Friday, November 28, 2008

Slimmer than before

Kak Mek : Uihh, lagi slim dr sebelum mengandung dulu! Penat ke layan baby?

Oh Kak Mek, you make my day! =)

I will answer her question later. Now, back to work.

Wednesday, November 26, 2008

My first breastpumping in the office

Wah, excited nak bercerita nie. Ahaks.. biasa la kan. Actually, excited sbb kat office nie mmg susah nak cari tempat utk mengepam. Ni sama excited mcm “My first flying from the hostel” la konon.. hehe. So kalau dpt mengepam tu, mmg bersyukur sgt la.

Setakat nie, pukul 8 pagi merupakan time yg paling bagus utk mengepam sbb takde org kat office. Aku dah observed sebelum bersalin lagi. Confirm boleh mengepam! Time lain agak sukar sbb kerja aku ni melibatkan campur tangan org atasan. Jadi, org atasan nie selalu la dtg ke meja aku. Kdg2, aku kena selalu pegi jumpa dia. Nak mengepam secara senyap di meja sendiri tu mmg mustahil. MELAINKAN bila dia takde. Hehe.. nampaknya, everytime dia keluar utk jangka masa yg lama, aku akan mengepam la. Camne nak tau dia akan keluar lama? Senang je. Dia akan padamkan lampu and air-cond bilik dia. Dia tu mmg jimat orgnya walaupun bkn dia yg byr bil.

Alhamdulillah, ada rezeki Batrisyia hari nie. Semalam, dpt la 2 kali mengepam kat office. Hari nie, dpt mengepam pagi td dan pukul 4 ptg. Hari nie je dah dpt hampir 16oz. Jumlah rezeki yg Allah bagi dah makin bertambah setiap kali mengepam. Yang penting, kena tetapkan matlamat. Matlamat tu apa? Matlamat tu sama la mcm keinginan. Apa beza antara keinginan dan matlamat? Cuba baca ayat di bawah.

Keinginan : Saya hendak memberi anak saya hanya susu ibu.
Matlamat : Saya hendak memberi anak saya hanya susu ibu sehingga dia berumur 2 TAHUN.

Yes, matlamat tu mesti ada masa.. sampai bila.. bila nak achieve. Gitu la. Bila dah tetapkan matlamat, kena ada usaha yg berterusan. Ceh, ckp berapi-api! Takpe la. Nak motivate diri sendiri sebenarnya. Kurang motivasi dari org sekeliling menyebabkan aku terpaksa memotivasikan diri sendiri. Ahaks, takpe la.. janji berjaya.

Natural bonding

Isnin lepas merupakan hari pertama kembali bekerja selepas maternity leave selama 2 bulan tolak 7 hari. Hehehe. Batrisyia dihantar ke taska seawal jam 7 pagi. Mmg sengaja aku anta awal sbb aku nak bajet masa. Nak tgk berapa minit perlu diperuntukkan utk anta dia, drive to work, breakfast. Cuba nak cari masa sesuai utk mengepam.

Semangat nak mengepam tu ada tp tak dpt cari tempat nak mengepam. By tgh hari, dah mula rasa tak best. Nak mengepam kat office, line tak clear. Kalau pagi-pagi tu, takpe la. So tak dpt nak mengepam. Menjelang time aku taip entry nie, breasts dah membengkak. Sakit woo tapi takleh lawan rasa sakit time pantang dulu la. Kepala dah takleh nak fikir apa. Fikir nak balik je. (And fikir nak beli adapter dr Sue. At least, kalau takde tempat sgt, aku leh masuk dlm keta and buat apa yg patut).

Bila tak jumpa Batrisyia, pun rasa lain. Risau.. apa khabar la anak aku kat nursery tu? Kak Reena tak tepon, ok la kot. Tak sabar nak bf dia bila dah sampai rumah. Excited nak tgk reaksi dia bila jumpa umi dgn abi dia semula eventhough dia takleh nak bg reaksi sgt pun.. hehe. Cuma kdg2, bila kita asyik berborak dgn dia, dia pun beriye-iye nak menyahut “uuuuu”… “aaaa”…

Masa ambil Batrisyia dr taska masa hari pertama, dia senyap je. Muka dia takde respon bila kitorang panggil nama dia. Maybe dia terkejut sbb ditinggalkan dgn org lain. Yer la, selama nie dgr suara abi dgn umi tiap-tiap pagi. Ni bila celik mata, dah dgr suara org yg tak dikenali. Mesti la dia rasa semacam kot. On the way ke rumah, dia asyik pandang ke kiri dan ke kanan. Sesekali, pandang kitorang. Muka sedih je. Huhu, rasa bersalah lak.

