Sunday, June 08, 2008

It's official

Sedar tak sedar, dah masuk 5 bulan. Sekejap je masa berlalu. Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar. My tummy is getting bigger now. Hmm, tapi masih belum cukup utk menampakkan aku tgh pregnant. Ada jugak kwn2 yg terserempak dgn aku tak perasan yg aku tgh pregnant.

Last time check up ialah pada 2 June yg lepas. Doctor tgk kandungan dah 21 minggu tp uterus dah mcm 26 minggu. Then, dia scanned. Lepas ambil segala mcm measurements, dia kata semuanya okay. Baby membesar dgn baik. Besar tapi masih dlm lingkungan normal. Cuma lepas nie kena monitor selalu sbb takut baby cepat mature. Nanti bersalin awal pun tak sedar. As a result, dia nak scan lagi hujung bln nie. Plus, aku kena ambil glucose test utk pastikan paras gula normal.

Hari tu first time hubby ikut pergi check up. Aku tak salahkan dia tak dpt nak hadir ke check ups sebelum nie sbb dia kerja. Kali nie, dia minta pelepasan. Urm, maybe dia 'terpaksa' minta pelepasan lps aku 'ugut' dia yg aku takkan bgtau jantina baby in case doctor dah bgtau aku. Ahaks, terpaksa la kan..

Dia sgt excited nak tgk baby. Bila doctor tunjukkan tulang belakang, hubby spontan ckp, "Mcm tulang dinosour". Yer la, cantik je susunan.

Skrg baby dah menendang kuat. Sgt aktif especially waktu aku tgh mkn. Mcm tau-tau je aku tgh mkn. Sometimes, hubby akan letakkan telapak tgn dia kat my tummy sbb nak rasa pergerakan tu. Usually, baby takkan hampakan dia. Mmg akan menendang kuat utk hubby rasa. "Hello daddy.. I'm here!"

I feel fat! Tapi adik-adik ipar ckp, perut aku tak besar lagi. Johanna (kwn hubby) lak ckp, dia suka tgk aku lps pregnant nie. Nampak berisi. Kalau before kahwin/before pregnant, nampak kurus je. Tak best. Ahaks, tak sayang mulut la Johanna nie. Nak aku gemuk ke? Anyway, aku tak rasa pun aku kurus dulu-dulu.

Secara rasminya aku bagitau kwn2 yg aku tgh pregnant. Ingatkan nak sorok terus sbb mcm best je simpan rahsia nie. Tapi tak elok la kan. It's not fair.. terutamanya utk kwn2 rapat aku. So girls, I'm a pregger!!

4 bulan lagi.. tak sabar nak bersalin. Nak lalui sakit bersalin tu. Honestly, aku tak takut. Entah la. Mungkin aku dah ingatkan diri aku yg sakit tu adalah sesuatu yg wajib utk dirasai oleh semua bakal ibu. Kalau orang lain boleh lalui, boleh tahan.. kenapa tak aku? Kena fikir yg baik-baik je. Insya Allah, Tuhan permudahkan segalanya.

6 scribble(s):

Intan Saleh said...

congrats, liza and hubby! yeay yeay, balik nnt bleh tgk baby! :)

*hugs*

musti lagi comel muka awak preggy ni. take care, ok?

azurerin said...

congratulations!!due bulan 10?hai..sama bulan laa ngan mak dia.. ;) take care..

luna said...

hi lize..
seronoknya lize tengah pregnant
teringat masa sue pregnant muda muda dahulu :-)
take care lize

Rin said...

hey congrates ^_^

Liz said...

thanks girls!!! now dah 24 weeks!!! 16 weeks to go.. sekejap je. byk nak update kat cni. tp takde masa. maybe esok lusa ke.

to intan> muka saya mmg comel. tak pregnant pun comel gak.. hahaha.. balik cni dtg la sban ye. baby pun nak jumpa MAKCIK INTAN.

to ezu> iye, mmg sama dgn mak dia. kalau dia keluar lewat seminggu, leh celebrate besday dgn umi dia skali. takyah pening kepala abi dia nak beli hadiah.

to luna> ni nak marah dgn dia nie. awak tu pregnant tak bgtau saya. rasa nak cubit-cubit je!

to rin> thank you. awak camne?

Intan Saleh said...

sebab tu i said lagi comel. :)

hehe.. tak tau la bleh dyg seremban ke tak. achik intan tunggu baby dtg dengan parents makan nasi minyak la, bleh? :p

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.