Friday, August 22, 2008

Antenatal class

as at 10/08/2008

Kelas yg menarik dan penuh dgn maklumat. Even hubby pun mendengar setiap tajuk dgn penuh minat (kecuali segmen "Cord Blood Banking" by Cryocord). Kelas dimulakan lewat 15 minit kerana ada peserta yang lambat mendaftar. Tajuk pertama ialah mengenai "Pregnancy, Labour & Vaccination". Doktor byk memberi penerangan ttg proses bersalin. Urm, aku takde rasa takut pun. Cuma satu je, gerun bila dgr perkataan "Episiotomy". Argh, perkataan tu mmg aku takut dr awal. Maybe sbb terbayang doctor potong bahagian perineum. Yer la, badan aku mana pernah kena potong-potong nie. Kelakar kan? Tak takut nak bersalin tp takut episiotomy. I don't think episiotomy tu lebih sakit drpd bersalin.

Then, kelas diteruskan dgn penerangan dr pihak Cryocord ttg cord blood banking. Time nie mmg aku dgn hubby tak berapa dgr sgt sbb kitorang dah tau. Terasa mcm masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Hubby mula terasa lapar. Hahaha. Nasib baik lepas tu berhenti utk tea break. Semua org serbu meja buffet mcm dah 2 hari tak mkn. Aku rasa org lain pun lapar. Sempat la berbual dgn one Chinese couple dr PJ. Wife dia dah 3 bulan mengandung. Hehe.. patut la nampak kurus lagi. Kebanyakan perempuan yg dtg, dah boyot. 7 bulan ke atas. Perut dah besar dan bulat. Masa tea break nie, pihak Wyeth memberi semua ibu merasa susu Wyeth Mama. Erm, aku lagi suka rasa Anmum Materna. Wyeth Mama nie, mcm berlemak sgt. Manis.

Lepas tea break, kami diberi penerangan ttg nursing dan baby massage. Masa sesi ni, doctor menerangkan cara-cara yg betul utk menyusukan baby. Menurut doctor, takde istilah "susu tak cukup'", "susu taknak keluar" dan "sakit bila menyusukan baby". Tu semua disebabkan si ibu mengamalkan teknik yg salah. Melalui kelas nie, baru la kitorang tau mcm mana badan kita menghasilkan susu, teknik penyusuan yg betul dan bagaimana utk pastikan badan kita menghasilkan susu secara berterusan. Yer la kan, korang tak pelik ke bila ada sesetengah ibu yg mampu menyusukan baby sampai umur 2 tahun sedangkan ada sesetengahnya pula memberi alasan yg susu dia dah kering? Mesti la ada sebab kan? You must have determination to breastfeed your baby. Kalau betul-betul nak breastfeed, jgn beli langsung botol susu! Melalui kelas nie, aku baru tau yg kita tak boleh sesuka hati nak bagi anak susu badan dgn susu formula. Kalau nak, bg dia susu badan sahaja atau susu formula sahaja. Tak boleh sekejap susu badan, sekejap susu formula. Terkejut sekejap sbb aku byk nampak org buat benda nie. Maybe diorg pun tak tau. Wah, challenging jugak kalau nak breastfeed anak sampai umur 2 tahun. Kalau ibu tu bekerja, terpaksa la express milk. Tapi bila express milk, nak simpan kat mana? Kalau yg ada org gaji kat rumah, senang la. Kalau yg jenis hantar anak kat org? Erm, mesti cari jalan penyelesaian ttg masalah kecil nie kalau betul-betul nak breastfeed anak.

Masa tajuk Baby Massage pulak, kitorang buat praktikal. Hubby quite surprised bila aku tau teknik nie. Yer la kan, bila mengandungkan anak pertama, semua benda kita nak ambil tahu. Eventhough aku tak hafal lagi teknik tu, dah boleh ingat sikit-sikit la. Hubby agak berminat dgn baby massage nie. Aku kata kat hubby, kalau dia suka, dia je la yg massage baby nanti. Dia tak cakap apa tp mata dia tgk je nurse tu urut baby.

Kelas berehat selama sejam utk makan tgh hari dan disambung dengan sesi bersama nutritionist. Utk sesi nie, ia lebih sesuai didengar oleh ibu yg baru 2-3 bulan pregnant. Kalau yg dah hujung-hujung nie, kurang sesuai sbb kitorang dah tau apa yg perlu dimakan dan apa yg tak boleh dimakan. Lepas tu, wakil dr Wyeth memberi penerangan tentang susu Wyeth Mama. Sesi yg nie pun sekejap je. Ada la dlm setengah jam.

Kelas berakhir dgn sesi tentang "Pre-Natal and Post Natal Exercise". Ni pun buat pratical. Terpaksa la semua ibu berbaring kat atas mat. Aku dah mula rasa yg mesti susah nak bgn balik bila dah lama baring atas mat nie. Well, I'm not the only one! Bila doctor suruh semua ibu duduk, terdengar la keluhan yg keluar dr mulut semua ibu yg cuba nak bangun. Tanpa disuruh, semua bapa menghulurkan tgn utk menolong si ibu bgn. Ceh, MACAM sweet je.

Semua ibu pulang dgn goodie bags from Cryocord, Wyeth dan Hospital Pantai. Ada dpt sample. Ada gak dpt barang. Mcm Christmas pulak. Thank you!

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.