Wednesday, December 03, 2008

HypnoBirthing

Pernah dengar ttg HypnoBirthing? Pertama kali aku baca ttg teknik nie dlm majalah Baiboo. Teknik ni dikatakan boleh membantu ibu-ibu bertenang dan memudahkan proses bersalin. Tak tau la sejauh mana betulnya teknik ni dpt membantu ibu-ibu di luar sana tapi rasanya teknik nie merupakan salah satu sebab yg memudahkan aku bersalin.

Teknik ni simple aje. Apa yg korang perlu buat ialah membayangkan proses bersalin tu. Seeloknya buat tiap-tiap hari selama 10 minit. Paling bagus buat sebelum tidur, dlm keadaan tenang. Hanya perlu bayangkan betapa mudahnya proses bersalin tu.. bayangkan apa yg berlaku masa contraction, mcm mana perjalanan ke hospital, mcm mana serviks tu dilate dgn perlahan-lahan tanpa sakit (walau pun ia sakit sebenarnya). Teknik ni seolah-olah ‘menanamkan’ kejadian yg bakal berlaku tu kat dlm otak kita nie supaya kita bersedia bila kelahiran yg sebenar berlaku.

Kesakitan yg dirasai tu berbeza bagi setiap ibu. Tapi tahu tak sebenarnya, kdg2 sakit tu dtg dr sikap takut kita terhadap proses bersalin tu. Cuba bawa bertenang. Insya Allah proses akan menjadi mudah. Aku buat Hypnobirthing nie 4 bulan sebelum bersalin. Sbb tu aku agak tenang dan tak risau sgt (please refer entry pengalaman bersalin).
Korang boleh cuba teknik ni. Mungkin berkesan.

3 scribble(s):

p!nkerton said...

bagus gak eh cara nih.. at least boleh tolong kita mentally prepared.. nak kene cube nih hehe.. cuak pulak nak dekat2 due nih huhuhu..

Liz said...

Fatih, ko jgn cuak.. jgn takut. Kalau takut, lg la kelam kabut nnt.

Bila dah mentally prepared, selalunya rasa takut tu akan hilang. Dah rasa mcm biasa je.

Tawakkal pada Tuhan. Pk camni je.. kalau org lain boleh buat, kalau org lain boleh tahan sakit, kalau org lain leh bersalin tanpa ambil epidural, gas etc.. ko pun mesti boleh. Chewah..

p!nkerton said...

acewaahh hihihi.. baiklahh! think +ve hehe

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.