Sampai je rumah, aku terus bwk masuk bilik and bf Batrisyia. Nak re-connect balik dgn dia. Sambil tu mengepam susu utk stok hantar ke taska hari nie. Lps bf, baru la nampak dia ceria sikit. So aku ambil kesempatan urut dia. Dah belajar teknik baby massage masa kat antenatal class. Boleh nampak la Batrisyia suka kena urut. Dia senyum-senyum je. Muka pun riang. Actually, baby massage boleh dilakukan pada bayi berumur 2 bulan ke atas. Batrisyia nie kira baru nak masuk 2 bulan. Hehe.. kira ok la kot. Cuma aku kurangkan dr 3 kali setiap urutan kepada satu kali sahaja. Harap-harap dgn amalkan baby massage nie, cepat la dia membesar.

Tentang nursery, nampak nursery tu ok. Semalam, kak Dilla (yg ditugaskan jaga Batrisyia) beritahu 2 daripada 6 botol susu yg aku bekalkan basi. Salah satunya ialah susu yg aku bekukan. Eventhough aku pelik sbb susu tu basi, bersyukur jugak la sbb sekurang-kurangnya kak Dilla tau nak pastikan susu tu basi atau tak. Jadi, hari nie aku bekalkan 5 botol susu segar dan satu botol susu beku yg aku turunkan dr tempat beku betul-betul sebelum ke taska dgn harapan susu tu tak basi lagi. Batrisyia mmg kuat menyusu. And kalau dia nangis, jgn terperanjat dgr suara dia. Tak padan dgn badan dia yg kecil. Aku terlupa nak bgtau fakta nie kat taska. So bila Batrisyia menangis semalam, diorg terperanjat giler (tu ayat kak Reena, bukan ayat aku.. hehe).

Ramai org takut-takutkan aku bila aku ckp yg Batrisyia dihantar ke nursery. Bagi diorg, hantar ke pengasuh lebih bagus dan selamat. Entah la, ada pro dan kontra. Aku dulu dihantar ke nursery. Selamat je. Adik bongsu aku dihantar ke nursery. Ditakdirkan, dia terkena renjatan elektrik hingga menyebabkan satu jarinya terpaksa dipotong separuh. Hmm, tu la susah nak cakap. Kita boleh berserah je. Kdg2 nursery buat hal, kdg pengasuh buat hal. Tawakkal je la. Kalau risau sgt, jaga anak tu sendiri.

Memandangkan dia dihantar ke nursery, tak dpt la abi dan umi mandikan dia. Yes, my hubby sgt rajin mandikan dia. Kdg2 berebut dgn aku. Lepas nie, dpt mandikan dia di hujung minggu je la.

Monday, November 24, 2008

Cik adik manis

















Jaundice part 5

as at 15 November 2008

Aku tak punya cukup masa sejak kebelakangan nie. Keadaan berubah sejak aku kembali ke Cheras. Muka Batrisyia nampak mcm ada kuning lagi masa tu. Kebetulan, Batrisyia ada first appointment dia dgn doctor pada Nov 2. Aku tunggu je pendapat doctor time tu. Tapi doctor tak suruh buat apa-apa sbb Batrisyia membesar dgn sihat. Masa tu, berat dia dah mencecah 3.5kg. Tapi aku tetap risau.

4 hari kemudian, aku dgn hubby bawa Batrisyia ke Emergency Room Hospital Ampang. Doktor jalankan ujian darah. Didapati tahap bilirubin dlm badan Batrisyia meningkat ke 267. Setelah menjalani sesi soal selidik, doctor buatkan satu appointment lain dgn paed. Menurut doctor, aku tak perlu risau apa-apa sbb Batrisyia tak menunjukkan apa-apa gejala negative. Urine and stool color dia bagus. Berat pun naik ok. Hingga ke hari nie, berat Batrisyia dah mencecah 3.7g.

Hmm, aku dgn hubby agak risaukan ttg hal nie. Mmg la doctor kata takyah risau sbb ada gak budak yg menyusu badan kena jaundice sampai 3-4 bulan. Aku taknak tunggu 3-4 bulan. Aku nak Batrisyia sihat secepat mungkin!

