Tuesday, April 29, 2008

Confinement period

Baru di awal trimester kedua, aku dgn hubby dah mula berfikir ttg confinement. Aku dijangka melahirkan anak pada bulan 10. Insya Allah 2 minggu lps hari raya. Mula-mula ingat nak berpantang kat rumah sendiri je. Tapi bila memikirkan time tu raya, ada baiknya aku berpantang kat Seremban. Boleh jugak kenalkan baby kat saudara-mara. Cuma hubby hanya dpt menjenguk aku di hujung minggu aje la.

Bila nak berpantang kat Seremban, aku dgn hubby terfikir ttg satu perkara. Nak bersalin kat mana? Sban atau KL? Dia cadangkan aku pergi private hospital utk dptkan kemudahan yg lebih baik tp aku rasa nak bersalin kat hospital kerajaan je. Takde sbb utk aku takutkan hospital kerajaan sbb mak aku bersalin kat hosp. kerajaan. Adik aku pun. So why not? Lagipun, private hospital akan charge mahal sbb dia bg pakej 3 hari 2 malam. Amboi, mcm nak pergi bercuti pulak. Aku tak rasa aku nak lepak kat sane lama-lama. Membazir la.

Maybe aku akan bersalin di Hospital Ampang sbb dekat dgn rumah. So nak pergi last minute pun, sempat lagi kot. Hehe.. buat apa nak panik kan? Lps keluar hospital, boleh terus blk ke Seremban. Kat sana, suasana tak la riuh mcm kat sini. Takde budak kecil melainkan Danish yg baru nak masuk 10 bulan masa tu nanti. Dia pun bukan jenis yg suka menangis. Rasanya lebih baik berehat kat sana.

Kenapa tak consider utk bersalin kat Seremban? Ahaks.. sbb aku taknak dia lahir kat Seremban. Nanti dicop "orang Negeri Sembilan". Kalau dah besar nanti, org takut nak kahwin dgn dia sbb dia org negeri. Hahaha... jauhnya pemikiran aku. Hubby gelak je bila aku bg alasan tu. Lagipun, kalau nak bersalin kat sane, aku kena dah ada kat Seremban awal-awal. Baru la boleh pergi hospital tu bila nak bersalin. Aku tak terfikir nak ambil cuti sebelum bersalin. Therefore, it's not an option to deliver my baby at my hometown.

Cord blood stem cell

Pernah dgr Cord Blood Stem Cell? Aku mula didedahkan dgn perkara nie sejak tahun lepas. Tapi aku kurang ambil peduli sbb time tu tak pregnant lagi. Bila dah pregnant, aku terfikir utk cari lebih maklumat ttg perkara nie.

Basically, ia merupakan satu pelan kesihatan utk anak anda. Bila anak anda dilahirkan, doktor akan ambil darah tali pusat dia and simpan dlm lab untuk kegunaan di masa depan. Di Malaysia, CyroCord merupakan satu syarikat biotech yg mempunyai lab utk menyimpan simpanan darah nie.

Sel stem boleh diambil dari 3 source. Embryo, tali pusat dan sum-sum tulang. Kalau diambil dr embryo, ia akan memusnahkan embryo. Kalau diambil dr sum-sum tulang pulak, ia boleh mendatangkan bahaya. Malah, kosnya agak mahal. Ambil sel stem dr tali pusat merupakan cara termudah dan tidak menyakitkan. Lagipun, tali pusat tu tidak akan digunakan lagi.

Aku boleh bercerita panjang ttg hal nie tapi rasanya lebih baik korang baca sendiri kat website CyroCord.

Dgn hanya bayaran RM 800.00, ia mungkin boleh menyelamatkan nyawa anak dan keluarga anda di masa hadapan. RM 800.00 tu mungkin nampak banyak bagi sesetengah org. Malah, ada yg merasakan perkara nie tak perlu. Terpulanglah pada setiap individu.

