Monday, November 24, 2008

Perihal breastfeeding

as at 13 October 2008

It’s a natural thing but it needs practice!”

Itu sms yg Sue hantar pada aku bile aku meluahkan rasa sedih ttg kesukaran aku utk breastfeed Batrisyia. Aku tak pernah terfikir yg aku akan menghadapi masalah dlm hal nie. Yer la. Nampak mcm senang. Tapi hakikatnya jauh beza dgn apa yg aku fikirkan selama nie.

Kesukaran aku bermula bila dpt breast engorgement. Aku pernah diingatkan oleh Dr. Hoo yg aku akan rasa sakit sgt bila breasts membengkak. Masa tu aku rasa mcm sakit tu takkan la sakit sgt kot. I was so wrong. Sakitnya Tuhan saja yg tahu. Aku rasa bengkak tu dah sampai ke tahap maksima. My breasts was so big, hot, bengkak yg amat! Tak boleh nak pakai bra langsung.

Bila sampai masa berurut, makcik tu akan urut utk melancarkan aliran susu. Dlm masa yg sama, dia ingatkan aku agar cuba perah susu. Kalau tak, takut tersumbat. Aku cuba perah tapi hanya sedikit yg keluar. Aku cuba bagi Batrisyia, dia taknak sbb susah nak suck nipple yg tgh membengkak. Bayangkan la, masa tu baru hari ke berapa.. dgn masih dlm pantang, masih cuba nak sesuaikan diri dgn dunia baru, dah timbul masalah camni.

Keinginan aku utk breastfeed Batrisyia mengatasi segala-galanya. Tu mungkin sbb utama aku tension. Aku tak dpt apa yg aku inginkan. Lebih-lebih lagi bila Batrisyia ada jaundice. Susu ibu sgt penting bagi dirinya. Aku rasa mcm dah gagal bila terpaksa bagi ebm kat dia.

Bila dah beli Spectra 3, aku mula memerah susu. Hari pertama, susu yg keluar tak byk. Aku tak putus asa, sebaliknya teruskan memerah. Sue dah ckp yg susu akan mula byk selepas 2-3 hari kita express milk. Alhamdulillah, masuk hari kedua, susu (or should I say colostrums?) dah mula keluar dgn byknya. Hari demi hari, bengkak mula surut.

Bila Batrisyia nak minum susu, aku cuba breastfeed dia. She refused. Dia hanya akan suck sekejap-sekejap. Pastu dia tidur. Susah nak kejutkan dia. Bila dia dah melalak sgt, aku bg dia ebm. Hmm, aku kalah lagi.

Setelah beberapa hari.. setelah aliran susu benar-benar lancar di left breast (right breast keluar byk susu tp tak byk liang yg terbuka lagi), aku cuba breastfeed Batrisyia thru left breast. Alhamdulillah, dia tak reject. Maybe sbb dia dah mula rasa ada susu yg keluar everytime dia sucks. Masa nie mmg happy sgt. Even hubby pun senyum bila tgk anak dia menyusu.

Bila dah berjaya menyusukan dia walaupun hanya melalui left breast, aku mula kuatkan semangat utk ajar dia minum thru right breast pulak. Aku tau yg ianya takkan senang tapi aku bertekad nak pastikan dia dpt breastfeed sepenuhnya. Biarlah dia menangis. Biarlah apa org lain nak kata. So far, my family mmg menyokong aku utk breastfeed Batrisyia.

Breastfeeding mmg natural thing tp kita perlu ingat yg baby takkan terus pandai nak breastfeed lepas dia lahir. Baby hanya tau ngangakan mulut and hisap. Jadi jangan tension bila kita menghadapi kesukaran utk breastfeed. Kita kena ingat. Kita sendiri tak pandai nak breastfeed baby, apatah lagi baby tu.. mesti la dia tak pandai nak breastfeed jugak. Jadi kena byk-byk sabar. Kena betul-betul determine. Hmm, harap-harap aku berjaya ajar Batrisyia utk breasfeed sepenuhnya. Amin..

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.