terangkan la konsep duit raya. Diorg terkejut sbb tuan rumah bg duit kat org yg dtg ke rumah. It was supposed to be the other way round, katanya.

I love this family, actually. Walaupun diorg tak pernah jumpa aku sebelum nie, diorg selalu tanya kan khabar aku melalui hubby. Kdg2, hubby terpaksa kerja overtime utk tlg Mr. Andre. But Mr. Andre selalu menolak dgn alasan aku tunggu hubby kat rumah. Mereka sgt concern.

Masa Batrisyia dilahirkan, mereka hadiahkan pakaian-pakaian berjenama dan toiletries utk baby. Bukan sehelai baju tau tp nak dekat 8 pasang baju rasanya.

Therefore, sempena Christmas Day, aku nak buatkan sesuatu utk this family. Tapi skrg ni diorg pergi bercuti. Cuma Mr. Andre akan hadir sebentar di office pada 31hb nie. Aku tgh fikir, aku nak buatkan apa utk family nie.

Any suggestion?

Bila kereta merajuk

Orang kata, kalau nak beli kereta baru, jgn ckp depan kereta lama. Nanti kereta lama merajuk. Ye ke? Bunyi tak logic tp cuba korang try buat. Nasib tak baik, kereta korang akan buat hal.

Dulu mak aku nak jual kancil and beli kereta baru. Dia ‘terberitahu’ depan kereta lama. Selang beberapa hari lps tu, kereta tu terlibat dlm kemalangan jalanraya. Hancur depannya. Kebetulan.

Pagi nie, kereta aku buat keputusan utk merajuk. Dimatikan enjin di tgh-tgh kesesakan lalu lintas. Tak boleh start semula. Aku called hubby yg kebetulan tak bekerja hari nie. Tak diangkat. Aku smsed.. tak jugak call aku. Last-last, aku keluar dr kereta. Dgn ayu berbaju kurung pink siap tudung pink lilit eh, aku menapak ke taska anak aku yg berada tak berapa jauh dr tmpt kejadian. Kak Reena tlg call kan hubby. Hubby angkat pulak. Dia kata, takde call in pun. Pelik! Takpe la.

Hubby jemput aku. Di tgh-tgh jalan tu, dia guna jumper utk start kan enjin. Tak jugak nak hidup. Kereta lain byk yg hon. Ceh, buta kah mata korang? Kereta aku kan rosak nie. Tak reti nak ambil laluan lain ke? Aku pandang kereta hitam yg makin buruk di mata aku. Ko nak merajuk dgn aku ke? Aku jual ko betul-betul nanti. Entah ape yg hubby buat, last-last baru la enjin nak hidup.

Kereta dah mula merajuk.

Our Christmas Day

Seperti yg dirancang, kami ke IKEA on Christmas Day. Sampai IKEA, susah nak cari parking. Ramai betul org pegi IKEA. Mau setengah jam baru dpt parking. Masuk dlm, terus tak jadi nak survey brg2. Ramai sgt org. Mcm kat pasar. Sudahnya terus pegi kat Market Hall, ambil apa yg patut dan bayar. Huwaa, tak sempat nak singgah kat bahagian kitchenware. Baru ingat nak usha dining set.

Then, singgah ke Ikano. Batrisyia nak susu tp kat IKEA tu ramai sgt org. So ingat nak pegi Baby’s Room kat Ikano je. Tapi kan, dlm pada nak pegi BR, sempat tu beli baju kat Brand Outlet. Dpt la belikan Batrisyia 2 helai Carter’s rompers. Yah, saya sgt suka rompers. Senang sbb sehelai. Nak tukarkan pampers pun senang. Nak sidai kat ampaian pun tak perlukan ruang sgt sbb dia sehelai. Kalau baju sepasang, kan perlukan ruang yg lebih.

Yah, bila Batrisyia dah melalak, baru la kecoh nak pegi Baby’s Room. Kami ke tingkat 2 sbb rasanya tak ramai org gunakan BR kat sana. Mmg betul! Masa pegi, takde org pun. Dpt la bf Batrisyia dgn aman. Dia pun mcm suka je.