Still a long way to go

as at 15 October 2008

Batrisyia sudah berumur 2 minggu. 2 hari lepas, nurses dtg check Batrisyia. Alhamdulillah, jaundice dah takde.. I mean, badannya tak nampak kuning lagi. Nurse timbang berat dia. Dah 3kg. Batrisyia masih belum tembam. Bila la dia nak tembam eh? Tak sabar nak tgk dia tembam.

A little update about bf (breastfeeding). Now, Batrisyia sudah berjaya bf thru both breasts. Yippie!! Sgt happy. No more bottle.. no more ebm.. no more hot water.. no more cuci and steril segala perkakas. Alhamdulillah.

But ada ‘masalah’ baru pulak. Batrisyia susah sgt nak dibangunkan masa siang. Yer la. Kalau dah lama tidur, kan kena kejutkan utk diberi susu. Ya Allah, susah sgt nak kejutkan dia. Nek wan dia pun sgt ‘impressed’ dgn sikap ‘dono’ dia tu. Boleh dikatakan semua cara dah kami gunakan tp gagal. Kalau dia terbangun pun, dia boleh tidur balik lepas bf selama 2-3 minit. Sabar je la budak nie. Itu yg merunsingkan aku sgt. Tak elok kalau dia tak minum dgn secukupnya. Nanti dtg balik pulak jaundice nye.

Tu waktu siang. Terbalik pulak bila sampai waktu malam. Lebih kurang pkul 2 pagi gitu, dia akan bgn nak claim susu dia. So lepas bf dia, dia akan berjaga hingga ke pagi! I’m not kidding you, babe! Mata dia akan terbuka dan dia akan pandang kiri kanan. Tak berbunyi. Dia hanya akan merengek kalau aku letak dia kat atas tilam. Bila aku angkat and dukung dia, baru la dia senyap. Senyap tp tak tidur. And yes, dia akan claim susu lagi. Everytime merengek, dia akan claim susu. Aku hanya dpt tidur-tidur ayam je.

Aku pk camni je. Takpe la kalau dia nak berjaga ke.. nak minum susu byk-byk ke. Janji dia membesar dgn sihat.

Perihal breastfeeding

as at 13 October 2008

It’s a natural thing but it needs practice!”

Itu sms yg Sue hantar pada aku bile aku meluahkan rasa sedih ttg kesukaran aku utk breastfeed Batrisyia. Aku tak pernah terfikir yg aku akan menghadapi masalah dlm hal nie. Yer la. Nampak mcm senang. Tapi hakikatnya jauh beza dgn apa yg aku fikirkan selama nie.

Kesukaran aku bermula bila dpt breast engorgement. Aku pernah diingatkan oleh Dr. Hoo yg aku akan rasa sakit sgt bila breasts membengkak. Masa tu aku rasa mcm sakit tu takkan la sakit sgt kot. I was so wrong. Sakitnya Tuhan saja yg tahu. Aku rasa bengkak tu dah sampai ke tahap maksima. My breasts was so big, hot, bengkak yg amat! Tak boleh nak pakai bra langsung.

Bila sampai masa berurut, makcik tu akan urut utk melancarkan aliran susu. Dlm masa yg sama, dia ingatkan aku agar cuba perah susu. Kalau tak, takut tersumbat. Aku cuba perah tapi hanya sedikit yg keluar. Aku cuba bagi Batrisyia, dia taknak sbb susah nak suck nipple yg tgh membengkak. Bayangkan la, masa tu baru hari ke berapa.. dgn masih dlm pantang, masih cuba nak sesuaikan diri dgn dunia baru, dah timbul masalah camni.

Keinginan aku utk breastfeed Batrisyia mengatasi segala-galanya. Tu mungkin sbb utama aku tension. Aku tak dpt apa yg aku inginkan. Lebih-lebih lagi bila Batrisyia ada jaundice. Susu ibu sgt penting bagi dirinya. Aku rasa mcm dah gagal bila terpaksa bagi ebm kat dia.

Bila dah beli Spectra 3, aku mula memerah susu. Hari pertama, susu yg keluar tak byk. Aku tak putus asa, sebaliknya teruskan memerah. Sue dah ckp yg susu akan mula byk selepas 2-3 hari kita express milk. Alhamdulillah, masuk hari kedua, susu (or should I say colostrums?) dah mula keluar dgn byknya. Hari demi hari, bengkak mula surut.