Aku dah bercerita ttg panjang lebar pd hubby mengenai perkara nie. Setelah memahami, dia pun bersetuju utk mendapatkan khidmat CyroCord. Kita tak tahu ape akan jadi di masa depan. Jadi tak salah utk mempunyai pelan kecemasan seperti ni. Mane la tau, aku dgn hubby dah takde lagi.. sape nak tlg anak kami kalau dia tiba-tiba perlukan rawatan yg melibatkan penerimaan sum-sum tulang dsb.

Aku mmg sentiasa open minded utk perkara-perkara mcm nie. Tak perlu nak berfikir panjang. Derma darah ke.. derma organ ke.. simpan stem cell ke.. Tak merugikan pun.

Tapi bile aku berkongsi info ni dgn org lain, mereka mempunyai persepsi berbeza. "Ah, buat apa.. membazir je" "Ala, tu mcm insurance. Tak penting pun" . Unfortunately, komen2 tu byk dtg dr org Melayu. Bukan nak ckp ape la kan tapi bila aku berkongsi hal nie dgn org Cina, semuanya beri pendapat yg positif. Malah, ada yg bertanya mcm-mcm kat aku sbb diorg berminat nak melakukan perkara yg sama.

Pepatah Melayu ada menyatakan, "Jangan dah terhantuk, baru nak tergadah".

The uterus is getting bigger day by day

Perut. Aku tau yg baby bukannya ada dlm perut tetapi dlm rahim. Tapi aku akan tetap guna istilah 'perut' dlm entry. Jadi tak payah la nak tegur aku. Ok?

Now, I can't wear my jeans anymore. Bukan sbb pinggang dah 'lari' tapi sbb perut yg makin membesar. Jeans masih boleh dipakai tapi bakal mendatangkan ketidak selesaan pada perut aku.

I think it's time for me to shop for pre-pregnancy clothes memandangkan usia kandungan dah melebihi 15 minggu. New pants, blouses, baggy t-shirt, sweatpants and more 'baju kelawar'. Pants and blouses insya Allah boleh bertahan sampai end of pregnancy kot. All I need to do is buying a bigger size. Baggy t-shirt boleh la pinjam hubby punye.. hehehe. Say bye bye to my baby t-shirt. Kalau aku pakai jugak, alamatnya sebijik mcm nangka kena balut!

Hubby dah taknak dukung aku. Alasannya,berat nak dukung 2 orang! Ceh, mcm la berat aku naik mendadak sgt. Baru naik satu kg, dah taknak dukung lagi? Ngade-ngade je. (Ke aku yg ngade-ngade sbb minta didukung.. hahaha). Ni kira ok la aku naik 1kg setelah 4 bulan pregnant. Sepatutnya naik 2kg.. tu kata doktor la.

Ada satu hari tu, masa tu aku tgh baca buku Kisah-Kisah Nabi dan Rasul sambil berbaring. Tiba-tiba dia pandang aku semacam. Aku pandang dia balik and ckp, "Nape? Ada hutang?" sambil tergelak. Dia ckp, "Ei, dah besar!". Lepas tu terus tunjuk kat perut aku yg dah x slim lg :)

"So skrg boleh la panggil 'Mak Bu'" katanya. "Mak Bu?" aku tanya sbb aku tak paham. "Ye la, skrg Mak Bu. Nanti 7 bulan ke atas, baru la panggil Mak Buyung!". Then, dia mula gelakkan aku. Dia akan tergelak besar setiap kali bayangkan rupa aku bila dah boyot. Dia siap buat gaya aku berjalan terkedek-kedek. Kureng betul. Geram beb tapi aku tahan je. Nak kejar dia satu rumah, dah tak larat.

Hubby bought a present for the little baby. It's a thick book entitled Kisah-Kisah Nabi dan Rasul. At first, I thought he bought it for himself. Then, I started to read it during my free time. One night, he told me that the book is for the baby. He wants the story of Nabi and Rasul to be a bed-time story for our child. Eiii... baiknya hubby aku.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.