Oh, terlupa nak bgtau. Semalam, Batrisyia asyik muntah je. Actually, bkn la muntah. Cuma dia keluarkan balik susu yg dia minum. Paling teruk masa kat Bangsar Village. Opps.. yerp, lepas menyibukkan diri kat Ikano, kitorang ke Bangsar Village. Masa nie Batrisyia nak susu lagi. Dgn takde signboard nye, meraban la cari BR. Tanya guard, semua taktau. Last-last, hubby Tanya cleaner. “Cleaner mesti tau sbb diorg yg akan cuci tempat tu”. Logik kan alasan dia tu. Hmm, mmg cleaner tau. Dia yg tunjukkan arah.

Lepas bf Batrisyia kat sini la, dia muntah byk. Habis kena baju hubby. Baju dia pun basah. Baju Batrisyia mmg aku ada bwk spare. Hubby la takde baju. Seb baik dia ada shopping baju masa kat Ikano. So aku la pegi ambil baju baru dia kat kereta. Hehe.. Dlm bilik tu gak diorg tukar baju.

Boring la kat Bangsar Village. Tak tau nak buat apa. Dlm pada nak cari tmpt mkn, aku nampak Sakae Sushi. Apa lagi, kitorang pun lunch kat sana. Not bad tempat tu. Sushi pun sedap-sedap. Rekod tau kitorang mkn sampai 14 pinggan sushi. Selalunya mkn dlm 10 pinggan je. Sushi kat sini siap ada letak cheese. Kalau korang suka mkn sushi, boleh la cuba mkn kat Sakae Sushi.

Bila dah ada anak, tak dpt nak dating berdua lagi. Nak pegi mana-mana pun kena pk anak. Sesak tak tempat tu? Mane BR nye? Senang tak nak mkn kat restoran tu? Nak mkn ape? Nampaknya kena tunggu Batrisyia besar sikit baru la boleh pegi dating berdua semula.

Psst.. hubby kata baby muntahkan balik susu sbb susu tak sedap. Susu tak sedap sbb aku mkn nasi lemak sambal ikan bilis petai pada hari sblm tu. Ceh, mungkin jugak la eh!

Tuesday, December 23, 2008

Good Old Days

I'm in the office.. buat kerja sambil surfing Internet.. yeah, multi-tasking aa katakan. Tgh tergelak-gelak, tersenyum-senyum, terkebil-kebil dan kehairanan bila baca my old blog.

Sungguh, aku heran nie. Mcm bukan aku yg tulis semua mende tu.

Sometimes Love Just Ain't Enough.. bile masa aku suka lagu nie? (Makcik blur, okay!)

Poligami.. entry ni mmg aku ingat sgt.

Perihal RM1.. ni pun aku tak ingat apa-apa.

Hot Milo.. Hot Milo? Dulu aku suka Hot Milo gak ke? Erk, cap SAPE yg aku simpan???

Perfect Soulmate.. haiyo, aku kah yg tulis entry nie?

Cinta Air Buah.. damn it! Aku tergelak-gelak sampai berair mata.

Seriously, aku tergelak-gelak baca my old blog. Ada yg merapu, ada yg boleh tahan bagus.. wakakkaa.. Bagus gak tulis blog eh, leh ingat kenangan lama.

My God, cap sape yg aku simpan??

Thursday, December 18, 2008

Sudah sihat


Ye ye.. Batrisyia dah baik dr demam. Alhamdulillah. Balik dr taska, dia tak penat bermain. Tidur sekejap je. Pastu bgn balik. Hubby kata, Batrisyia betul-betul tidur nyenyak pukul 2 pagi. Ahaks, aku dah tak larat nak main dgn dia so pukul 11.30 aku dah masuk tidur. Tak larat weih melayan budak yg baru baik dr demam nie. Energy dia lain macam. Tak reti-reti nak tidur. Hehe.. takpe la, janji sihat.


Love this pic!

Batrisyia dgn play gym nye.


