Monday, September 08, 2008

To BF or not to BF?

Dari dulu aku dah bertekad utk breastfeed anak. Mmg sejak sebelum kahwin, aku dah cari byk info ttg motherhood and parenting. Aku suka tgk rancangan ttg ibu bapa. Ahaks, Dumex 123 merupakan salah satu rancangan kegemaran aku satu tika dulu.

Anyway, memandangkan tinggal lebih kurang 6 minggu lagi aku akan bersalin, aku dah mula terfikir ttg hal nie. Mmg aku bertekad nak BF my baby selama yg mungkin. Cuma aku tak terfikir utk membuat persiapan ke arah tu hinggalah sekarang. Terlupa sungguh!

Mula-mula, aku ingat nak mix je between breast milk and formula milk. Tapi lepas menghadiri antenatal class, aku terfikir utk fully BF. Kedengaran agak mustahil. SUSAH! Kemudian, aku mula membaca kisah ibu-ibu yg berjaya fully BF anak mereka. Di sebalik kepayahan tu, berjaya jugak hasrat murni mereka tu. Kalau diorg boleh buat, kenapa tak aku? Kalau diorg sanggup melalui susah payah tu, kenapa tak aku? Kalau anak diorg boleh minum hanya susu ibu selama 1-2 tahun, kenapa tak anak aku?

Yang membezakan kita hanyalah NIAT!

Bila baca kisah ibu bekerja yg masih susukan anak dia, aku cukup kagum. Kagum dgn kesabaran mereka. Sanggup berhabis duit utk beli breast pump, cooler bag dsb hanya utk pastikan dia dpt express milk kat tmpt kerja.

Masa ni la aku terfikir. Drpd aku mix kan susu badan dan susu formula utk anak aku, baik aku habiskan duit beli breast pump dan cooler bag. Tak payah beli susu formula langsung. Jimat pun jimat. Plus susu ibu jauh lebih baik utk baby. Byk kebaikannya.

Suddenly, aku panic. Panic sbb aku tak pernah terfikir nak beli breast pump. Takde dlm senarai langsung. Hanya tinggal sebulan utk aku survey breast pump yg paling sesuai. Damn, mana sempat. Dah ler terboyot-boyot nie. Masih nak jalan-jalan?

So aku decided utk survey thru net je la. Anyway, kalau korang ada pendapat atau cadangan ttg topic ni, boleh la share kat sini dlm masa terdekat. Senang aku nak buat keputusan.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.