Wednesday, November 26, 2008

My first breastpumping in the office

Wah, excited nak bercerita nie. Ahaks.. biasa la kan. Actually, excited sbb kat office nie mmg susah nak cari tempat utk mengepam. Ni sama excited mcm “My first flying from the hostel” la konon.. hehe. So kalau dpt mengepam tu, mmg bersyukur sgt la.

Setakat nie, pukul 8 pagi merupakan time yg paling bagus utk mengepam sbb takde org kat office. Aku dah observed sebelum bersalin lagi. Confirm boleh mengepam! Time lain agak sukar sbb kerja aku ni melibatkan campur tangan org atasan. Jadi, org atasan nie selalu la dtg ke meja aku. Kdg2, aku kena selalu pegi jumpa dia. Nak mengepam secara senyap di meja sendiri tu mmg mustahil. MELAINKAN bila dia takde. Hehe.. nampaknya, everytime dia keluar utk jangka masa yg lama, aku akan mengepam la. Camne nak tau dia akan keluar lama? Senang je. Dia akan padamkan lampu and air-cond bilik dia. Dia tu mmg jimat orgnya walaupun bkn dia yg byr bil.

Alhamdulillah, ada rezeki Batrisyia hari nie. Semalam, dpt la 2 kali mengepam kat office. Hari nie, dpt mengepam pagi td dan pukul 4 ptg. Hari nie je dah dpt hampir 16oz. Jumlah rezeki yg Allah bagi dah makin bertambah setiap kali mengepam. Yang penting, kena tetapkan matlamat. Matlamat tu apa? Matlamat tu sama la mcm keinginan. Apa beza antara keinginan dan matlamat? Cuba baca ayat di bawah.

Keinginan : Saya hendak memberi anak saya hanya susu ibu.
Matlamat : Saya hendak memberi anak saya hanya susu ibu sehingga dia berumur 2 TAHUN.

Yes, matlamat tu mesti ada masa.. sampai bila.. bila nak achieve. Gitu la. Bila dah tetapkan matlamat, kena ada usaha yg berterusan. Ceh, ckp berapi-api! Takpe la. Nak motivate diri sendiri sebenarnya. Kurang motivasi dari org sekeliling menyebabkan aku terpaksa memotivasikan diri sendiri. Ahaks, takpe la.. janji berjaya.

3 scribble(s):

Intan Saleh said...

congrats, liza. sedap betul nama baby. all the best bf ur baby.. having done my O&G rotation, i can say i know how frustrating it is to be around orang yang tak faham about bf. but i know u can do it. u've done all the right thing. God bless. =)

Liz said...

thanks intan.

congrats, nak kahwin dah eh? insya Allah saya akan hadir kat kenduri belah Zid kot sbb dekat sikit. so far, tak tgk lagi samada ada kenduri lain on the same day or not.

Intan Saleh said...

mana2 kenduri pun takpe. jenuh nak berjalan jauh dgn anak kecil. i'll ask zid to post the invitation card k.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.