Bila Batrisyia nak minum susu, aku cuba breastfeed dia. She refused. Dia hanya akan suck sekejap-sekejap. Pastu dia tidur. Susah nak kejutkan dia. Bila dia dah melalak sgt, aku bg dia ebm. Hmm, aku kalah lagi.

Setelah beberapa hari.. setelah aliran susu benar-benar lancar di left breast (right breast keluar byk susu tp tak byk liang yg terbuka lagi), aku cuba breastfeed Batrisyia thru left breast. Alhamdulillah, dia tak reject. Maybe sbb dia dah mula rasa ada susu yg keluar everytime dia sucks. Masa nie mmg happy sgt. Even hubby pun senyum bila tgk anak dia menyusu.

Bila dah berjaya menyusukan dia walaupun hanya melalui left breast, aku mula kuatkan semangat utk ajar dia minum thru right breast pulak. Aku tau yg ianya takkan senang tapi aku bertekad nak pastikan dia dpt breastfeed sepenuhnya. Biarlah dia menangis. Biarlah apa org lain nak kata. So far, my family mmg menyokong aku utk breastfeed Batrisyia.

Breastfeeding mmg natural thing tp kita perlu ingat yg baby takkan terus pandai nak breastfeed lepas dia lahir. Baby hanya tau ngangakan mulut and hisap. Jadi jangan tension bila kita menghadapi kesukaran utk breastfeed. Kita kena ingat. Kita sendiri tak pandai nak breastfeed baby, apatah lagi baby tu.. mesti la dia tak pandai nak breastfeed jugak. Jadi kena byk-byk sabar. Kena betul-betul determine. Hmm, harap-harap aku berjaya ajar Batrisyia utk breasfeed sepenuhnya. Amin..

Jaundice part 4

12 Oktober 2008.

Aku dgn hubby bawa Batrisyia ke Chinese Maternity Hospital. Jaundice nye naik ke tahap 272. Terpaksa la admit dia ke hospital besar. Kali nie, aku berjaya kawal perasaan sbb hubby ada dgn aku.

Kebetulan, masa admit tu, dah sampai masa Batrisyia utk minum susu. Nurse minta aku breastfeed Batrisyia dulu. Alhamdulillah, Batrisyia tak reject utk di breastfeed. Sukar nak gambarkan perasaan bila tgk dia berjaya minum susu ibu straight dr badan sendiri sampai kenyang. Mmg kalau boleh, taknak dia berenti minum. Dlm hati, mmg bersyukur sgt-sgt.

Aku tak lama kat ward sbb hubby tak tahan nak berada lama kat sana. Dia tak boleh tgk anak dia kat sana. Dia rasa nak menangis.

Jaundice part 3

11 Oktober 2008

Nurse dtg lagi. Nurse suruh aku buat test lagi. Selagi tak bwh 200, diorg tak puas hati. Nurse siap bercerita ttg anak buah dia yang kena jaundice sampai terpaksa pegi ke hospital tiap-tiap bulan sbb doctor nak check tumbesarannya (katanya budak yg ada jaundice nie boleh terbantut tumbesaran telinga, mata, dsb).

Breasts dah tak bengkak tp Batrisyia masih menghadapi kesukaran utk breastfeed. Masa nie, aku selalu sms Sue utk dptkan kata-kata semangat dr dia. Aku cuba paksa Batrisyia tp selalunya aku ‘kalah’ bila dgr dia menangis. Sedih tgk dia menangis.

Pkul 3 pagi, aku cuba lagi. Kali nie, Batrisyia mula menerima utk di breastfeed.

Jaundice part 2

7 Oktober 2008

Aku mendapat panggilan telefon dr hospital. Batrisyia dibenarkan keluar dr wad setelah bacaan test nya menunjukkan jaundice nye berkurangan ke bacaan 232. Kebetulan, hubby balik ke Seremban ptg tu. Dia yang paling tak sabar nak jumpa Batrisyia. Sampai kat wad, terus dipeluk cium Batrisyia.

