Monday, November 24, 2008

Still a long way to go

as at 15 October 2008

Batrisyia sudah berumur 2 minggu. 2 hari lepas, nurses dtg check Batrisyia. Alhamdulillah, jaundice dah takde.. I mean, badannya tak nampak kuning lagi. Nurse timbang berat dia. Dah 3kg. Batrisyia masih belum tembam. Bila la dia nak tembam eh? Tak sabar nak tgk dia tembam.

A little update about bf (breastfeeding). Now, Batrisyia sudah berjaya bf thru both breasts. Yippie!! Sgt happy. No more bottle.. no more ebm.. no more hot water.. no more cuci and steril segala perkakas. Alhamdulillah.

But ada ‘masalah’ baru pulak. Batrisyia susah sgt nak dibangunkan masa siang. Yer la. Kalau dah lama tidur, kan kena kejutkan utk diberi susu. Ya Allah, susah sgt nak kejutkan dia. Nek wan dia pun sgt ‘impressed’ dgn sikap ‘dono’ dia tu. Boleh dikatakan semua cara dah kami gunakan tp gagal. Kalau dia terbangun pun, dia boleh tidur balik lepas bf selama 2-3 minit. Sabar je la budak nie. Itu yg merunsingkan aku sgt. Tak elok kalau dia tak minum dgn secukupnya. Nanti dtg balik pulak jaundice nye.

Tu waktu siang. Terbalik pulak bila sampai waktu malam. Lebih kurang pkul 2 pagi gitu, dia akan bgn nak claim susu dia. So lepas bf dia, dia akan berjaga hingga ke pagi! I’m not kidding you, babe! Mata dia akan terbuka dan dia akan pandang kiri kanan. Tak berbunyi. Dia hanya akan merengek kalau aku letak dia kat atas tilam. Bila aku angkat and dukung dia, baru la dia senyap. Senyap tp tak tidur. And yes, dia akan claim susu lagi. Everytime merengek, dia akan claim susu. Aku hanya dpt tidur-tidur ayam je.

Aku pk camni je. Takpe la kalau dia nak berjaga ke.. nak minum susu byk-byk ke. Janji dia membesar dgn sihat.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.