Friday, August 22, 2008

He loves the baby...

as at 19/08/2008

Semenjak pergerakan baby makin terasa kuat nie, hubby pays more attention to my belly. Sambil tgk tv, nak pegang perut aku. Sambil memandu, nak pegang perut aku. Sambil baring-baring, nak pegang perut aku. Dah tido pun, nak jugak pegang perut aku.

I'm not jealous. Aku rasa benda tu sweet sebenarnya.

Pernah satu hari tu, kitorang mcm bermalas-malasan (bertangguh) utk bgn subuh. Ngantuk gile time tu. So mcm nak tido 5 minit lg. Sekali baby menendang dgn kuatnya. Terus aku dgn hubby terjaga. (Hubby dpt rasa tendangan tu sbb tgn dia kat perut aku). Hubby kata terasa katil mcm bergegar. Hahaha. Haaa, baru tau betapa 'ganasnya' anak dia nie. Tapi mmg kuat pun tendangan time tu. Senak perut aku.

Masa dinner malam tadi, hubby bgtau aku sesuatu.

Hubby: Abang rasa baby nie perempuan.
Me: Nape lak?
Hubby: Sbb Liza asyik mengemas je.
Me: Mana ada! La, takkan bila mengemas je, baby tu perempuan.
Hubby: Yer la, ni asyik mengemas je. Melampau-lampau. Sikit-sikit nak kemas.
Me: Ada lak camtu. Abes tu, takkan nak biar bersepah je.

Aku tau aku rimaskan hubby dengan hal-hal mengemas nie. It's true. Selagi ada tenaga, aku mesti nak kemas bilik. Kalau nampak ada baju kotor (walaupun sikit), aku nak basuh. Janji bakul kain kotor tu kosong. Kalau ruang tamu tu bersepah dgn mainan and bantal, aku akan simpan mainan dan susun bantal elok-elok. Kalau hubby terlupa nak sidai tuala atau tak gantungkan kain pelekat kemas-kemas, aku tegur. Hehehe.. erm, okay. Aku mengaku yg aku agak cerewet akhir-akhir nie. Tapi cerewet aku bersebab. Aku taknak biarkan je semua tu. Nanti bila dah terlalu bersepah, aku jugak yg kena kemas teruk-teruk. Dah la skrg nie makin kurang tenaga.

Masih ada 5-8 minggu lagi sebelum bersalin. Damn, aku sgt tak sabar nak tgk baby nie. Bukan sbb dah penat pregnant tapi..

... tak sabar sgt nak peluk dia...
tak sabar nak tgk rupa dia...
tak sabar nak mandikan dia...
tak sabar nak pakaikan dia baju lawa-lawa...
tak sabar nak tgk dia tidur...
paling penting, tak sabar nak bagi hubby hadiah yg dia paling tunggu-tunggu selama nie..

Shopping spree

as at 09/08/2008

Masa yg paling aku nantikan telah tiba. List barang-barang yg nak dibeli telah aku tulis dan simpan dlm wallet. Hubby takde la excited mcm aku sgt. Dia biasa je. Ala, apa la lelaki tau ttg shopping kan? Aku tau dia takkan membantu sgt. Cuma aku perlukan kehadiran dia utk bg pendapat, pegangkan barang dan paling penting, bayar utk semua tu. Hehehe..

Hubby's reaction was quite annoying bila aku tgh pilih mittens and booties. Ada ke dia nak beli 2 set mittens and booties je. Dia kata, baby tak main kotor so tak perlu beli byk-byk. Aku dah mula berasap kat kepala tapi malas ar nak gaduh-gaduh kan. So aku diam je la. Dlm hati, cuba cari cara utk pastikan aku beli benda tu dlm 5-6 sets. Lama-lama aku dpt satu idea. Aku suruh dia call adik dia utk tanya berapa byk baju nak kena beli. Konon nak tanya psl baju la kan. Dlm masa yg sama, tanya psl mittens and booties skali. Kak Ipah pun bgtau la apa yg patut dibeli. Amek ko, kak Ipah suruh beli 5 sets of mittens and booties. Hubby terus tak argue dgn aku lagi dah! Bab baju pun dia ada argue dgn aku tp nasib baik ada kak Ipah sebagai penyelamat.

