Thursday, June 26, 2008

My baby is squirming!

I wish I can update this blog everyday. Seriously, byk sgt benda yg nak dikongsi. Bila kali terakhir aku update blog nie? Oh ye, awal bulan nie. Terasa mcm baru lak update.

Now, my pregnancy dah masuk minggu ke-24. Actually, nak masuk minggu ke-25 pun. I still have 2 weeks before I can shout, "Hey, I'm on my THIRD TRIMESTER!!" Wow, terasa mcm baru je aku surprise kan hubby dgn my positive pregnancy test.

A little update about my pregnancy. Orang kata, second trimester merupakan trimester yg paling best dan seronok. No more nausea, vomitting (and the list goes on). Definitely the best trimester. Tapi bila masuk second trimester, your tummy is getting bigger. Your butt is getting bigger. Your boobs are getting bigger. You feel like wanna pee every hour. Walala...

Eventhough my pregnancy nak masuk 6 bulan, my tummy masih nampak kecil. If you ask me, aku akan ckp, "I feel like a mammoth!". But according to others, my tummy masih kecil and tak nampak mcm dah nak 6 bulan. Ada yg tak perasan aku pregnant. Hmm, sampai camtu sekali ke? Ok.. maybe korang tak perasan aku pregnant tp mesti korang ingat aku dah gemuk.. kan? kan? kan?

My baby is a one active baby. Aku rasa mcm dia tak tidur langsung sbb asyik bergerak. Kdg2 rasa geli bila dia menendang di tempat yang sama berulang kali. Hubby la org yg paling seronok skrg nie. Kdg2 tu hubby akan tgk aku dr jauh, lepas tu tersenyum. Aku tau hubby senyum mengejek sbb tgk my tummy dah membulat. He called me Mak Buyung tapi aku membantah dgn alasan PERUT AKU BELUM MEMBUYUNG LAGI! Then, he gave me a new nick; MAK BULAT. Cehhh...

Before nak tidur, hubby mesti nak bercakap dgn baby dulu. Sometimes, hubby lekapkan telinga dia at my tummy. Sgt sweet. Hubby ckp, dia mesti nangis bila baby nie lahir nanti. Erm, I think I will cry too :)

Hari nie take a day off sbb nak kena buat glucose test kat Hospital Ampang. Harap-harap semuanya selamat la. Takut pulak kalau dpt positive result. Doctor pun agak concern sbb berat aku naik mendadak utk bulan lepas. Naik sampai hampir 3kg. But dia kata, semuanya masih normal sbb dlm masa 5 bulan, berat baru naik 5kg.

I will update about the result later. Tgh ada operasi kat CC nie. Got to go..

Sunday, June 08, 2008

It's official

Sedar tak sedar, dah masuk 5 bulan. Sekejap je masa berlalu. Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar. My tummy is getting bigger now. Hmm, tapi masih belum cukup utk menampakkan aku tgh pregnant. Ada jugak kwn2 yg terserempak dgn aku tak perasan yg aku tgh pregnant.

Last time check up ialah pada 2 June yg lepas. Doctor tgk kandungan dah 21 minggu tp uterus dah mcm 26 minggu. Then, dia scanned. Lepas ambil segala mcm measurements, dia kata semuanya okay. Baby membesar dgn baik. Besar tapi masih dlm lingkungan normal. Cuma lepas nie kena monitor selalu sbb takut baby cepat mature. Nanti bersalin awal pun tak sedar. As a result, dia nak scan lagi hujung bln nie. Plus, aku kena ambil glucose test utk pastikan paras gula normal.

Hari tu first time hubby ikut pergi check up. Aku tak salahkan dia tak dpt nak hadir ke check ups sebelum nie sbb dia kerja. Kali nie, dia minta pelepasan. Urm, maybe dia 'terpaksa' minta pelepasan lps aku 'ugut' dia yg aku takkan bgtau jantina baby in case doctor dah bgtau aku. Ahaks, terpaksa la kan..

Dia sgt excited nak tgk baby. Bila doctor tunjukkan tulang belakang, hubby spontan ckp, "Mcm tulang dinosour". Yer la, cantik je susunan.

Skrg baby dah menendang kuat. Sgt aktif especially waktu aku tgh mkn. Mcm tau-tau je aku tgh mkn. Sometimes, hubby akan letakkan telapak tgn dia kat my tummy sbb nak rasa pergerakan tu. Usually, baby takkan hampakan dia. Mmg akan menendang kuat utk hubby rasa. "Hello daddy.. I'm here!"

I feel fat! Tapi adik-adik ipar ckp, perut aku tak besar lagi. Johanna (kwn hubby) lak ckp, dia suka tgk aku lps pregnant nie. Nampak berisi. Kalau before kahwin/before pregnant, nampak kurus je. Tak best. Ahaks, tak sayang mulut la Johanna nie. Nak aku gemuk ke? Anyway, aku tak rasa pun aku kurus dulu-dulu.

Secara rasminya aku bagitau kwn2 yg aku tgh pregnant. Ingatkan nak sorok terus sbb mcm best je simpan rahsia nie. Tapi tak elok la kan. It's not fair.. terutamanya utk kwn2 rapat aku. So girls, I'm a pregger!!

4 bulan lagi.. tak sabar nak bersalin. Nak lalui sakit bersalin tu. Honestly, aku tak takut. Entah la. Mungkin aku dah ingatkan diri aku yg sakit tu adalah sesuatu yg wajib utk dirasai oleh semua bakal ibu. Kalau orang lain boleh lalui, boleh tahan.. kenapa tak aku? Kena fikir yg baik-baik je. Insya Allah, Tuhan permudahkan segalanya.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.