Friday, December 26, 2008

What's special for Christmas?


Gambar ni diambil pada hari raya pertama yg lalu. One of the High Commission of South Africa's officers dtg ke rumah utk beraya. Kami panggil dia Mr. Andre. Dia dtg bersama wife and salah seorang anak perempuan dia. Seorang lagi anak perempuan dia terpaksa tinggal di rumah sbb ada kerja yg perlu diselesaikan. Mr. Andre nie baru ditugaskan di Malaysia. Dia officer bahagian politik. Merupakan org kedua tertinggi dlm kedutaan di Malaysia. Orgnya humble. Wife dia sgt sweet dan peramah. Hubby selalu tlg diorg masa mula-mula diorg sampai ke sini. DUlu, bila dia tau yg aku suka mkn JCo Donuts, wife dia belikan sedozen donuts, hanya utk aku!


Bila tiba hari raya, hubby ajak mereka ke rumah utk rasa suasana hari raya kat sini. diorg excited sgt tau. Bergambar tak ingat. Siap nak ambil gambar makanan. Diorg suka mkn lemang dan rendang. Biras aku sampai bwk keluar buluh lemang utk tunjuk kat diorg. Ceritakan camne nak masak lemang, ketupat dan rendang. Masa tu, kitorang buat demonstrasi menganyam ketupat. Hehehe.. dah mcm homestay lak rasanya. Mcm-mcm diorg tanya.

Bila nak balik, kitorang bekalkan ketupat, lemang, rendang, masak lodeh dan sedikit kuih-kuih raya. Kat anak dia, kitorang bagi duit raya. Memula diorg blured sbb anak dia dpt envelope warna hijau. Dia tanya, apa benda nie. Aku pun terangkan la konsep duit raya. Diorg terkejut sbb tuan rumah bg duit kat org yg dtg ke rumah. It was supposed to be the other way round, katanya.

I love this family, actually. Walaupun diorg tak pernah jumpa aku sebelum nie, diorg selalu tanya kan khabar aku melalui hubby. Kdg2, hubby terpaksa kerja overtime utk tlg Mr. Andre. But Mr. Andre selalu menolak dgn alasan aku tunggu hubby kat rumah. Mereka sgt concern.

Masa Batrisyia dilahirkan, mereka hadiahkan pakaian-pakaian berjenama dan toiletries utk baby. Bukan sehelai baju tau tp nak dekat 8 pasang baju rasanya.

Therefore, sempena Christmas Day, aku nak buatkan sesuatu utk this family. Tapi skrg ni diorg pergi bercuti. Cuma Mr. Andre akan hadir sebentar di office pada 31hb nie. Aku tgh fikir, aku nak buatkan apa utk family nie.

Any suggestion?

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.