Aku agak frustrated dlm bab pilih baju. Like I said before, aku taknak beli warna pink dan blue. BUT warna tu je la yg byk di rak. Kalau ada warna lain pun, saiz utk baby yg dah besar. Ape la, agaknya diorg ingat bila baby girl, org nak beli pink je. Bila boy, nak beli blue je. Geram lak aku. Kalau ada pun warna putih dan kuning. Takkan nak beli semuanya putih kan? Kuning, aku tak prefer sgt utk baby yg baru lahir. Nak elakkan dia drpd kena sakit kuning. Nak taknak, terpaksa la beli warna biru. Lebih baik pilih biru dr pink. Kalau beli pink tapi yg keluar nanti lelaki, tak ke haru anak aku kena pakai baju kaler pink. Sudahnya, kebanyakan benda yg kitorang beli berwarna biru! Kalau la org tak tau hal sebenar, mesti diorg ingat kitorang dpt anak lelaki. Hakikatnya, kitorang pun tak tau baby nie boy ke girl (we decided not to listen to the doctor sbb dia pun tak berapa pasti).

Boleh dikatakan hampir semua brg dah dibeli. Tinggal nak beli pampers, almari baju, car seat dan stroller. Dah tau nak beli yg mana tapi malas nak beli awal-awal. Leceh la nak simpan semua tu. Aku ada minat satu stroller nie. Warna dark grey and ada lining warna baby blue. Jatuh cinta pandang pertama! Ada diskaun 20% lak tu. Terasa rugi lak kalau tak beli sekarang. Mana la tau, takde lak diskaun time raya sale nanti. Maybe boleh pegi beli hujung bulan nie.

Antenatal class

as at 10/08/2008

Kelas yg menarik dan penuh dgn maklumat. Even hubby pun mendengar setiap tajuk dgn penuh minat (kecuali segmen "Cord Blood Banking" by Cryocord). Kelas dimulakan lewat 15 minit kerana ada peserta yang lambat mendaftar. Tajuk pertama ialah mengenai "Pregnancy, Labour & Vaccination". Doktor byk memberi penerangan ttg proses bersalin. Urm, aku takde rasa takut pun. Cuma satu je, gerun bila dgr perkataan "Episiotomy". Argh, perkataan tu mmg aku takut dr awal. Maybe sbb terbayang doctor potong bahagian perineum. Yer la, badan aku mana pernah kena potong-potong nie. Kelakar kan? Tak takut nak bersalin tp takut episiotomy. I don't think episiotomy tu lebih sakit drpd bersalin.

Then, kelas diteruskan dgn penerangan dr pihak Cryocord ttg cord blood banking. Time nie mmg aku dgn hubby tak berapa dgr sgt sbb kitorang dah tau. Terasa mcm masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Hubby mula terasa lapar. Hahaha. Nasib baik lepas tu berhenti utk tea break. Semua org serbu meja buffet mcm dah 2 hari tak mkn. Aku rasa org lain pun lapar. Sempat la berbual dgn one Chinese couple dr PJ. Wife dia dah 3 bulan mengandung. Hehe.. patut la nampak kurus lagi. Kebanyakan perempuan yg dtg, dah boyot. 7 bulan ke atas. Perut dah besar dan bulat. Masa tea break nie, pihak Wyeth memberi semua ibu merasa susu Wyeth Mama. Erm, aku lagi suka rasa Anmum Materna. Wyeth Mama nie, mcm berlemak sgt. Manis.

Lepas tea break, kami diberi penerangan ttg nursing dan baby massage. Masa sesi ni, doctor menerangkan cara-cara yg betul utk menyusukan baby. Menurut doctor, takde istilah "susu tak cukup'", "susu taknak keluar" dan "sakit bila menyusukan baby". Tu semua disebabkan si ibu mengamalkan teknik yg salah. Melalui kelas nie, baru la kitorang tau mcm mana badan kita menghasilkan susu, teknik penyusuan yg betul dan bagaimana utk pastikan badan kita menghasilkan susu secara berterusan. Yer la kan, korang tak pelik ke bila ada sesetengah ibu yg mampu menyusukan baby sampai umur 2 tahun sedangkan ada sesetengahnya pula memberi alasan yg susu dia dah kering? Mesti la ada sebab kan? You must have determination to breastfeed your baby. Kalau betul-betul nak breastfeed, jgn beli langsung botol susu! Melalui kelas nie, aku baru tau yg kita tak boleh sesuka hati nak bagi anak susu badan dgn susu formula. Kalau nak, bg dia susu badan sahaja atau susu formula sahaja. Tak boleh sekejap susu badan, sekejap susu formula. Terkejut sekejap sbb aku byk nampak org buat benda nie. Maybe diorg pun tak tau. Wah, challenging jugak kalau nak breastfeed anak sampai umur 2 tahun. Kalau ibu tu bekerja, terpaksa la express milk. Tapi bila express milk, nak simpan kat mana? Kalau yg ada org gaji kat rumah, senang la. Kalau yg jenis hantar anak kat org? Erm, mesti cari jalan penyelesaian ttg masalah kecil nie kalau betul-betul nak breastfeed anak.

