Wednesday, November 26, 2008

Natural bonding

Isnin lepas merupakan hari pertama kembali bekerja selepas maternity leave selama 2 bulan tolak 7 hari. Hehehe. Batrisyia dihantar ke taska seawal jam 7 pagi. Mmg sengaja aku anta awal sbb aku nak bajet masa. Nak tgk berapa minit perlu diperuntukkan utk anta dia, drive to work, breakfast. Cuba nak cari masa sesuai utk mengepam.

Semangat nak mengepam tu ada tp tak dpt cari tempat nak mengepam. By tgh hari, dah mula rasa tak best. Nak mengepam kat office, line tak clear. Kalau pagi-pagi tu, takpe la. So tak dpt nak mengepam. Menjelang time aku taip entry nie, breasts dah membengkak. Sakit woo tapi takleh lawan rasa sakit time pantang dulu la. Kepala dah takleh nak fikir apa. Fikir nak balik je. (And fikir nak beli adapter dr Sue. At least, kalau takde tempat sgt, aku leh masuk dlm keta and buat apa yg patut).

Bila tak jumpa Batrisyia, pun rasa lain. Risau.. apa khabar la anak aku kat nursery tu? Kak Reena tak tepon, ok la kot. Tak sabar nak bf dia bila dah sampai rumah. Excited nak tgk reaksi dia bila jumpa umi dgn abi dia semula eventhough dia takleh nak bg reaksi sgt pun.. hehe. Cuma kdg2, bila kita asyik berborak dgn dia, dia pun beriye-iye nak menyahut “uuuuu”… “aaaa”…

Masa ambil Batrisyia dr taska masa hari pertama, dia senyap je. Muka dia takde respon bila kitorang panggil nama dia. Maybe dia terkejut sbb ditinggalkan dgn org lain. Yer la, selama nie dgr suara abi dgn umi tiap-tiap pagi. Ni bila celik mata, dah dgr suara org yg tak dikenali. Mesti la dia rasa semacam kot. On the way ke rumah, dia asyik pandang ke kiri dan ke kanan. Sesekali, pandang kitorang. Muka sedih je. Huhu, rasa bersalah lak.

Sampai je rumah, aku terus bwk masuk bilik and bf Batrisyia. Nak re-connect balik dgn dia. Sambil tu mengepam susu utk stok hantar ke taska hari nie. Lps bf, baru la nampak dia ceria sikit. So aku ambil kesempatan urut dia. Dah belajar teknik baby massage masa kat antenatal class. Boleh nampak la Batrisyia suka kena urut. Dia senyum-senyum je. Muka pun riang. Actually, baby massage boleh dilakukan pada bayi berumur 2 bulan ke atas. Batrisyia nie kira baru nak masuk 2 bulan. Hehe.. kira ok la kot. Cuma aku kurangkan dr 3 kali setiap urutan kepada satu kali sahaja. Harap-harap dgn amalkan baby massage nie, cepat la dia membesar.

Tentang nursery, nampak nursery tu ok. Semalam, kak Dilla (yg ditugaskan jaga Batrisyia) beritahu 2 daripada 6 botol susu yg aku bekalkan basi. Salah satunya ialah susu yg aku bekukan. Eventhough aku pelik sbb susu tu basi, bersyukur jugak la sbb sekurang-kurangnya kak Dilla tau nak pastikan susu tu basi atau tak. Jadi, hari nie aku bekalkan 5 botol susu segar dan satu botol susu beku yg aku turunkan dr tempat beku betul-betul sebelum ke taska dgn harapan susu tu tak basi lagi. Batrisyia mmg kuat menyusu. And kalau dia nangis, jgn terperanjat dgr suara dia. Tak padan dgn badan dia yg kecil. Aku terlupa nak bgtau fakta nie kat taska. So bila Batrisyia menangis semalam, diorg terperanjat giler (tu ayat kak Reena, bukan ayat aku.. hehe).

Ramai org takut-takutkan aku bila aku ckp yg Batrisyia dihantar ke nursery. Bagi diorg, hantar ke pengasuh lebih bagus dan selamat. Entah la, ada pro dan kontra. Aku dulu dihantar ke nursery. Selamat je. Adik bongsu aku dihantar ke nursery. Ditakdirkan, dia terkena renjatan elektrik hingga menyebabkan satu jarinya terpaksa dipotong separuh. Hmm, tu la susah nak cakap. Kita boleh berserah je. Kdg2 nursery buat hal, kdg pengasuh buat hal. Tawakkal je la. Kalau risau sgt, jaga anak tu sendiri.

Memandangkan dia dihantar ke nursery, tak dpt la abi dan umi mandikan dia. Yes, my hubby sgt rajin mandikan dia. Kdg2 berebut dgn aku. Lepas nie, dpt mandikan dia di hujung minggu je la.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.