My breasts masih bengkak. Batrisyia pulak masih ada jaundice. Jadi dia sgt sgt memerlukan susu ibunya. Aku cuba breastfeed dia tapi dia menghadapi kesukaran utk suck sbb bengkak sgt. Nak taknak, aku express milk. Aku cuba bagi guna cawan tp byk yg tumpah. Setelah beberapa kali mencuba, aku mula risau. Risau kalau dia tak dpt minum susu dgn cukup. Risau jaundice nye naik semula. Dlm pada risau, aku terpaksa bagi dia minum susu ibu thru bottle. Everytime aku bagi botol, aku minta maaf kat dia. Everytime dia minum ikut botol, aku menangis. Aku dah mula tension! Hubby terpaksa pujuk aku setiap kali aku menangis. Dia suruh aku kuatkan semangat. Hubby la yg byk menolong. Kalau baby menangis, dia yg dodoikan. Kalau nak bagi susu, dia yg tlg berikan. Kdg-kdg, kesian tgk dia. Dia akan mengantuk di siang hari. Masa tu, aku akan suruh dia tidur. Believe it or not, berat dia turun 4kg dlm masa seminggu.

Jaundice part 1

6 Oktober 2008

Dah 2 hari my breasts membengkak hingga menyebabkan kelenjar membengkak sama. Sakit! Disebabkan bengkak, sukar utk aku breastfeed Batrisyia. Dia sendiri susah nak suck. Mmg rasa sedih sgt time tu. Lemah hati nie bila dgr dia menangis. Masa mengurut, makcik tu cuba lancarkan aliran susu dan tarik bisa yg ada. Aku hanya mampu berharap agar bengkak tu surut. Kesukaran utk memerah susu menyebabkan aku contact Sue dan terus order Spectra 3 Xtravaganza. Sue pun sempat memberikan kata-kata semangat agar aku berjaya mengharungi kesukaran nie.

Pagi tu, nurse dtg ke rumah. Dia checked Batrisyia. Katanya, Batrisyia ada jaundice. Dia suruh aku pegi buat test. Kalau result lebh 250, Batrisyia perlu dimasukkan ke hospital.

Ptg tu, aku bawa Batrisyia jumpa paed. Hasil test menunjukkan bacaan 296. Agak tinggi! Aku terus bawa Batrisyia ke hospital. Ptg tu juga dia dimasukkan ke hospital.

Aku hantar sms kat hubby utk beritahu ttg perkara nie. Masa tu, hubby kat KL sbb dia terpaksa pegi ke office utk apply cuti seminggu. Malam tu, dunia kami terasa ‘kosong’. Aku keseorangan tanpa hubby dan baby. Begitu juga hubby. Malam tu, hubby telefon aku sebelum tidur. Aku tau, dia pun risau. Dr suara dia, aku tau yg dia menahan air mata. Dia taknak aku tau yg dia menangis bila tgk gambar Batrisyia kat laptop dia. (Hari esoknya tu baru la dia ngaku yg dia menangis).

Bila dah ada anak, baru kita tahu betapa bernilainya anak tu dalam hidup kita. Tuhan baru turunkan dugaan kecil mcm nie tapi kita dah risau yang teramat sgt. Hmm tu la. Aku takde masalah masa pregnant, tak menghadapi sebarang kesukaran ketika bersalin. Agaknya ujian utk aku mmg telah ditetapkan selepas Batrisyia dilahirkan.

Pengalaman bersalin


2 Oktober 2008

Bangun untuk sembahyang subuh. Masa nie, dah mula terasa sengal kat bahagian ari-ari. Hati kecil mengatakan yg masanya hampir tiba. Tapi aku masih menunggu kehadiran tanda-tanda awal untuk bersalin.
Pagi tu, semua orang sibuk bersiap utk ke Perak. Kak Ama dan Abg Irma sempat mengajak aku agar turut serta ke Perak. Siap bagi teori kenapa aku takkan bersalin dlm masa terdekat. Tapi hati aku berat.

Masa kat tandas, aku perasan mcm ada darah yg keluar. Dek kerana terlalu sedikit, aku menunggu agar tanda yg lebih jelas muncul.

Lepas semua orang berangkat ke Perak, aku mengemas dapur. Pinggan yg penuh satu sinki, aku cuci. Kain kotor sempat aku basuh. Masa ni, aku checked sekali lagi. Ada darah lagi. Sah, aku akan bersalin. Tapi aku rileks je. Bloody show boleh berlaku seawal 72 jam sebelum bersalin. Sempat lagi membereskan semua kerja rumah yg tak selesai. Kiranya bersiap sedia la kalau betul-betul aku bersalin. Sempat lagi menukar cadar katil. Sempat kemas ruang tamu. Sempat itu.. sempat ini. Sempat pergi beraya ke rumah jiran. Sempat minta hubby potongkan kuku kaki. Hehehe. Malah sempat habiskan masa menonton tv dgn hubby sambil melantak kuih raya. Dlm masa yg sama, aku checked kontraksi yg dtg. Kontraksi hanya dtg secara regular menjelang pkul 5 ptg. Kontraksi selang 30 minit hinggalah ke saat air ketuban aku pecah.