Tgh tidur kat car seat

Ingat tak aku ada cerita ttg Batrisyia yg tak suka kalau stroller dia berhenti bergerak? Huhu, perkara nie bkn hanya apply kat stroller je tp juga apply ketika dia berada dlm kereta dan juga ketika org dukung dia. Dia sgt suka pegi berjalan-jalan. Hubby kata dia jadi camtu sbb masa aku pregnant dulu, aku suka pegi jalan-jalan. So si kecil nie pun dah biasa bergerak. Kalau kereta berhenti kta traffic light utk jangka masa yg agak lama, Batrisyia mula tak tentu arah. Tapi bila kereta dah bergerak semula, dia diam balik. Mcm tu jugak kalau org dukung dia.

Rambut dia dah panjang mencacak skrg. Muka dah sedikit bulat tp belum tembam sgt. Peha dah ada 3-4 lapis. Tgn je belum berlapis lagi. Bila la nak jadi Ms. Michelin nie.

Batrisyia demam - Part II

Sian dia.. demam eh?

Batrisyia on 17/12/2008.. dah sihat?

Masa ambil Batrisyia dr taska petang Isnin lepas, badan dia panas. Kak Dilla ckp, badan dia panas semula ptg tu. Tgh hari dia tak demam. Balik je, terus tgk suhu dia. 38.8. Terus informed hubby and malam tu pergi bwk Batrisyia pegi jumpa paed. Dr. Hoh buat rujukan ke Hospital Ampang utk dibuat ujian lanjutan.

Hati dah risau masa nak bwk Batrisyia sbb takut dia kena tahan wad. Kesian lak. Ramai pulak pesakit kat ER malam tu. Kitorang mendaftar pukul 10 malam. Sementara tunggu doctor, aku lap badan and kepala Batrisyia dgn tuala basah.Pukul 1.30 pagi br doctor checked. Doctor just arahkan buat sponging kat rumah and dia bg ubat utk dimakan.

My hubby terus called my boss and minta cuti 2 hari. Sepanjang 2 hari tu, aku jaga Batrisyia. Alhamdulillah, demam dia kebah ptg Selasa. Hingga ke Rabu malam, dia sihat.

Pagi tadi, terasa badan dia mcm hangat tp tak demam rasanya. However, aku bg jugak ubat demam kat taska. Mana la tau demam dia dtg balik disebabkan prosedur yg Dr. Nasir buat utk jaudice test dia. (FYI, Rabu tu kitorang dpt result jaundice test dia and ada test yg kena repeat).

Thanks atas doa korang semua. Now, I'm in the office tp otak tgh pk kan Batrisyia kat taska. Risau demam dia dtg balik. Will update about her condition later.

Monday, December 15, 2008

Batrisyia demam

Semalam, Batrisyia demam. Taktau la camne dia leh demam. Hehe. Malam sebelum tu, dia elok je. Siap 'bercakap' dgn kitorang lagi. Senyum-senyum lagi. Pagi semalam, dia nak nangis masa dimandikan. Masa tu badan dia tak panas pun. Menjelang 2 ptg, dia dah mula merengek. Badan lemah dan bahang. Cuba bersuara tp sgt perlahan. Mcm mengeluh je. So kitorang lap-lap badan dia dulu. Taknak bg ubat lagi.

Malam kat Cheras, demam dia tak kebah. Thermometer menunjukkan suhu dia dah mencecah 39.2. Tinggi tu! Masih lagi lap-lap badan dia, letak Kool Fever sume la. By 1 a.m., baru bg dia ubat demam yg dpt masa pegi cucuk imunisasi dulu. Sejam lepas tu, dia dah mula aktif. Kalau sebelum ni melepek je, ni dah gerak-gerak and tendang-tendang. Dah senyum-senyum. Suhu dah turun ke 37.4. Jadi semua org boleh tido dgn aman.

Pagi nie, checked suhu dia semula. 37.5. Aku tepek je Kool Fever kat dahi dia and bekalkan ubat demam ke taska. Siap pesan kat akak tu minta tlg lapkan badan dia.

