Tuesday, July 08, 2008

Boy or girl?

30 June

Berdebar-debar bila pegi check up kat Ampang Hospital kali nie. Hari nie aku akan tau result utk glucose test tu. Aku x dpt apa-apa panggilan kecemasan dr pihak hospital. Therefore, aku rasa aku takde masalah.

Kali nie doctor Eeson pulak yg checked. Dia kata, glucose test tak menunjukkan yg aku ada diabetes or high blood pressure. Alhamdulillah tapi aku tetap akan menjalani 2 lagi tests dlm masa 3 bulan nie utk memastikan aku dan baby tak ditimpa masalah. Urghhh, kena minum air glucose lagi! Dah la pekat, manis yg teramat, menyakitkan tekak bla bla bla. Rasa nak muntah je.

According to doctor, berat aku masih okay. So jgn dgr pendapat nurse kat klinik. Aku rasa la kan, penimbang berat kat klinik tu dah rosak la. Sana guna analog. Kat hospital guna digital. Aku rasa, digital lagi accurate. Kalau ikut bulan nie, aku hanya naik 2.6kg. Kira ok la sbb kalau ikut klinik, berat aku dah naik lebih 3kg! Overall, berat aku baru naik sebanyak 7kg dlm masa 6 bulan.

Orang kat rumah masih mempertikaikan saiz perut aku yg mcm tak 6 bulan. Isk, rasa nak je tunjuk perut aku kat diorg. Haa, baru leh ckp besar ke tak. Doctor ckp, saiz baby okay. Tak kecil, tak besar. Just nice and sesuai dgn development dia. Skrg nie dah sampai masa utk baby simpan lemak di badan. So tak lama lagi, besar la dia. Besar jugak la tummy aku.

Utk mengurangkan stretch marks kat perut (so far takde lagi), aku gunakan losyen yg ada cocoa butter+aloe vera. Orang kata, bila tummy makin besar, nanti akan mula rasa gatal kat perut sbb kulit tu akan meregang. Setakat ni, aku tak rasa gatal. Mungkin sbb aku pakai losyen tu.

Anmum milk dah nak habis satu tin. Minum 2 kali sehari. Kalau tak sempat, sekali sehari je la. Air soya mmg minum tiap-tiap hari. Lebih baik minum soya waktu breakfast drpd minum teh atau milo.

Anyway, doctor dah bgtau jantina baby. Hubby was so excited bila aku bgtau melalui telefon. Berkali –kali dia paksa aku utk bgtau ape yg doctor ckp. Hehe.. best gak torture dia. Tak sampai hati nak buat dia tertanya-tanya so last-last aku bgtau je la. Sorry la ye. Aku dgn hubby decided utk tak beritahu sesiapa ttg jantina baby nie sbb nak bg surprise.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.