Wednesday, September 24, 2008

20 days to go.. I can't wait!

Akhir-akhir nie, selera aku menjadi-jadi. Aku akan mkn byk masa berbuka. Tiap-tiap hari aku akan pesan hubby utk beli mihun goreng. Habis sebungkus. Then, aku akan mkn byk kuih. Minum byk air. Kalau lauk sedap, aku makan nasi. Bukanlah pelik bg org lain tp pelik bg aku sbb aku jarang mkn byk masa berbuka. Adik-adik ipar pun kata aku mkn byk tp diorg kata tu normal. Aku tak tau la ape yg normal. Maybe sbb dah nak bersalin so perut nie terasa nak mkn je sebelum mula berpantang.

Semalam buat kerja kat luar sekejap. Kena pegi bank. Ntah camne, masa aku melangkah ke arah divider, aku terjatuh. Tak tau la camne leh jatuh. Aku tak ingat langsung. Tapi nasib baik la aku sempat tahan badan nie dgn lutut and tangan. Payung yg aku pegang bengkok sikit. Seluar yg aku pakai berbekas. Tangan calar sikit. Lutut sakit. Kaki pun calar sikit. Tapi takpe la. Yang penting, perut aku tak kena divider. Cuak sekejap. Budak sekolah yg kebetulan ada berdekatan dgn aku menjerit! Budak nie buat aku terkejut je. Hehe. Sampai ke hari nie aku masih terfikir camne aku leh jatuh.

Masa balik tu mmg risau sgt la. Kuat jugak aku jatuh. Takut bergegar ke ape kan. Awal-awal tu, perut mcm lembut je. Baby pun tak gerak. Aku risau sgt la time tu. Tapi lama-lama, baru la terasa baby gerak kuat. Alhamdulillah.

Bila aku sampai rumah, hubby terus terpa. Tapi dia tak tanya keadaan aku. Sebaliknya, dia terus pegang perut and tanya, "Baby okay tak?". Ceh, sayang baby lebih dr aku nampak. Hehehe..

Thursday, September 18, 2008

Time is ticking

Timbang masa check up semalam, berat aku menurun ke 58.2kg.Turun 2kg. Ingatkan naik. Terbalik pulak.

Skrg dah masuk minggu ke-36. Lepas check up semalam, doctor cakap, "Ni bila-bila masa je awak akan bersalin sbb kepala baby dah kat bwh sgt. Saya dah tak dpt rasa kepala dia". Kalau dia ckp masa minggu ke-37, aku tak kesah sbb minggu ke-37 hingga minggu ke-40 tu, mmg org kata apa.. "tunggu masa je nak bersalin". Aku baru minggu ke-36. Hopefully, sempat la beraya.

Balik dr klinik, aku bgtau hubby ttg hal nie. Muka dia panik! Haha.. takde la panik tp dia dah mula risau sampai tak bg aku berjalan jauh. Sbb aku nak bersalin kat KL, dia sampai cadangkan agar aku tak balik Seremban. Hehehe.. Mane boleh tak balik. Lagipun, aku rasa, kalau aku bersalin awal pun.. awal 2 minggu je kot.

A calm before a storm

Aku dgn hubby masih rileks tapi org sekeliling dah mula susah hati tgk perangai kitorang yg rileks tu.

My mom: Dah kemas beg nak bwk pegi hospital? Cepat kemas tu. Letak dlm kereta. Jadi apa-apa, senang.
SIL: Tak kemas beg lagi? Pampers newborn dah beli?
Another SIL: Dah boyot-boyot camni pun nak berjalan.. nak berterawih? Duduk je la rumah. Isk, mana boleh jalan-jalan.
MIL: Haa, perut dah turun. Tak lama je lagi la nie.