Bila dah jadi camni, rasa mcm tak seronok nak pegi kerja. Tempat seorang ibu tu di sisi suami dan anaknya. Dah jadi tanggungjawab aku utk jaga Batrisyia kalau dia sakit. Tapi aku terpaksa pergi kerja. Bukan aku taknak ambil cuti tp aku akan cuti Rabu ni utk bwk Batrisyia dptkan keputusan ujian jaundice. So nak cuti byk kali tu, bos aku tak bagi. Haih, tunggu la setahun dua lagi. Mungkin aku akan jadi housewife. Yes, tu yg aku harapkan.

Wednesday, December 10, 2008

Saya mahu pulang

Saya dilanda kebosanan yg amat!!

Waaa.. mata pedih mengadap monitor dr pagi td.

Mau mengadap benda lain pulak.

Semalam taska tutup so aku kerja separuh hari utk jaga Batrisyia. Hari nie, hubby lak cuti utk jaga anak perempuannya yg seorang itu. Hantar aku ke tempat kerja pagi ni pun di bwk Batrisyia. Takleh berenggang eh?

Batrisyia sgt becok semalam. Penat melayan dia "uuu", "aaaa", "oooo". Sampai ke tgh malam okay!

Diorg tgh buat ape la kat rumah agaknye skrg nie..

Hujan lebat kat luar.. so diorg tidur barangkali.. yep, anak dan bapak sgt suka tidur berdua. Si anak akan tidur di lengan bapaknya. (Tapi bila si emak bwk si anak tidur di lengannya, si anak tak nyenyak tidur. Lengan si emak takde daging empuk kot! Tak rasa mcm tilam Dreamland eh?)

Sgt jealous!

Friday, December 05, 2008

Special wishes for all special couples

Hujan sedang turun mencurah-curah kat luar tu. Mata dah mula pedih mengadap monitor nie. Waaa.. sejuknya air-cond. Tido sedap nie!

Okay, this special entry is for the couples yg akan bertunang/bernikah bulan nie. Congrats to all of you!!

Kak Ecca and Danny
Esok my adik ipar akan bertunang dgn jejaka idamannya. She’s a single mother. Dah elok sgt la mulakan hubungan yg baru. Plus, dah lama dia kwn dgn boyfriend dia tu. Akhirnya terbuka hati dia nak jadikan lelaki tu bakal suaminya. Yer la, sekali terkena.. mesti la serik. Bertuah badan dpt anak teruna. Danny, welcome to the family.

Abang Rais and bakal tunang
Masih belum berkesempatan jumpa bakal tunang dia lagi. Diorg akan betunang pd minggu hadapan. Abang Rais is a single father with 3 sons. Bakal bertunang dgn anak dara yg menyewa rumah dia. Hehe, hubby sempat mengusik, “Sambil kutip duit sewa, sambil mengurat”. Hehe.. bertuah bakal tunang dia sbb dpt abang Rais yg pandai memasak, membasuh baju, menggosok baju etc..opps, takleh puji lebih-lebih. Hehehe.

Ezura and Rafiq
Lama bercinta eh? Seb baik sampai ke jinjang pelamin. Alhamdulillah. Mereka akan berkahwin pd minggu hadapan. Insya Allah aku akan ke sana memeriahkan majlis.

Zidni and Intan
Cinta monyet yg berakhir di jinjang pelamin. Ekekek.. tak sia-sia Zid anta surat masa zaman sekolah dulu eh? Congrats!!

Ma-g and Izudin
Ni kes mcm aku kot. Kenal dan bercinta sekejap. Then, terus decide nak bertunang. Jgn tunggu lama-lama. Cepat-cepat la kahwin. (Bila la lagi 2 org budak Seremban nak kahwin eh?)

Sekejap je dah hujung tahun. Tahun depan dah 27 tahun. Uishh, muda lagi tu. Ahaks!

Thursday, December 04, 2008

No excuse, please

Mungkin kita boleh meragui cerita nie. Tak kesah la kan.
If they can do it, why can't you?

http://www.breastfeeding.com/celebrities/celeb_main.html

Forum di Susu Ibu mmg byk memotivasikan diri setakat nie. Kat sana, kita boleh dptkan pengalaman org lain jugak. So for all mothers yg bf anak tu, rajin-rajin la jenguk Susu Ibu. Kalau blog org lain kita boleh jenguk tiap-tiap hari, kenapa takleh nak jenguk website nie jugak. Sgt membantu.

