Tuesday, July 08, 2008

36E?

6 July

Pernah dgr tak ungkapan nie, “Customers are always right”? Bagi aku, ia tak semestinya betul. Yang penting, cara promoter melayan pelanggan. Melalui promoter, pelanggan dpt memilih apa yg dikehendaki dgn lebih senang. Jika layanan memuaskan diberi, pelanggan tu mesti nak dtg ke tempat tu lagi. Correct?

Baru-baru nie, aku ajak hubby pergi temankan aku beli bra. My hubby sporting dlm bab nie. Kalau nak beli bra ke, baju tidur ke, dia mmg nak ikut sbb nak pilihkan utk aku. Dia sendiri tak segan utk masuk ke fitting room dgn aku.

I fall in love with Xixili on Jan 2007. Not like other people yg lebih sukakan design yg cantik-cantik berbanding keselesaan, aku pastikan aku selesa dgn apa yg aku pakai. Aku pernah jumpa sorang perempuan yg beli bra cantik tapi bila pakai, isi terkeluar kat tepi. Dia tak kesah sbb lawa. Selalunya kalau bra yg cutting cantik-cantik nie, mana ada cup besar. Dia tak kesah pakai cup kecil, janji cantik! Aku tak ler tgk dia tp husband dia ckp. Don’t ask me camne husband dia boleh bgtau.

Kalau small breast tu takpe. But for a person who has a medium to big breast, kena la jaga betul-betul sebelum terlambat. Kena pilih size yg betul, sokongan yg betul. Nak underwire ke, padding ke, full cup ke.. semua tu kena ambil kira. Kalau tak, cepat la menggelebeh.

Due to pregnancy, I have to buy a new bra. Yang lama mmg dah tak muat sgt. Bila pergi Jusco Maluri, takde pulak Xixili. Takpe la. Aku cuba survey other brands. Situ tak byk pilihan. Aku pergi kat Audrey dulu. Promoter nie nampak mcm pro. Dia siap konon-konon leh agak la size aku skrg nie sedangkan size yg dia agak tu sama la dgn size yg aku pakai sblm nie. However, aku diamkan je. Plus, kdg2 size bagi setiap brand tu ada la ‘lari-lari sikit’.

Dia bg aku cuba beberapa jenis bras yg dia pilihkan. Lepas cuba, aku keluar balik dan bgtau yg cup tu kecil. Eventhough dia ada tali tape kat leher, dia main agak-agak lagi. Dia pegang my breast and bg aku size yg lain. Aku cuba lagi. This time cup tu besar sikit. Mcm tak melekap betul-betul. Aku bgtau dia hal yg sama. Dia boleh ckp, “Awak nie tak reti pakai bra ke? Tadi kata kecil, ni kata besar pulak. Tak sumbat betul-betul ke?”.

Masa tu, aku dah bengang dah. Excuse me. Aku dah pakai bra bertahun lamanya. Aku tau la camne nak pakai. Mmg dah bengang tahap maksima. Dah dia yg tak ukur betul-betul, nak kata aku salah lak. I just walked away! Hubby terpinga-pinga bila tgk muka aku masam mencuka.

Sepanjang perjalanan ke Imbi Plaza, aku diam je. Yer la, kalau mulut aku membebel, mesti aku kutuk-kutuk promoter tu. Hubby ajak aku pegi KLCC sbb dia tau, kat sana ada Xixili. Dia juga tahu, aku mmg sukakan layanan kat sana.

Aku ingat lagi my first visit kat KLCC outlet. There was a mid age promoter berdiri sambil melayan customer. Kalau kat counter lain, kebanyakan promoter tu muda-muda belaka, kat Xixili ni lain pulak. Tapi aku tak kesah sgt. At first, aku ke sana sbb nak beli baju tidur. Masa tu Xixili baru keluarkan 2007 range. Cantik-cantik. Aku dah tgk masa kat Seremban. So masa tu, aku bwk hubby sbb nak dia tlg pilihkan mana yg dia paling suka. That promoter bg layanan yg sgt bagus. Dari cara dia bercakap, bg penerangan sampai la ke fitting, semuanya bagus. Drpd nak beli night gown, aku sampai beli benda lain sekali. Dia tak main agak-agak sebaliknya dia gunakan tali tape yg dia ada. Baru la size tu betul. Dia carikan cup size yg betul-betul sesuai. Dia siap bg ‘lecture’ kenapa kena cari bra yg betul-betul sesuai. Masa tu rasa mcm seronok pulak pergi beli bra. Hahaha.

Therefore, kitorang pegi ke KLCC mlm tu. Promoter yg aku jumpa satu setengah tahun yg lepas takde kat situ. Yg ada, seorang lagi mid-age promoter. Aku tegur dia dan bgtau tujuan aku ke sana. Dia sgt peramah, mcm promoter yg dulu jugak. Dia ambil ukuran and minta aku cuba satu bra. Dia tlg fitting sekali. 3 kali fitting, baru la dpt cup yg betul-betul melekap. Terkejut aku bila tau size skrg ni. Hubby lak bg “I-told-you-so” look to me. Selama nie dia ‘rajin’ bg komen ttg size yg makin membesar, aku buat tatau je. Ni bila dah terbukti, terpaksa la aku mengiyakan. My God, how can they be so big?

Nyonya tu punya la sporting. Dgn hubby, dia sama-sama carikan bra yg cantik-cantik. Dia bwk masuk 6 helai utk aku sambil bg komen, “Yang tu, saya rasa sexy tp husband you suka”. Tergelak besar aku dgr dia ckp camtu. Tapi dia betul. Mmg sexy sikit la tapi cantik!

Sambil fitting, aku luahkan perasaan bengang aku kat promoter Jusco tu. Dia tanya aku, camne nak pakai bra dgn betul. Aku bgtau la apa yg aku buat selama nie. Dia kata, betul la cara aku tu. Dia geleng kepala je bila aku ulang balik ayat promoter yg menyakitkan hati tu.

Akhirnya, aku beli la 4 helai. Tu pun hampir-hampir nak beli baju tidur sbb tergoda dgn design-design baru yg ada kat sana. Cantik-cantik tu! Ada 2 helai tu, warna mcm off white. Cantik. Hubby pun suka tapi hubby ckp, beli la tahun depan sbb skrg dah jadi Mak Buyung. Kalau pakai pun, nampak perut yg makin bulat. Cehhh, potong stim betul mamat tu.

3 scribble(s):

Faizah said...

36E? tak tau plk ada cup E ;))

Liz said...

mmg ada tp tak pernah terfikir lak leh sampai ke tahap E. actually, tak semestinya E tu besar. bergantung pada ukur lilit badan la cik kak. don't get me wrong. ehhehe

MarDiah said...

kalau perut tu nampak cute, why not...

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.