Monday, December 01, 2008

Outing as a family

Dulu, Batrisyia selalu terjaga di malam hari utk minum susu, tukar pampers atau saja-saja bgn sbb nak abi dan umi nye bgn temankan dia. Semenjak dah pergi nursery, dia tidur nyenyak di malam hari. Jadi kami decided utk assemble balik playpen dia agar dia boleh belajar tidur di tempat sendiri. No more co-sleeping.

Playpen tu diletak di bilik kami agar senang utk aku tgk dia. Ye la, kalau letak kat bilik lain, leceh je nak bgn and jalan jauh-jauh (jauhnye..hehe) semata-mata nak tgk dia. So Sabtu lepas, kitorang menukar susun atur di bilik supaya playpen dia dpt diletak dia tempat yg sesuai. Waa.. penat. Tapi tu la, penat-penat pun sempat keluar berjalan ptg tu.


Pergi rumah kak Yusni (kwn hubby masa sek men) kat Setiawangsa. Dia ada 5 anak lelaki dan sekarang cuma nak mengambil anak angkat perempuan. So bila kami bwk Batrisyia, dia ambil kesempatan utk pegang, dukung dan peluk cium Batrisyia. Habis digomol. Kebetulan, Batrisyia pun tak buat ragam. Lagi la dia suka.

Lepas jumpa kak Yusni, kami ke Jusco Maluri. Ni kali ketiga Batrisyia ke sana. Boleh la ganti Dato Siti jadi ambassador Jusco. Hehehe.. Tak berani lagi nak bwk Batrisyia pergi Mid Valley ke, Suria KLCC ke.. tu lagi sesak. Akhirnya baru la nak beli baby car seat (Hint: Abi dan umi nye tunggu Mega Sale sbb nak dpt diskaun.. kena bijak berbelanja). Saya juga dpt membeli play gym utk Batrisyia. Dia sgt suka.

One thing about Batrisyia yg aku perasan la kan.. kalau nak letak dia dlm pink stroller dia tu, sila jgn berhenti berjalan. Mesti sentiasa bergerak. Kalau tak bergerak, dia akan ‘ckp’ “Jgn la berhenti.. gerak la.. gerak la”. It happened to me kat MPH Bookstore. Sudahnya bila nak browse buku, aku terpaksa gerakkan stroller tu ke depan ke belakang. Kononnya stroller tu tgh bergerak la. Tapi sape la aku nak tipu baby bernama Batrisyia (yg bermaksud bijak pandai). Makin dia ‘menjerit’ ada la. Hehe.. pengalaman.

I still remember our first outing with Batrisyia. Pegi dekat-dekat je (Jusco Maluri) sbb taktau her reaction camne. Okay la sbb dia tak buat ragam. Bila nak bf dia, boleh pegi kat Baby Room. Sana siap ada bilik khas utk ibu-ibu yg bf baby. Dlm tu ada baby coat dan kerusi. Selesa la kalau nak tukakran pampers ke. Kat bilik tu ada disediakan air panas kalau org lain nak buat susu utk anak sekali. My hubby quite impressed bila tau ttg Baby Room. Dia as lelaki tak pernah tau lak wujud bilik mcm tu kat shopping complex.

Dgr cerita, baby room kat Suria KLCC pun quite okay. Betul ke?

2 scribble(s):

Ezian said...

Liz, most of the shopping complex kat kl dah ader proper baby's room skang nih...kalau kat ikea,curve ngan ikano memang tiptop. KLCC pon ader kat dalam ISETAN dekat baby/kids department...ok jugak...pavillion pon ok...every toilet dier ader jugak...maner lagi ek....dekat sunway pyramid boleh pegi baby room yang dekat jusco....pendek kata senang sgt skang nih nak change diaper baby or nak bf baby bile kuar shopping....eheheh

Liz said...

yg ikea punye dah pegi. mmg okay. yg lain tak try lg. skrg kalau nak pegi mana2, kena tau dulu baby room kat floor mana. nnt kalau dah nangis ke, senang je. tak payah nak tercari-cari lagi.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.