Wednesday, December 03, 2008

HypnoBirthing

Pernah dengar ttg HypnoBirthing? Pertama kali aku baca ttg teknik nie dlm majalah Baiboo. Teknik ni dikatakan boleh membantu ibu-ibu bertenang dan memudahkan proses bersalin. Tak tau la sejauh mana betulnya teknik ni dpt membantu ibu-ibu di luar sana tapi rasanya teknik nie merupakan salah satu sebab yg memudahkan aku bersalin.

Teknik ni simple aje. Apa yg korang perlu buat ialah membayangkan proses bersalin tu. Seeloknya buat tiap-tiap hari selama 10 minit. Paling bagus buat sebelum tidur, dlm keadaan tenang. Hanya perlu bayangkan betapa mudahnya proses bersalin tu.. bayangkan apa yg berlaku masa contraction, mcm mana perjalanan ke hospital, mcm mana serviks tu dilate dgn perlahan-lahan tanpa sakit (walau pun ia sakit sebenarnya). Teknik ni seolah-olah ‘menanamkan’ kejadian yg bakal berlaku tu kat dlm otak kita nie supaya kita bersedia bila kelahiran yg sebenar berlaku.

Kesakitan yg dirasai tu berbeza bagi setiap ibu. Tapi tahu tak sebenarnya, kdg2 sakit tu dtg dr sikap takut kita terhadap proses bersalin tu. Cuba bawa bertenang. Insya Allah proses akan menjadi mudah. Aku buat Hypnobirthing nie 4 bulan sebelum bersalin. Sbb tu aku agak tenang dan tak risau sgt (please refer entry pengalaman bersalin).
Korang boleh cuba teknik ni. Mungkin berkesan.

A new camera, please

Perasan tak gambar yg ditepek di blog nie agak kurang cantik dan sharp? Hehe.. gambar diambil guna camera phone sbb my baby Sony dah rosak. Sudah dihantar ke sebuah kedai kamera di Plaza Imbi utk di repair. Tapi semalam, technician called and beritahu yg kamera itu sudah tidak boleh di repair sbb spare part tak dpt cari. (Yg rosak tu mmg sukar dicari). Malas nak hantar ke kilang. Tu lagi la beruban nak tunggu siap. Jadi, nampaknya kena beli kamera baru la. Wajib beli sbb nak ambil gambar Batrisyia byk2 kan.

Bos ku memberi cheque bernilai RM+++. Haruskah guna utk beli kamera? Heheh.. mane boleh! Tu tak patut sungguh. Cheque belum ditunaikan sbb malas nak pegi bank. Ptg nie la kot. Masih terfikir nak buat apa dgn duit tu. Nak simpan, takleh sbb amanat bos aku sgt jelas, “Cash it and BUY something for your baby”. Lain la kalau dia kata, “Suka hati la nak buat ape”.

Therefore, kami membuat keputusan utk gunakan duit tu beli baby car seat. Mmg nak beli car seat tu. Leh tangguh-tangguh sbb nak tunggu Mega Sales. Hehe.. skali dpt rezeki lebih. Alhamdulillah. Tapi sebagai pertukaran, duit yg sepatutnya digunakan utk beli car seat akan disimpan dlm tabung Batrisyia.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Tak sabar nak balik beraya ke Seremban minggu nie. Aritu tak sempat nak beraya kat sana. Awal-awal lagi dah bgtau yang aku nak rendang daging, masak lodeh mama, masak lodeh nenek, ketupat, kuah kacang, lemang, pulut kuning nenek (kalau ada la), kari ayam nenek.. adoiii, terliur!!

Selamat Hari Raya Aidiladha!

A boy or a girl?