Semalam, my mom siap sms list brg utk dibawa ke hospital. Malam tadi, dia tepon lagi utk pastikan aku kemas beg tu mlm tu jugak. Sebagai anak yg mendengar kata, aku kemas je beg malam tadi. Semuanya dah siap. Tinggal nak pergi hospital je =)

Bangun lepas berbaring merupakan satu perkara yg sgt susah dilakukan pada masa sekarang. Perut terasa sakit every time aku nak bgn. Kdg2 tu mcm kelakar sbb kena bergolek-golek kat katil sampai ke hujung. Then, baru boleh cecahkan kaki kat lantai.

Petang nie kena pegi check-up lagi. Apa khabar la anak aku kat dlm nie.

Tuesday, September 16, 2008

Andai ku pergi..

Entah kenapa, badan rasa lemah sgt sejak semalam. Selera makan pun kurang. Rasa nak masuk tidur awal je. Lenguh kaki tak payah nak cakap la. Semalam lama hubby urutkan kaki. Tahan je la sakit. Hubby ckp, byk angin kat kaki kanan. Mmg betul pun sbb semalam, kaki kanan terasa kebas je.

27 hari je la. Percaya atau tidak, kitorang tak habis buat preparation lagi. Selamba je. Mcm la 27 hari tu lama lagi kan? Kalau nak bersalin awal 2 minggu, camne? Masa tu baru nak kelam kabut. Beg and brg2 utk dibawa ke hospital pun tak dikemas lagi. Hehehe.. bile la nak kemas nie?!!

Perut sgt bulat tp tak besar! Ramai kata, maybe dpt anak perempuan sbb perut bulat. Boleh nampak kedudukan perut dah turun sikit. Erm, mcm tak lama lagi je nie. Harap-harap sempat la beraya.

Hubby nampak rileks je. Tapi bila aku mula jadi emosional (contohnya minta maaf kat dia sebelum tidur.. pesan kat dia suruh jaga baby baik-baik kalau apa-apa jadi kat aku.. etc), dia pun mula emosional. Ekekeke.. Berair mata la sekejap. Mmg dah jadi amalan minta maaf kat dia sebelum tidur tp bila aku mula selit ayat 'jaga baby bila aku takde', tu yg dia marah tu. Hmm, kita tak tau apa akan jadi. Apa salahnya beringat.

Harap-harap semuanya dipermudah Tuhan.

Thursday, September 11, 2008

Braxton-Hicks contraction

Braxton-Hicks contraction dah mula menjadi-jadi skrg nie. Sungguh tak selesa. Dah mula rasa this false contraction since a month ago tp akhir-akhir nie, ia jadi makin kuat. Kalau kuat sgt tu, terasa sakit. Kdg-kdg, takde mood nak buat housework. Kalau dulu boleh gosok baju utk dipakai seminggu, skrg nie bila nak pakai, baru aku gosok. Mcm dah tak larat!

Harapnya bersalin lepas raya la tp tgk mcm tak sempat je. Semua org dah mula takutkan aku (tapi aku cool je). Ada yg kata aku akan bersalin awal sbb berat aku dah mcm taknak naik. Last time, berat aku hanya naik 200g dlm masa 20 hari! Kata doctor, patutnya kena naik byk tp as long as baby membesar dgn baik, should be no problem. Ditambah pulak dgn sejarah adik aku yg lahirkan anak dia sebulan awal dan aku sendiri dilahirkan 2 minggu lebih awal dr due date. Jadi kemungkinan besar anak aku pun akan lahir awal. Erk, boleh pakai ke teori tu?

Alhamdulillah, kenaikan berat aku masih di paras minimum. So far, berat dah 60.2 kg. Dah naik 11.2kg sejak 8 bulan yg lalu. Masih ada sebulan lagi. Harapnya tak la lebih 61kg.

Tuesday, September 09, 2008

Spectra 3 Extravaganza

Setelah mencari pelbagai info tentang breastpump, akhirnya keputusan telah dibuat untuk membeli Spectra 3 Extravaganza Set.

