Tuesday, July 08, 2008

Blue is for boy and pink is for girl.. what about green?

2 July

The baby is kicking 24/7. At least, that’s what I feel. Tak penat ke anakku? Kdg2 dia tak menendang tapi aku dpt rasakan pergerakan dia. Kdg2 boleh tgk pergerakan dia at my belly. Mcm ombak, turun naik. Comel!
Sejak semua org tau yg aku dgn hubby dah tau jantina baby, masing-masing sibuk nak korek rahsia. Ada yg dah buat prediction based on their own theory.


Papa: My father rasa lepas nie dia dpt cucu perempuan sbb aku rajin menanam pokok bunga and rajin buat donut.
>> Camtu ke? Hey, sape tau anak aku mcm Jamie Oliver ke… ahaks. Tak semestinya suka memasak tu, dpt anak perempuan.

Kak Efah: Dia rasa aku dpt anak perempuan sbb aku suka mkn ayam. Alkisahnya, dia pernah nampak aku beli rangka ayam kat pasar malam and mkn sorang-sorang.
>> Dia nye teori camni. Kalau suka mkn ayam, dpt anak perempuan. Kalau suka mkn seafood, dpt anak lelaki. Well, masa dia pregnant baru-baru nie, dia suka mkn seafood tapi dia lahirkan anak perempuan gak.. hehe. So rasa-rasanya teori dia tak boleh dipakai.

Orang lain belum berani nak buat prediction. Masing-masing nak tunggu perut aku besar. Then, baru tgk bentuk perut tu. Kalau bulat, perempuan. Kalau tajam, lelaki. Setakat nie, perut aku masih kecil. Jadi, diorg no comment.

The theme color for my baby is neither blue nor pink. Bila perempuan je, kena pink. Bila lelaki, kena blue. Boring la. Aku nak tukar. Hehe.. kita buat warna GREEN. At least, kalau tiba-tiba doctor tersalah tgk jantina, tak ler kesian kat anak aku. Plus, green is cute! Benda nie aku dah pk lama dah. Sbb tu blog nie pun warna hijau dr entry pertama.

Ada sebulan lagi before start shopping brg2 baby. Serious aku tak sabar!!List brg-brg yg perlu dibeli utk menyambut kehadiran baby dah pun siap. Aku bg hubby go through list tu. Dia mcm tak percaya begitu byk brg kena beli. Hehe.. aku dah warning dia awal-awal. Ala, kebanyakannya brg yg mmg perlu dibeli. Cuma ada beberapa item yg boleh beli lewat sikit or maybe tak perlu dibeli. Ada jugak brg yg perlu dibeli tp tak perlu dibeli sbb my mother dah siapkan awal-awal utk cucu dia. Ada jugak kwn yg dah bgtau awal-awal dia nak bg hadiah apa utk memastikan aku tak beli brg tu lagi. Betul jugak cara dia tu. Tak perlu la aku nak ada sampai 2-3 brg yg sama. Lain la kalau baju. So kalau korang dah terfikir nak bg hadiah apa, bgtau la aku awal-awal. Hehehe.

Before serahkan list tu kat hubby, aku pergi survey harga brg-brg skali. Perghh, rambang mata bila melihat brg-brg baby kat kedai. Rasa nak beli time tu jugak! Tgk nie cute.. tgk tu cute. Nampaknya akan timbul masalah bila aku pegi shopping dgn hubby nnt. Mesti susah nak decide yg mane satu kitorang nak beli.

Mak bidan yg nak urut aku masa berpantang pun dah ada. Actually, dia mak bidan yg urut mak aku dulu-dulu. Then, dia urut adik aku. So aku minta dia urutkan je. Taknak pening kepala mencari mak bidan yang lain. I don’t have enough time nak mencari satu Seremban tu.

Masa buat glucose test baru-baru nie, aku sempat pegi tanya charge rates utk bersalin kat Hospital Ampang. Ingatkan nak settle kat 1st Class Ward je tapi diorg punye 1st Class Ward belum dibuka. Yang ada hanyalah 2nd Class dan 3rd Class. Therefore, I will go to 2nd Class je la. Quite okay cause for 2nd Class, satu bilik ada 4 katil sahaja. Ada privacy sikit.

One more week before I enter 3rd Trimester. Then, 14 weeks to go before I can present this cute birthday gift to hubby.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.