Bila bwk Batrisyia jalan-jalan, mesti ada org tanya, “Lelaki ke perempuan?”. Saya sudah malas nak menjwb. Tak boleh nak salahkan mereka sbb rambut Batrisyia pendek setelah abinya mencukur licin rambut anak perempuannya ini pada hari ketujuh. Lagipun, tak mcm baby girl yg lain, Batrisyia takde baju warna pink. Tp tu dulu la. Semenjak aku dah risau bila org ckp yg muka Batrisyia mcm lelaki, aku dah mula belikan baju pink utk Batrisyia. Kalau dulu, aku byk belikan seluar, skrg dah mula intai-intai dress utk dia. Kalau la masih ada yg bertanya soalan yg sama walaupun aku dah pakaikan pink dress bercorak bunga, mmg ada something wrong la dgn org tu.

Batrisyia ada byk rompers, hadiah dr pasangan Mr. and Mrs. Andre. Tapi hanya satu yg boleh dipakai. Yg lain, kena tunggu dia besar sikit. Ada juga satu white dress berbunga kecil. Cantik. Tu dah boleh pakai tp tak tau bila harus dipakai.

Kalau pegi shopping, aku dah tak jenguk kat baju-baju wanita lagi. Tempat wajib yg mesti pegi ialah baby’s department. Ada je baju baby yg nak dibeli. Tahukah anda bahawa baju baby boleh dikatakan mahal tak padan dgn besarnya? Hehe.. jadi kalau nak beli, sila bwk calculator atau congak saja di dalam otak. Mana la tau tak perasan yg korang perlu bayar beratus ringgit hanya utk baju baby. Pernah sekali tu, aku syok pilih baju utk si kecil tanpa kira harganya. Skali bila cashier scan harga, makcik terkejut. Seb baik bwk byk cash money time tu. Heheh…

Monday, December 01, 2008

Outing as a family

Dulu, Batrisyia selalu terjaga di malam hari utk minum susu, tukar pampers atau saja-saja bgn sbb nak abi dan umi nye bgn temankan dia. Semenjak dah pergi nursery, dia tidur nyenyak di malam hari. Jadi kami decided utk assemble balik playpen dia agar dia boleh belajar tidur di tempat sendiri. No more co-sleeping.

Playpen tu diletak di bilik kami agar senang utk aku tgk dia. Ye la, kalau letak kat bilik lain, leceh je nak bgn and jalan jauh-jauh (jauhnye..hehe) semata-mata nak tgk dia. So Sabtu lepas, kitorang menukar susun atur di bilik supaya playpen dia dpt diletak dia tempat yg sesuai. Waa.. penat. Tapi tu la, penat-penat pun sempat keluar berjalan ptg tu.


Pergi rumah kak Yusni (kwn hubby masa sek men) kat Setiawangsa. Dia ada 5 anak lelaki dan sekarang cuma nak mengambil anak angkat perempuan. So bila kami bwk Batrisyia, dia ambil kesempatan utk pegang, dukung dan peluk cium Batrisyia. Habis digomol. Kebetulan, Batrisyia pun tak buat ragam. Lagi la dia suka.

Lepas jumpa kak Yusni, kami ke Jusco Maluri. Ni kali ketiga Batrisyia ke sana. Boleh la ganti Dato Siti jadi ambassador Jusco. Hehehe.. Tak berani lagi nak bwk Batrisyia pergi Mid Valley ke, Suria KLCC ke.. tu lagi sesak. Akhirnya baru la nak beli baby car seat (Hint: Abi dan umi nye tunggu Mega Sale sbb nak dpt diskaun.. kena bijak berbelanja). Saya juga dpt membeli play gym utk Batrisyia. Dia sgt suka.

One thing about Batrisyia yg aku perasan la kan.. kalau nak letak dia dlm pink stroller dia tu, sila jgn berhenti berjalan. Mesti sentiasa bergerak. Kalau tak bergerak, dia akan ‘ckp’ “Jgn la berhenti.. gerak la.. gerak la”. It happened to me kat MPH Bookstore. Sudahnya bila nak browse buku, aku terpaksa gerakkan stroller tu ke depan ke belakang. Kononnya stroller tu tgh bergerak la. Tapi sape la aku nak tipu baby bernama Batrisyia (yg bermaksud bijak pandai). Makin dia ‘menjerit’ ada la. Hehe.. pengalaman.