Set ni didatangkan dgn Spectra 3 Breastpump, Mom Precious Smart pack, extra Spectra Breast shield set dan 4 Mom Precious Breastmilk Storage Bottles (total akan dpt 11 breastmilk storage bottles!). Tak perlu nak fikir beli cooler bag dan chiller sbb semuanya dah ada dlm nie. For more info, boleh pegi kat website Mom Little Ones. Aku ada letak link kat blog nie gak.

Ingat nak pergi tgk MLO centre kat Seri Kembangan dulu. Baru la nampak apa yg nak dibeli lagi. Now, masalah utama ialah nak simpan stok EBM. Freezer kat rumah tu agak penuh dgn brg-bg basah. Maklumla, bila duduk ramai-ramai, brg dlm peti ais pun byk. Stok ikan, ayam pun berlambak. Bila nak tumpang simpan EBM dlm freezer, mcm malu-malu kucing pulak. Kalau guna storage bottle, lagi la makan space. Tapi kalau guna storage plastic je, okay la kot. Rasa nak je beli freezer sendiri tapi ku tahan dulu kehendak hati nie.

Aku suka tgk storage bottles from MLO nie. Tak tau kenapa.


Monday, September 08, 2008

You look just like...

Hari nie pergi check up di Hospital Ampang. Akhirnya, aku dpt jumpa Dr Hoo Mei Lin! Tak pernah dpt doctor nie sebelum nie. Hanya dpt tgk dia dari jauh. Dr jauh, nampak mcm best. Hahah.. Mmg best buat check up dgn dia pun. Dia sgt peramah dan sgt membantu dlm memberikan info-info berguna utk bakal ibu.

As at today, berat baby dah 2.1kg. Tumbesaran dia sgt okay. Cute mcm umi dia. Tu kata doc la. Doc kata, mummy cute (maksudnya small size), tummy pun cute so anak mesti cute gak. Takkan tiba-tiba anak besar pulak. Hehe..

This time, doc tunjukkan mcm-mcm. Kepala, peha, jantung, kaki, bahu, tgn, jari and paling best.. MUKA! Hari nie, baby tanpa segan silu tunjukkan muka dia. Owh, camtu rupa dia. Sempat la tgk my baby senyum, jelir lidah, buka mulut, gosok mata. Bila doc cuba nak print gambar muka baby, baby mula malu-malu. Tak reti duduk diam dan suka tutup muka dia dgn tgn. Ahaks, dia taknak bg abi dia tgk rupa dia camne kot. Lama doc cuba dptkan gambar muka (ada la nak dekat 10 minit.. 'bersemangat' sungguh doc tu). Akhirnya, kitorang gave up. Doc hanya bg gambar hidung dan mulut saja.

"Your baby is very interactive". Tu komen doc. Tak reti duduk diam! Masa doc nak dgr heartbeat dia, baby boleh tendang-tendang benda tu.

Lepas nie tak perlu nak pegi check up di Hospital Ampang lagi. Insya Allah semuanya okay. So cuma perlu buat check up di klinik biasa je.

Satu masalah yg aku hadapi di akhir pregnancy nie ialah gusi mula membengkak. Maybe sbb kurang kalsium. Entah la. Tiba-tiba gusi jadi sgt sensitif. Arghh, tak suka!

To BF or not to BF?

Dari dulu aku dah bertekad utk breastfeed anak. Mmg sejak sebelum kahwin, aku dah cari byk info ttg motherhood and parenting. Aku suka tgk rancangan ttg ibu bapa. Ahaks, Dumex 123 merupakan salah satu rancangan kegemaran aku satu tika dulu.

Anyway, memandangkan tinggal lebih kurang 6 minggu lagi aku akan bersalin, aku dah mula terfikir ttg hal nie. Mmg aku bertekad nak BF my baby selama yg mungkin. Cuma aku tak terfikir utk membuat persiapan ke arah tu hinggalah sekarang. Terlupa sungguh!

