Tuesday, February 05, 2008

Naluri seorang bakal ibu

Orang kata, naluri seorang ibu tu kuat. Betul ke? Mcm mana pulak naluri seorang bakal ibu?

Entah kenapa, hati aku kuat mengatakan aku tgh pregnant. So aku tunggu sampai ke saat my period patut dtg. Hati dah mula berdebar-debar. My period mmg dtg on time, okay. So bila dah 4-5 jam masih tak nampak bayang nak red light (even perut pun tak masa mcm sengal semcm), aku straight pegi beli pregnancy test lepas waktu kerja.

Selalunya bila buat test, aku bgtau my hubby. Tapi this time, aku diamkan je. Aku tak sanggup nak buat dia rasa hampa. So.. aku pun buat test. Tak sampai seminit, test menunjukkan aku positive pregnant. I was so excited masa tu. Tapi risau gak sbb dulu pun, positive gak. Lepas 2-3 tu, gugur. Sedih sgt time tu!

Mlm tu aku ajak hubby pergi jumpa doctor. Aku ckp, jantung aku laju and aku nak doctor check. In fact, mmg degupan jantung aku agak laju akhir-akhir nie. Doktor mengesahkan jantung aku laju. Dpt la ubat Salbutamol. Aku minta doktor sahkan samada aku pregnant ke tak. So sekali lagi aku buat test. Doktor sahkan aku pregnant. Masa ni baru la aku bgtau hubby. Muka dia mcm.. takde perasaan :]

Actually, dia more to 'mcm tak percaya'. Ape yg dia harapkan selama nie termakbul akhirnya. Even before aku jumpa doctor pun, dia sempat tanya aku "Belum lampu merah kan? Bila nak test?". Aku bg alasan aku nak tunggu lagi 2-3 hari. Ekekek.. gotcha!

Wow... I'm pregnant, finally! Setelah terpaksa melalui tempoh berehat selama 3 bulan dan cuba pregnant semula, akhirnya Tuhan bg rezeki ke atas keluarga aku. Happy sgt hati nie. Tapi risau gak sbb aku dah pernah gugur. So doktor mmg kena monitor aku selalu. Katanya, selagi my baby's heart tak berdegup, selagi tu la risiko utk gugur tu sgt tinggi. Ya Allah, minta la dijauhkan!

So far, aku mmg tak bgtau sesapa.. erk, kecuali my family, hubby's family and my bestfriend; Weed. Bukan aku taknak bgtau org lain tp tunggu la sampai kandungan ni betul2 stabil. Kalau betul dah selamat, baru la aku hebahkan. So far, aku maybe due on October 13, 2008. Sama bulan dgn aku la nampaknya!

Guess what? Aku dah ada nama utk baby nie kalau dia lelaki. Kalau dia perempuan, aku masih belum ada nama yg cantik utk dia.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.