I still remember our first outing with Batrisyia. Pegi dekat-dekat je (Jusco Maluri) sbb taktau her reaction camne. Okay la sbb dia tak buat ragam. Bila nak bf dia, boleh pegi kat Baby Room. Sana siap ada bilik khas utk ibu-ibu yg bf baby. Dlm tu ada baby coat dan kerusi. Selesa la kalau nak tukakran pampers ke. Kat bilik tu ada disediakan air panas kalau org lain nak buat susu utk anak sekali. My hubby quite impressed bila tau ttg Baby Room. Dia as lelaki tak pernah tau lak wujud bilik mcm tu kat shopping complex.

Dgr cerita, baby room kat Suria KLCC pun quite okay. Betul ke?

Getting slimmer my way

Bila kak Mek menegur aku slimmer than before pregnant, hati berbunga-bunga. Selama nie, perasan sendiri je.. hehehe. Kak Mek tanya samada aku penat jaga baby ke tak.

For me, penat tu mmg penat tapi sgt berbaloi. Ada kalanya, mmg rasa nak tidur je bila dah penat tu. Mcm takleh nak pk benda lain kecuali tidur. Sometimes, mcm byk tenaga pulak nak buat mcm-mcm kerja.

Aku dikurniakan hubby yg rajin menolong (walaupun kdg2 rasa geram sbb dia suka meluangkan masa main Hitman 2 sebelum tidur.. sudahnya aku tidur peluk bantal aje.. auwww). Alhamdulillah sgt-sgt la. Bila dah kerja semula nie, rutin harian aku simple aje. Dah jd mcm robot lak.

Balik dr kerja, bf Batrisyia dulu. Then,sementara hubby sendawakan dia, aku pergi mandi. Kalau lepas tu Batrisyia terus tidur, mmg alhamdulillah sgt aa sbb aku boleh buat kerja. Kalau tak, hubby akan main-main dgn dia sementara aku 1) basuh baju 2) basuh dan steril botol susu dan perkakas pam 3) buat baby massage 4) gosok tudung (baju,seluar etc dah digosok sekaligus di hujung minggu) 5) prepare brg2 utk dihantar ke nursery keesokan hari 6) dinner 7) prepare Spectra 3 bag.

Selalunya, kerja-kerja nie siap dlm pkul 10pm gitu. Kalau tak penat sgt, tgk la tv sekejap. Tapi selalunya, aku terus lepak dlm bilik. Kdg2, terus masuk tidur. Penat la.

Pagi-pagi, aku bgn awal. Tgk la, kalau tak ngantuk, 5.30am dah bgn. Kalau ngantuk, 6.00am la jawabnya. Dah mandi, kena terus siap-siap bertudung bagai sbb nnt Batrisyia nak claim susu lepas aku tukarkan pampers. Sementara hubby sendawakan dia, aku siapkan susu dia and bwk bags. Sila lihat perkataan ‘bags’ tu.. Handbag, nursery bag, Spectra bag and EBM container.

Nampak mcm rileks je life tp penat la gak sekali sekala. Takpe la, dpt kuruskan badan. Ada gak yg hairan camne aku leh kembali ke berat badan asal sebelum habis berpantang. Senang je. Masa pregnant, you don’t have to eat for two. Baby dlm perut tu, bknnye kuat nafsu mkn nye. Yg kuat nafsu makan tu si mak. So takyah la nak bg alasan, “Baby nak makan”. Dia tu kecik je dlm tu. Logik ke kalau ko mkn berpinggan-pinggan nasi dgn alasan baby nak mkn? Hehe.. pk la sendiri. Tu petua masa pregnant. Dlm pantang lak, sila jgn tinggal makan nasi, mkn makanan berkhasiat (takyah la nak skip mkn tu, mkn nie sgt tp berpantang la manna yg patut), pakai bengkung selagi larat, minum byk air dan sila breastfeed baby anda. Ni paling penting sbb breastfeeding mmg sgt membantu anda menurunkan berat badan.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.