Masa tajuk Baby Massage pulak, kitorang buat praktikal. Hubby quite surprised bila aku tau teknik nie. Yer la kan, bila mengandungkan anak pertama, semua benda kita nak ambil tahu. Eventhough aku tak hafal lagi teknik tu, dah boleh ingat sikit-sikit la. Hubby agak berminat dgn baby massage nie. Aku kata kat hubby, kalau dia suka, dia je la yg massage baby nanti. Dia tak cakap apa tp mata dia tgk je nurse tu urut baby.

Kelas berehat selama sejam utk makan tgh hari dan disambung dengan sesi bersama nutritionist. Utk sesi nie, ia lebih sesuai didengar oleh ibu yg baru 2-3 bulan pregnant. Kalau yg dah hujung-hujung nie, kurang sesuai sbb kitorang dah tau apa yg perlu dimakan dan apa yg tak boleh dimakan. Lepas tu, wakil dr Wyeth memberi penerangan tentang susu Wyeth Mama. Sesi yg nie pun sekejap je. Ada la dlm setengah jam.

Kelas berakhir dgn sesi tentang "Pre-Natal and Post Natal Exercise". Ni pun buat pratical. Terpaksa la semua ibu berbaring kat atas mat. Aku dah mula rasa yg mesti susah nak bgn balik bila dah lama baring atas mat nie. Well, I'm not the only one! Bila doctor suruh semua ibu duduk, terdengar la keluhan yg keluar dr mulut semua ibu yg cuba nak bangun. Tanpa disuruh, semua bapa menghulurkan tgn utk menolong si ibu bgn. Ceh, MACAM sweet je.

Semua ibu pulang dgn goodie bags from Cryocord, Wyeth dan Hospital Pantai. Ada dpt sample. Ada gak dpt barang. Mcm Christmas pulak. Thank you!

The day I can't accept myself

as at 07/08/2008

Ladies and gentlemen.. my belly is soooooooo big! I still have another 2 months to go and I can't fit my IT Community shirt anymore. Baju masih longgar tp sempit-giler-nak-mamp*s kat bahagian perut. Last week masih boleh pakai baju tu. Kenapa tiba-tiba skrg dah tak muat?!!

That was an alarm. Therefore I called my 911 number (my mom, actually) and asked for a help. "Kalau ada baju kurung yg lama-lama tu, meh la bagi pinjam." I'm sure my belly akan membesar dgn kadar yg cepat so lebih baik bersiap sedia.

Aku masih boleh berjalan laju tp lepas tu, mula la rasa semcm kat bahagian perut. Kdg2 rasa mengeras, kdg2 rasa sakit. Tapi bila jalan perlahan, rasa mcm tak selesa jugak. Terasa mcm kepala baby tu menekan kat bahagian bwh belly. Bila dah rasa camtu, makin perlahan la aku berjalan. Skrg baru aku tau kenapa perempuan mengandung berjalan terkedek-kedek. Maybe bkn sbb diorg tak boleh berjalan laju tp sbb rasa tak selesa tu yg membuatkan diorg terpaksa jalan perlahan-lahan.

My baby is getting bigger and stronger day by day. Even hubby pun kesian kat aku bila dia rasa baby menendang tak henti-henti masa aku cuba nak tidur.

A hotdog or a cheeseburger?

as at 28/07/2008

As at today, berat baby dah 1.1kg. Naik 500g sejak sebulan yg lalu. Berat Ummi nye pulak dah tambah lagi 2kg. So far, my weight dah naik 9kg dlm masa 7 bulan.

Now, baby tgh sibuk kumpul lemak. Pergerakan dia makin kuat sekarang nie. Tak reti duduk diam. Hubby pun dah mula rasa yg anak dia nie akan jadi sgt lasak bila dah lahir. Seriously, aku rasa perut ni dah jadi mcm kompleks sukan! Kalau korang duduk dekat dgn aku dan perhatikan perut aku betul-betul, korang mesti akan nampak pergerakan atau tendangan baby nie (tanpa perlu memegang perut aku).

