Friday, December 26, 2008

Bila kereta merajuk

Orang kata, kalau nak beli kereta baru, jgn ckp depan kereta lama. Nanti kereta lama merajuk. Ye ke? Bunyi tak logic tp cuba korang try buat. Nasib tak baik, kereta korang akan buat hal.

Dulu mak aku nak jual kancil and beli kereta baru. Dia ‘terberitahu’ depan kereta lama. Selang beberapa hari lps tu, kereta tu terlibat dlm kemalangan jalanraya. Hancur depannya. Kebetulan.

Pagi nie, kereta aku buat keputusan utk merajuk. Dimatikan enjin di tgh-tgh kesesakan lalu lintas. Tak boleh start semula. Aku called hubby yg kebetulan tak bekerja hari nie. Tak diangkat. Aku smsed.. tak jugak call aku. Last-last, aku keluar dr kereta. Dgn ayu berbaju kurung pink siap tudung pink lilit eh, aku menapak ke taska anak aku yg berada tak berapa jauh dr tmpt kejadian. Kak Reena tlg call kan hubby. Hubby angkat pulak. Dia kata, takde call in pun. Pelik! Takpe la.

Hubby jemput aku. Di tgh-tgh jalan tu, dia guna jumper utk start kan enjin. Tak jugak nak hidup. Kereta lain byk yg hon. Ceh, buta kah mata korang? Kereta aku kan rosak nie. Tak reti nak ambil laluan lain ke? Aku pandang kereta hitam yg makin buruk di mata aku. Ko nak merajuk dgn aku ke? Aku jual ko betul-betul nanti. Entah ape yg hubby buat, last-last baru la enjin nak hidup.

Kereta dah mula merajuk.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.