Monday, December 01, 2008

Getting slimmer my way

Bila kak Mek menegur aku slimmer than before pregnant, hati berbunga-bunga. Selama nie, perasan sendiri je.. hehehe. Kak Mek tanya samada aku penat jaga baby ke tak.

For me, penat tu mmg penat tapi sgt berbaloi. Ada kalanya, mmg rasa nak tidur je bila dah penat tu. Mcm takleh nak pk benda lain kecuali tidur. Sometimes, mcm byk tenaga pulak nak buat mcm-mcm kerja.

Aku dikurniakan hubby yg rajin menolong (walaupun kdg2 rasa geram sbb dia suka meluangkan masa main Hitman 2 sebelum tidur.. sudahnya aku tidur peluk bantal aje.. auwww). Alhamdulillah sgt-sgt la. Bila dah kerja semula nie, rutin harian aku simple aje. Dah jd mcm robot lak.

Balik dr kerja, bf Batrisyia dulu. Then,sementara hubby sendawakan dia, aku pergi mandi. Kalau lepas tu Batrisyia terus tidur, mmg alhamdulillah sgt aa sbb aku boleh buat kerja. Kalau tak, hubby akan main-main dgn dia sementara aku 1) basuh baju 2) basuh dan steril botol susu dan perkakas pam 3) buat baby massage 4) gosok tudung (baju,seluar etc dah digosok sekaligus di hujung minggu) 5) prepare brg2 utk dihantar ke nursery keesokan hari 6) dinner 7) prepare Spectra 3 bag.

Selalunya, kerja-kerja nie siap dlm pkul 10pm gitu. Kalau tak penat sgt, tgk la tv sekejap. Tapi selalunya, aku terus lepak dlm bilik. Kdg2, terus masuk tidur. Penat la.

Pagi-pagi, aku bgn awal. Tgk la, kalau tak ngantuk, 5.30am dah bgn. Kalau ngantuk, 6.00am la jawabnya. Dah mandi, kena terus siap-siap bertudung bagai sbb nnt Batrisyia nak claim susu lepas aku tukarkan pampers. Sementara hubby sendawakan dia, aku siapkan susu dia and bwk bags. Sila lihat perkataan ‘bags’ tu.. Handbag, nursery bag, Spectra bag and EBM container.

Nampak mcm rileks je life tp penat la gak sekali sekala. Takpe la, dpt kuruskan badan. Ada gak yg hairan camne aku leh kembali ke berat badan asal sebelum habis berpantang. Senang je. Masa pregnant, you don’t have to eat for two. Baby dlm perut tu, bknnye kuat nafsu mkn nye. Yg kuat nafsu makan tu si mak. So takyah la nak bg alasan, “Baby nak makan”. Dia tu kecik je dlm tu. Logik ke kalau ko mkn berpinggan-pinggan nasi dgn alasan baby nak mkn? Hehe.. pk la sendiri. Tu petua masa pregnant. Dlm pantang lak, sila jgn tinggal makan nasi, mkn makanan berkhasiat (takyah la nak skip mkn tu, mkn nie sgt tp berpantang la manna yg patut), pakai bengkung selagi larat, minum byk air dan sila breastfeed baby anda. Ni paling penting sbb breastfeeding mmg sgt membantu anda menurunkan berat badan.

2 scribble(s):

p!nkerton said...

hi liza! sorry hari ni baru sempat visit blog nih.. waahhh dah 2mths++ dah batrisyia, kejap je! last time bace mase ko tgh tunggu time lagi hehe.. bagus2 posting kat sini byk mbantu. aa nak tanye, spectra 3 electric pump tu ok tak? rase cam nak beli jugak :D

Liz said...

Alamak fatih,aku dah reply soalan ko ttg spectra 3 tu kat entry lain. jap aku paste

"set nie harga RM5++ je. lupe lak 2 nombor yg hujung tu. ni double pump. mmg sgt best guna pump nie. so far, sgt berjasa kat aku especially time kena breast engorgement tu. my advice is to buy the breastpump before you deliver ur baby. nanti anak dah lahir, tak sempat nak pk ape dah."

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.