Mula-mula, aku ingat nak mix je between breast milk and formula milk. Tapi lepas menghadiri antenatal class, aku terfikir utk fully BF. Kedengaran agak mustahil. SUSAH! Kemudian, aku mula membaca kisah ibu-ibu yg berjaya fully BF anak mereka. Di sebalik kepayahan tu, berjaya jugak hasrat murni mereka tu. Kalau diorg boleh buat, kenapa tak aku? Kalau diorg sanggup melalui susah payah tu, kenapa tak aku? Kalau anak diorg boleh minum hanya susu ibu selama 1-2 tahun, kenapa tak anak aku?

Yang membezakan kita hanyalah NIAT!

Bila baca kisah ibu bekerja yg masih susukan anak dia, aku cukup kagum. Kagum dgn kesabaran mereka. Sanggup berhabis duit utk beli breast pump, cooler bag dsb hanya utk pastikan dia dpt express milk kat tmpt kerja.

Masa ni la aku terfikir. Drpd aku mix kan susu badan dan susu formula utk anak aku, baik aku habiskan duit beli breast pump dan cooler bag. Tak payah beli susu formula langsung. Jimat pun jimat. Plus susu ibu jauh lebih baik utk baby. Byk kebaikannya.

Suddenly, aku panic. Panic sbb aku tak pernah terfikir nak beli breast pump. Takde dlm senarai langsung. Hanya tinggal sebulan utk aku survey breast pump yg paling sesuai. Damn, mana sempat. Dah ler terboyot-boyot nie. Masih nak jalan-jalan?

So aku decided utk survey thru net je la. Anyway, kalau korang ada pendapat atau cadangan ttg topic ni, boleh la share kat sini dlm masa terdekat. Senang aku nak buat keputusan.

Friday, September 05, 2008

6 weeks from now.. or earlier

as at 01/09/2008

I still have a long way to go

That was what I told myself 28 weeks ago. I was 6 weeks pregnant and I was afraid. Prayed continuously, hoping that my baby and I will survive through this journey. I’ve been extra careful, even until now. Anything can happen even though we are at the end of this wonderful experience.

But now, 6 weeks seem like a blink of eyes. After Ramadhan, my baby will be ready to face the world (But please wait until Umi eats ketupat, rendang, masak lodeh, lemang and all juadah raya, ok? If not, your Tok and Nek Wan have to ‘declare’ another Hari Raya for Umi after confinement period. Plus you still have another 2 weeks to live in the womb).

I feel like crying.

This is cute”, I said softly as I looked back at one of the clothes we bought for the baby. Yes, for the past 2 days, I checked the clothes every night! I tried to imagine how our baby will look like with all the clothes. I wish I can buy more. At least, I hope everybody will let me buy more clothes! Even hubby noticed my “must-check-out-baby-department” attitude every time we go to the shopping mall.

Now, I am a mother.

Let's play with the unborn baby

We have a new hobby. We love to play with the baby before going to sleep. Macam mana nak main dgn baby sedangkan dia belum lahir?

Memandangkan pergerakan baby dah mula terasa kuat, kami boleh nampak baby bergerak hanya dgn melihat pergerakan perut. Sekejap ‘tajam’ kat kiri, sekejap kat kanan. Sekejap nampak mcm ada bola bergerak kat dalam. Kalau dulu, pergerakan tu terasa di satu tempat sahaja, skrg dah boleh rasa kat 2 tempat serentak (kepala dan kaki). Bila dah rasa camtu, kitorang akan cuba agak, yg mana satu kepala, yg mana satu kaki. Obviously, yg bulat la kepala kan? (Sometimes, aku kata kat hubby yg tu bont*t baby.. hahaha). So apa yg kitorang buat ialah kitorang akan cuit kaki baby. Tak kuat, sekadar cukup utk bg baby rasa yg ada org cuit dia. Kesannya? Baby akan ‘melarikan diri’.. lebih kepada dia cuba mengelak drpd kena cuit so kepala dia akan lebih tertonjol kat perut aku. It was fun!

Aku berjaya dptkan video utk tu tapi tak boleh pulak nak tunjuk kat korang. Kalau aku dpt video camtu tapi perut org lain, nnt aku share eh.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.