Monday, November 24, 2008

Jaundice part 1

6 Oktober 2008

Dah 2 hari my breasts membengkak hingga menyebabkan kelenjar membengkak sama. Sakit! Disebabkan bengkak, sukar utk aku breastfeed Batrisyia. Dia sendiri susah nak suck. Mmg rasa sedih sgt time tu. Lemah hati nie bila dgr dia menangis. Masa mengurut, makcik tu cuba lancarkan aliran susu dan tarik bisa yg ada. Aku hanya mampu berharap agar bengkak tu surut. Kesukaran utk memerah susu menyebabkan aku contact Sue dan terus order Spectra 3 Xtravaganza. Sue pun sempat memberikan kata-kata semangat agar aku berjaya mengharungi kesukaran nie.

Pagi tu, nurse dtg ke rumah. Dia checked Batrisyia. Katanya, Batrisyia ada jaundice. Dia suruh aku pegi buat test. Kalau result lebh 250, Batrisyia perlu dimasukkan ke hospital.

Ptg tu, aku bawa Batrisyia jumpa paed. Hasil test menunjukkan bacaan 296. Agak tinggi! Aku terus bawa Batrisyia ke hospital. Ptg tu juga dia dimasukkan ke hospital.

Aku hantar sms kat hubby utk beritahu ttg perkara nie. Masa tu, hubby kat KL sbb dia terpaksa pegi ke office utk apply cuti seminggu. Malam tu, dunia kami terasa ‘kosong’. Aku keseorangan tanpa hubby dan baby. Begitu juga hubby. Malam tu, hubby telefon aku sebelum tidur. Aku tau, dia pun risau. Dr suara dia, aku tau yg dia menahan air mata. Dia taknak aku tau yg dia menangis bila tgk gambar Batrisyia kat laptop dia. (Hari esoknya tu baru la dia ngaku yg dia menangis).

Bila dah ada anak, baru kita tahu betapa bernilainya anak tu dalam hidup kita. Tuhan baru turunkan dugaan kecil mcm nie tapi kita dah risau yang teramat sgt. Hmm tu la. Aku takde masalah masa pregnant, tak menghadapi sebarang kesukaran ketika bersalin. Agaknya ujian utk aku mmg telah ditetapkan selepas Batrisyia dilahirkan.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.