Sunday, March 30, 2008

Love me more each day

Satu perkara yg aku sedar sejak kejadian kecemasan lebih 2 minggu lepasialah my hubby sgt sgt la caring skrg nie. Bukan la sblm nie dia tak ambil berat tp skrg nie terlebih pulak.

Kalau dulu, dia mcm kurang excited sbb tak nampak aku mcm pregnant. Yer la, perut tak kembung lagi. Pastu tak muntah ke hapa. Tapi sejak dia tgk sendiri 'rupa' baby dlm my womb, dia dah mula merasakan kehadiran baby tu. Now, the unborn baby comes first!

Aku tak rasa lapar? Kena mkn jugak sbb baby lapar! Aku nak ikut dia keluar walaupun kepenatan? Sila duduk rumah sbb baby tu nak rehat! You get the picture.

I don't get morning sickness but I cannot tolerate a noisy environment. Usually, I will get a headache everytime I reach home. Why? Because there are 6 kids at home which 4 of them are energetic! Selalu buat bising kat rumah.. shouting, yelling, crying.. hmmm. Mmg akan sakit kepala. Bila dah tak tahan, aku akan mandi and lepas tu terus berkurung kat bilik sampai waktu Isyak. Lps tu baru lepak kat ruang tamu. On that time, rumah dah kembali senyap sbb hanya tinggal 4 kids kat rumah. Selalunya diorg dah tido. But my headache will last until I shut my eyes down to sleep. Hubby akan tlg picitkan kepala walaupun aku tak suruh. Kalau badan rasa letih sgt, dia akan tlg picitkan jugak sampai aku tertidur.

He will kiss my cheek a few times when I'm half-asleep. If he wakes up in the middle of the night, he will kiss me again, cover me with blanket and hug me tight. He's so sweet but I'm too sleepy to open my eyes and say "Thank you, dearie".

Aku masih ingat, ada satu hari tu, jantung aku berdegup laju. Disebabkan aku pernah kena tyroid, jantung tu mmg kdg2 laju. Kalau 90 bpm pun, dah terasa berdebar semacam. Satu malam tu, mmg terasa sgt jantung tu laju. Hubby pulak takde kat rumah sbb dia pergi main badminton dgn kwn2. Before tidur, aku tulis la nota utk dia. (Kalau ada apa2 pesanan, mmg aku lekatkan nota kat cermin meja solek). Mane la tau, something happen masa aku tidur ke kan. Kalau jantung dah laju, mcm2 boleh jadi. So kat note tu aku bgtau la yg jantung aku laju and aku dah mkn ubat yg doctor bagi. Siap pesan suruh dia minum ubat periuk yg aku dah masakkan. Pastu sempat la minta maaf utk hari tu. Anyway, aku mmg minta maaf dgn dia sebelum tidur tiap2 hari.

I wasn't sure pukul brp dia balik. Rasanya dlm 1 a.m. kot. Masa aku terjaga tu, dia tgh baca nota tu. Disebabkan aku ngantuk sgt, aku tido balik. That night, ada la dlm 3 kali aku terjaga. 1st time, masa dia nak tidur. Dlm pada mata tertutup (tapi sedar) tu, aku dpt rasa dia letak tapak tgn dia kat pipi, leher dgn dahi aku. Dia cuba nak tgk badan aku panas ke tak. 2nd time, aku rasa dia terjaga dr tidur. Sempat pulak dia tekapkan tapak tgn dia kat dada aku sbb nak tgk jantung aku laju ke tak. Jantung aku, kalau laju, mmg boleh terasa dr luar. 3rd time, dia yg kejutkan aku. Dia kata, aku terbatuk masa tidur. Dia suruh aku minum air.

Now, dia akan tanya bile tarikh my next check up. Lps tu, muka dia akan nampak sedih sbb x dpt temankan aku. My check up selalunya waktu pagi. Dia pulak susah nak dptkan permission utk keluar temankan aku. Dia mesti akan tanya, "Nanti doctor scan tak?" Dia sgt berharap dpt tgk our baby kat screen lagi.

Honey, I love you!

1 scribble(s):

Faizah said...

take care my friend, doa byk2 ok? aku juge doakan selamat semuanya,

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.