Kalau sebelum nie, Dr Eeson boleh nampak jantina baby, Dr. Smita tak nampak pulak. Dia bukan tak nampak tp dia tak sure. So tak dpt la nak sahkan jantina yg Dr Eeson nampak. Jeng jeng jeng.. boy ke girl nie? Ramai predict aku dpt girl. Ada yg kata sbb aku suka mkn ayam. Ada yg kata sbb aku perempuan sulung dlm family (so genetik perempuan tu lagi kuat.. apa-apa aje).

Tapi ada gak yg predict aku dpt lelaki sbb bila aku pegang baby girl, baby girl tu tak menangis. Kononnya baby girl akan 'tertarik' dgn baby boy kat dlm perut.

Aku tak kesah. Boy ke girl.. dua-dua ada keistimewaannya. Hubby, kalau dulu dia nak girl, skrg nak boy pulak. Alasan dia, dia boleh bwk anak dia pergi masjid selalu. Walala, sweet nye alasan!

Bila unborn baby merajuk...

as at 10/07/2008

Dah mula rasa susah nak tidur. Bila nak tidur je, kaki mula rasa lenguh. Mengiring ke kiri, mengiring ke kanan, pinggang pulak mula lenguh. Ditambah pulak dgn baby yg bergerak-gerak everytime aku menukar posisi. Maybe dia pun nak tukar posisi kat dlm tu kot. Kdg-kdg, hubby masuk tidur lambat tapi dia yg tertidur dulu. Aku? Masih terkebil-kebil memikirkan bila la mata nak lelap.

Entah pukul berapa hubby terjaga, dia tgk aku tak tidur lagi. Utk mengurangkan ketidakselesaan, hubby suruh letak bantal kat blkg badan tapi akhirnya aku kepit kat kaki. Lega sikit. Lama-lama, aku tertidur.

Aku selalu ckp kat hubby yg aku dgn dia kena tidur puas-puas sementara masih ada waktu nie. Once baby lahir, mesti tak cukup tidur. You know what my hubby said? "Eii, jgn la dia menangis tak berenti mcm Puteri. Kalau dia camtu, abang sumbat je puting, pastu abg tido!" Kejam tak? Hehe.. aku tau la dia bergurau.

Rasanya baby dgr and faham apa yg Abi dia ckp sbb lepas tu, baby mcm tak layan hubby. Baby akan menendang dgn aktif bila aku letak tgn kat perut tp bila hubby yg letak, bila hubby berckp dgn dia, dia senyap je. Gerak pun tak. 2 hari hubby tak rasa dia gerak. Last-last terpaksa la hubby pujuk dia (bayangkan dlm kepala korang yg hubby aku tgh pujuk perut aku.. aku nak tergelak tgk dia memujuk). Siap minta maaf tu. At last, our baby gave him a big kick! Isk, belum lahir lagi tapi dah pandai nak merajuk. Nampaknya manja dgn Abi dia la. Ahaks, bukan ke kita akan merajuk dgn org yg kita sayang?

Kalau ikut perkiraan, ada 95 hari lagi. Officially, dah masuk third trimester. I still have another 14 weeks to go.

Bila Nek Wan mula serkap jarang

as at 09/07/2008

It started with a phone call discussing about kenduri doa selamat for the baby and me. After got a few details, my mother started asking about my baby's gender. Mcm serkap jarang la.

Me: Kenduri akikah kita buat lepas habis pantang la. Jemput org kat blok kita je. Tak payah jemput satu persatuan. Mama kira la jumlah tetamu and berapa bajet.

Mother: Mmg tak payah jemput semua orang. Kita jemput sedara dgn jiran-jiran terdekat je. Tu tak payah fikir la. Danish nak tumpang sekali. Aritu, atok dia baru buat seekor je. Ni nak kena buat lagi seekor la. Along bg kambing je. Yang lain, mama dgn papa settle kan. Nak bg kambing berapa ekor? ( See, tu taktik nak tau jantina baby namanya tu)

Me: Ckp je la nak tau lelaki ke perempuan.. hehehe.. ala, senang cerita, paling byk pun 2 ekor. Paling sikit seekor je la. Kehkehkeh

Mother: Camtu pulak. Abes tu kalau tak bgtau, camne lak? Mane la tau nanti mama belikan baju warna pink, sekali yg keluar tu lelaki pulak.

Me: Aaa, baby along tak main la warna pink dgn biru. Theme color dia warna hijau eh. Beli je warna apa-apa pun melainkan warna pink, biru dan kuning.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.