Masa tu aku dgn hubby berehat kat dlm bilik sementara menunggu azan Isyak, kontraksi masih lagi selang 30 minit. Sakit pun sama mcm pagi tu. 7.30pm, kontraksi datang. Aku habiskan masa dgn memejam mata. Hubby melayan vcd kat sebelah aku. Kemudian, aku terasa sakit lagi. Belum sempat aku tgk jam utk mengetahui selang kontraksi, aku terasa mcm ada benda meletup dlm perut diikuti dgn rasa seperti ada ‘empangan pecah’. Yes, aku ketuban aku dah pecah pada pukul 8pm. Aku yg tgh baring masa tu terus bangun dan menjerit. Hubby terperanjat dan agak panic bila aku bgtau yg air ketuban dah pecah. Mujur semua barang telah aku sediakan.

Di luar, hujan turun dgn lebatnya. Sakit yg aku rasa masih di tahap yg sama. Cuma terasa air ketuban tu mengalir dgn laju. Tu yg buat aku agak panic. Takut air ketuban habis dan baby lemas. Perjalan ke hospital yg sepatutnya hanya mengambil masa 5 minit seakan lama. Hujan lebat, kenderaan semuanya bergerak dgn perlahan.

Setelah mendaftar di Emergency, aku dimasukkan ke Admission Room dlm pukul 8.20 malam. Hubby tak dibenarkan masuk ke Admission Room. Kat dlm tu, nurses memeriksa tahap kesihatan aku. Tak lama selepas tu, Doktor Rossa masuk utk memeriksa bukaan.

Dr: Confirm, 8cm!
Nurse: So, boleh pegi Labour Room terus la?
Dr: Boleh
Me: 8cm? (Dlm hati.. biar betul doctor nie. Takkan dah 8cm?)
Dr: Awak tak rasa sakit langsung ke? (Sambil muka dia mmg pandang ‘heran giler’ kat aku)
Me: Sakit biasa-biasa je. Baru selang 30 minit.
Dr: 30 minit? Awak ni betul ke? Mcm nie maknanya senang la awak nak beranak.

Then, dia minta aku tahan sakit sbb dia nak seluk lagi and besarkan sikit bukaan supaya aku tak perlu tunggu lama. Fuyoo, sakit woo masa dia nak besarkan tu. Selamba sungguh doctor nie.

Aku ditolak masuk ke Labour Room. Bila dah masuk Labour Room, hubby dibenarkan utk masuk. Masa nurses tinggalkan aku utk menunggu saat sakit bersalin, jam menunjukkan pukul 9 malam. Tak lama je lepas tu, aku dah mula rasa sakit yg amat kat bahagian ari-ari. Mula-mula aku tahan gak. Aku genggam kuat tgn hubby. Hubby keluarkan hankerchief utk lap peluh aku. Bilik sejuk tp aku berpeluh! Bila dah terasa mcm nak bersalin, hubby panggil nurses. Nurses checked and ckp yg aku dah nak bersalin. Head nurse siap suruh hubby tgk kepala baby yg dah mula nampak. Hubby tgk sekali imbas dan mula beristigfar. Dia terus pegang tgn aku and minta aku kuat semangat.

Sementara nak tunggu right timing utk meneran (make sure anda hanya meneran ketika kontraksi), nurse ajar aku utk push. Selepas 3 kali push, akhirnya our baby selamat dilahirkan ke dunia. Hubby terus terdiam tatkala melihat nurse menarik baby keluar. Aku hanya mampu menghela nafas lega.

Alhamdulillah, aku hanya terasa sakit ketika kontraksi selang 5 minit. Hanya sakit di bahagian ari-ari. Bila meneran tu, tak sakit. Cuma terasa la pergerakan baby tu. Terasa sedikit demi sedikit, bukaan tu terbuka.

Baby Humaira Batrisyia dilahirkan pada 2 Oktober 2008, pkul 2111.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.